Twój koszyk jest pusty.

Zrób Sobie Kosmetyk

Witamy w Sklepie Mazidła półprodukty kosmetyczne oferującym bardzo bogaty asortyment doskonałej jakości półproduktów kosmetycznych (ok. 300). Z nami dowiesz się jak zdrowo dbać o skórę i nauczysz tworzyć własne skutecznie działające mazidła.
Koniczynka mazidła
JAKIE SERUM ANTYOKSY JEST ODPOWIEDNIE DLA MOJEJ SKÓRY?

Skuteczną ochronę przed przedwczesnym starzeniem skóry stanowią sera antyoksydacyjne, które wzmacniają ochronę anty UV oraz zwalczają wolne rodniki - bardzo agresywne cząsteczki, generowane w dużej mierze pod wpływem promieniowania słonecznego, przyczyniające się do szybszego niszczenia i starzenia się skóry. Antyoksydanty w postaci serów antyoksydacyjnych warto stosować nie tylko latem, gdy przypieka nas słońce  i najszybciej dostrzegamy efekty działania promieniowania UV, ale przez cały rok, gdyż promieniowanie UVA, które jest w głównej mierze odpowiedzialne za fotostrzenie skóry przenika przez szyby w oknach i nie zmienia się w zależności od dnia, pory roku i wysokości. Promienie UVA są zatem zagrożeniem bardziej cichym niż promienie UVB, wywołujące oparzenie skóry (rumień). Promieniowanie UVA odpowiada za opaleniznę i zaburzenia pigmentacyjne bez początkowego rumienia oraz przenika głębiej do skóry właściwej, powodując wiele negatywnych zmian związanych ze starzeniem się pod wpływem promieni słonecznych.

 
DLACZEGO W PIELĘGNACJI SKÓRY WARTO STOSOWAĆ SERA ANTYOKSYDACYJNE?

Wolnorodnikowa teoria starzenia została przedstawiona w 1956 r. przez gerontologa Denhama Harmana i jest jedną z najpowszechniej zaakceptowanych koncepcji tłumaczących przyczyny starzenia organizmu i skóry.

Co to są wolne rodniki?
W procesie zużywania tlenu przez organizm powstają produkty przejściowe, zwane wolnymi rodnikami, które znane są również jako reaktywne formy tlenu (reactive oxygen species – ROS), czyli cząsteczki tlenu z brakującymi elektronami. Wolne rodniki kradną elektrony od zdrowych komórek, powodując ich uszkodzenie. Uważa się, że takie uszkodzenia się gromadzą, co według teorii naukowców, prowadzi do starzenia się i rozwoju różnych chorób. Wszystko, począwszy od nowotworów i chorób serca, a skończywszy na zmarszczkach i zaćmie jest przypisywane działaniu wolnych rodników.

Jakie czynniki mają wpływ na powstawanie wolnych rodników?
Organizm nieustannie pobiera i wykorzystuje tlen, co znaczy, że wolne rodniki są wytwarzane bez przerwy. Równocześnie nasz organizm rozwinął mechanizmy obronne w postaci przeciwutleniaczy, które poprzez ograniczanie liczby i neutralizowanie wolnych rodników chronią przed powodowanym przez nie spustoszeniem. Na skutek naturalnego procesu starzenia się oraz niekorzystnych czynników zewnętrznych (promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów, zła dieta) nasze mechanizmy obronne słabną, podczas gdy produkcja ROS wzrasta. To prowadzi do braku równowagi i niepohamowanego „namnażania się” wolnych rodników, które uszkadzają DNA, czyli tzw. „stresu oksydacyjnego”.

Jak wolne rodniki wpływają na skórę?

 
Dlaczego warto wykonać własny kosmetyk?

ZDROWO – własnoręcznie wykonane kosmetyki mają prosty skład i zawierają głównie surowce pochodzenia naturalnego lub uzyskane metodami biotechnologicznymi. Nie zawierają zbędnych, nie przynoszących skórze żadnych korzyści lub wręcz szkodzących jej składników typu wypełniacze, syntetyczne substancje barwiące, wybielające i zapachowe, które są powszechnie stosowane przez przemysł kosmetyczny celem uzyskania poprawy estetyki i właściwości aplikacyjnych gotowego wyrobu kosmetycznego.

SKUTECZNIE – stosujesz substancje aktywne o naukowo udowodnionym działaniu i w ilości gwarantującej skuteczność. W gotowych kremach kluczowe substancje aktywne są często stosowane w minimalnych ilościach i jako chwyt reklamowy.

TANIO - mieszanie własnych mazideł to w ogólnym przeliczeniu znacznie tańszy koszt, niż zakup drogich, markowych produktów. Płacisz tylko za skuteczne i zdrowe składniki, a nie za reklamę i luksusowe opakowanie.

INDYWIDUALNIE - składniki i formulacje dobierasz indywidualnie, wg aktualnych potrzeb skóry. Jeśli masz wrażliwą lub trądzikową cerę unikasz składników, które w gotowych kremach są przyczyną twoich problemów ze skórą.

UNIKATOWO – pielęgnując skórę własnoręcznie wykonanymi kosmetykami masz niepowtarzalną okazję stosować unikalne i cenne składniki kosmetyczne, które przez przemysł kosmetyczny wykorzystywane są bardzo rzadko, np. hydrolaty, nierafinowane oleje i masła, egzotyczne glinki, naturalne olejki eteryczne.

KREATYWNIE - mieszanie własnych mazideł to świetna i kreatywna zabawa oraz źródło satysfakcji, że samemu udało nam się wykonać tani i skutecznie działający kosmetyk dobrany do indywidualnych potrzeb.

 
OLEJE ZIMNOTŁOCZONE – alternatywa dla drogeryjnych oliwek do twarzy i ciała.

Oleje i masła zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, to podstawowe i najstarsze składniki kosmetyczne. Żadna prawidłowa i skuteczna pielęgnacja skóry nie może się obyć bez składnika tłuszczowego. Oleje pełnią funkcję ochronną wobec skóry – wzmacniają i uzupełniają warstwę lipidową naskórka, dzięki czemu chronią skórę przed utratą wody, przyczyniając się tym samy do wzrostu nawilżenia, elastyczności i miękkości. Oprócz typowego składnika jakim są kwasy tłuszczowe, zawierają także inne cenne składniki w postaci witamin, fitosteroli i fosfolipidów (tzw. frakcja niezmydlana) o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwzmarszczkowym. Niedobór tych składników powoduje, ze skóra staje się wysuszona, szorstka, a paznokcie i włosy łamliwe.
Najcenniejsze są oleje zimnotłoczone (proces mechanicznego wytłaczania prasą z temperaturą utrzymywaną na niskim poziomie) oraz nierafinowane, czyli nie pozbawione cennych składników postaci witamin i antyoksydantów.  Oleje zimnotłoczone stanowią najcenniejszy i najbardziej wartościowy z dermatologicznego punktu widzenia typ olejów roślinnych stosowanych w kosmetyce.

 
Hydrolaty – naturalna alternatywa dla drogeryjnych Toników

Hydrolaty to płynne roślinne eliksiry o subtelnym, przyjemnym zapachu, które powstają w wyniku destylacji parą wodną cenionych w kosmetyce roślin, np. płatków róży, kwiatów pomarańczy, kwiatów lawendy, gałązek oczaru itd. Podczas procesu destylacji para wodna porywa nierozpuszczalne w wodzie drobiny olejku eterycznego, a następnie po wychłodzeniu olejek jest oddzielany od wody. Pozostała woda destylacyjna, która zawiera rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego oraz niewielkie (0.02% - 1%) ilości olejku eterycznego to właśnie hydrolat.

 

 

 baner4kroki

 cyk3

Tania wysyłka

Atrakcyjne rabaty

Nowe produkty

Bezpieczne płatności

Bezpieczne zakupy przez PayU

Bezpieczne  zakupy przez PayPal