Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
OLEJ Z AMARANTUSAOLEJ Z NASION CZARNEGO BZU

OLEJ Z NASION BAWEŁNY

Cena:   12.18 zł

Nierafinowany olej z nasion bawełny indyjskiej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno.
Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu linolowego sprawia, że olej bawełniany ma szczególnie interesujące zastosowanie w kosmetyce. Wywiera regenerujący wpływ na tkanki skórne, poprawia krążenie miejscowe w miejscu aplikacji, powodując rewitalizację skóry właściwej.
Ponadto z uwagi na jego właściwości zmiękczające jest używany w produktach pielęgnujących włosy.

Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): linolowy (46,0 - 55,0%), palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, olejowy; witamina E zobacz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy, ciała i włosów.
Sugerowane stężenie: 3-100%
Ciężar właściwy: 0,910 - 0,930 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(60g w butelce z
zamknięciem z zakraplaczem "22")

30g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

KARTA BEZPIECZEŃSTWA

OLEJ Z BAWEŁNY

1. IDENTYFIKACJA PRODUKTU

1.1. NAZWA HANDLOWA: OLEJ Z BAWEŁNY

___________________________________________________________________________
2. SKŁAD

Otrzymywany w wyniku wyciskania na zimno nasion Gossypium sp.

wg INCI: Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil
___________________________________________________________________________
3. IDENTYFIKACJA ZAGROŻENIA
3.1. KONTAKT ZA SKÓRĄ: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.2. KONTAKT Z OCZAMI: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.3. WDYCHANIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
3.4. POŁKNIĘCIE: Nie daje żadnego zagrożenia podczas zwyczajowego obchodzenia się z produktem.
___________________________________________________________________________
4. PIERWSZA POMOC
4.1. KONTAKT ZE SKÓRĄ: Zmyć skórę wodą z mydłem. 
4.2. KONTAKT Z OCZAMI: Płukać dużą ilością wody przez co najmniej 15 minut. 
4.3. WDYCHANIE: 
4.4. POŁKNIĘCIE: W przypadku połknięcia dużych ilości lub wystąpienia niepożądanych objawów zwrócić się o pomoc lekarską.
___________________________________________________________________________
5. SPOSOBY GASZENIA POŻARU
ŚRODKI GAŚNICZE: Suchy proszek, rozpylona woda, CO2
___________________________________________________________________________
6. PROCEDURY NA WYPADEK ROZLANIA LUB WYCIEKU
6.1. PROCEDURY CZYSZCZENIA: Nie próbować czyszczenia wycieku bez odpowiedniego sprzętu ochronnego.
6.2. EKOLOGICZNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Chronić przed skażeniem wody i ścieków.
Niewielkie rozlania zaadsorbować obojętnymi ciałami stałymi.
Powiadomić odpowiednie urzędy ochrony środowiska w przypadku dużych wycieków.
___________________________________________________________________________
7. MANIPULOWANIE I PRZECHOWYWANIE
7.1. MANIPULOWANIE: Manipulować zgodnie z wypraktykowanymi zasadami dobrej higieny pracy i bezpieczeństwa.
7.2. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać chroniąc od światła w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze (10-25 oC).
___________________________________________________________________________
8. KONTROLA WYSTAWIENIA NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ZEWNĘTRZNYCH I OCHRONA OSOBISTA
8.1. OCHRONA DRÓG ODDECHOWYCH: Nie jest konieczna.
8.4. OCHRONA CIAŁA: Nie jest konieczna.
8.5. OCHRONA OCZU: Nie jest konieczna.
___________________________________________________________________________
9. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE:

Forma fizyczna: przezroczysta ciecz
Kolor: jasnożółty
Zapach: charakterystyczny
Ciśnienie oparów: poniżej 5 mm Hg
Lepkość: -
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie
pH: -
Temperatura zapłonu: 310 oC
Granice wybuchu: -
Gęstość: < 1,000
Temperatura samozapłonu: 355 oC
___________________________________________________________________________
10. STABILNOŚĆ I REAKTYWNOŚĆ
10.1. STABILNOŚĆ: Stabilny w normalnych warunkach.
10.2. WARUNKI DO UNIKANIA: Trzymać z dala od źródeł powodujących zapłon.
10.3. MATERIAŁY DO UNIKANIA: Unikać silnych utleniaczy, silnych zasad i metali.
10.4. NIEBEZPIECZNE PRODUKTY ROZKŁADU: Nie występują.
10.5. NIEBEZPIECZNA POLIMERYZACJA: Nie występuje.
___________________________________________________________________________
11. INFORMACJE EKOLOGICZNE: Niedostępne.
___________________________________________________________________________
12. ROZPATRYWANIE OKOLICZNOŚCI LIKWIDACJI PRODUKTU
___________________________________________________________________________
13.1. PRODUKT: Produkt lub skażona woda nie muszą być traktowane jako niebezpieczne. Eliminować zgodnie z istniejącymi przepisami prawnymi.
13.2. REKOMENDOWANA METODA USUWANIA: Spalić zgodnie z przepisami prawa.

13. INFORMACJA DOTYCZĄCA TRANSPORTU

Produkt nie jest niebezpieczny.
___________________________________________________________________________
14. INFORMACJA DOTYCZĄCA PRZEPISÓW
Piktogram z oznakowaniem niebezpieczeństwa nie jest wymagany.
___________________________________________________________________________
15. INNE INFORMACJE
Informacje próbujące opisać nasz produkt z punktu widzenia wymagań bezpieczeństwa, oparte są o naszą aktualną wiedzę i doświadczanie na podstawie godnych uznania źródeł. Powyższe informacje podajemy bez gwarancji dokładności wyrażonej lub ukrytej, oraz nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za straty, szkody lub koszty spowodowane postępowaniem, stosowaniem lub usuwaniem tego produktu.

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z NASION BAWEŁNY

Nazwa wg INCI: Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil

Opis: Olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion "Gossypium sp.".

Nr CAS: 8001-29-4

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor jasnożółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,910 - 0,930 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1,0 mgKOH/g

Liczba jodowa 98,0 – 125,0% I

Liczba zmydlenia 180,0 – 205,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil 100 %

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

BHT 0,05%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

Kwas mirystynowy C14 1,0 – 1,4%

Kwas palmitynowy C16 20,0 – 29,0%

Kwas stearynowy C18 2,0 – 3,0%

Kwas olejowy C18:1 18,5 – 22,5%

Kwas linolowy C18:2 46,0 – 55,0%

Inne 0,8 – 1,6 %

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

renjul  (wtorek, 04 sierpnia 2009)
Ocena: 4

Doskonały w olejkach myjących i odżywkach do włosów. Szczególnie w połączeniu z olejkiem z jojoby. W kremach nie daje już takiego efektu.


marianna  (wtorek, 30 października 2007)
Ocena: 5

Bardzo dobry olej do zastosowania w odżywkach olejowych do włosów. Włosy sa miękkie, odżywione i nie elektryzują się. Obok jojoby- podstawa
wszelkich mieszanek do zastosowań na włosy.

Równie dobrze spisuje się w mieszankach , których używam do pielęgnacji ciała. Jest
lekki i dobrze się wchłania. Ale mimo to , wole go używać na włosy. Do pielęgnacji ciała mam innych faworytów ;)


EcoRI  (piątek, 05 października 2007)
Ocena: 4

Bardzo dobry dodatek do odżywek do włosów sporządzanych na bazie oleju kokosowego. Po odżywce z jego dodatkiem włosy są niezwykle
zdyscyplinowane i wyjątkowo jedwabiste. Stosowany samodzielnie, nie daje takiego efektu. Włosy lekko się puszą, czego nie lubię. /> Podsumowując: do stosowania samodzielnie niekoniecznie, jako dodatek rewelacja.