 |
Zasady dotyczące cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. X
Wyślij koszyk znajomemu
Twój koszyk jest pusty
|
 |
Witaj w serwisie MAZIDŁA PÓŁPRODUKTY KOSMETYCZNE
|
|
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
EKOLOGICZNY OLEJ TAMANUEKOLOGICZNY OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH
 Powiększ zdjęcie
|
EKOLOGICZNY OLEJ Z CZARNUSZKI
|
Cena:
7.96 zł
|
|
| Zapytaj o produkt |
Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek 
Nierafinowany olej z czarnuszki uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Nigella sativa L. Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Czarnuszka jest jednoroczną rośliną kwitnącą, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji, której nasiona, z uwagi na zawartość w znaczących ilościach wielu cennych aktywnych substancji (ok. 100 różnych), są wykorzystywane w kosmetyce i fitoterapii oraz jako przyprawa. Przez wiele wieków, ziele czarnuszki siewnej i olej pozyskiwany z jej nasion były stosowane przez mieszkańców Azji, Środkowego Wschodu i Afryki w celach zdrowotnych. Tradycyjnie, surowce te były wykorzystywane we wszelkiego rodzaju zabiegach związanych z układem oddechowym i jelitowym, z funkcjonowaniem nerek i wątroby, z układem krążenia, systemem odpornościowym i schorzeniami skórnymi. Kosmetyczne wykorzystanie oleju z czarnuszki oparte jest głównie na wysokiej zawartości kwasu linolowego (ok. 58%) należącego do rodziny kwasów omega-6, kwasu oleinowego (ok. 24%) należącego do rodziny kwasów omega-9, olejku eterycznego (ok. 0,5%, max. 1,5%), który nadaje olejowi charakterystyczny, korzenny zapach oraz 15 aminokwasów łącznie z 8 niezbędnymi (egzogennymi) i innych aktywnych substancji takich jak witaminy i minerały. Kwas linolowy należy do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA -Essential Fatty Acid) co oznacza, że jest on konieczny dla zachowania prawidłowej kondycji człowieka, lecz nie może być wytwarzany przez organizm. EFA należą do klasy kwasów tłuszczowych zwanych polinienasyconymi (PUFA). Są one konieczne do stymulowania funkcji skóry i wzrostu włosów, zachowywania dobrej kondycji kości, regulowania metabolizmu i zachowywania zdolności reprodukcyjnej. EFA są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu. Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych (dermatozy), częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych. Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian trądzikowych. Olej z czarnuszki zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Olejek eteryczny zawierający tymochinon, nigellon i p-cymen, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co tłumaczy tradycyjne wykorzystanie oleju z czarnuszki w zwalczaniu reumatyzmu, artretyzmu i innych dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi. Stosowany do masażu, pomaga w zwalczaniu bólu i sztywności mięśni. Olej z czarnuszki jest także bogatym źródłem aminkowasów, zarówno endogennych jak i egzogennych (niezbędnych). Zawiera szczególnie dużo lizyny, metioniny i argininy, które pełnią kluczową role w zachowaniu dobrej kondycji skóry i włosów. Olej regeneruje skórę dojrzałą, podrażnioną i uszkodzoną, np. przez poparzenia słoneczne oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest z powodzeniem stosowany w preparatach na włosy w celu przyspieszania ich wzrostu oraz przeznaczonych do leczenia łuszczycy, egzemy i nadmiernie przesuszonej skóry.
Piśmiennictwo: Effects of thymoquinone (volatile oil of black cumin) on rheumatoid arthritis in rat models.
Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa.
Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed.
An investigation of the analgesic and anti-inflammatory effects of Nigella sativa seed polyphenols.
Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil.
Antifungal activities of the oils of Nigella sativa seeds.
Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases.
Characterization of phospholipid composition of black cumin (Nigella sativa L.) seed oil. Produkt posiada Certyfikat organizacji ECOCERT (Certified Ecological & Organic Cosmetics). Kraj pochodzenia: Egipt Synonimy: olej czarnego kminku, olej z czarnego kminu, olej z błogosławionego nasiona (Blessed Seed). Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; olejek eteryczny; aminokwasy; fosfolipidy. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; Sugerowane stężenie: 1%-100% Ciężar właściwy: 0,92 g/ml Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu, witaminą E lub BHT. Rozpuszczalność: w tłuszczach. Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach: (10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2" 60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22") 10 g (11 ml), 30 g (33 ml), 60 g (66 ml), 120 g (132 ml), 500 g (455 ml).
TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU
Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ Z CZARNUSZKI
Nazwa wg INCI: Nigella Sativa Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion Nigella sativa L.
Nr CAS:
Sugerowane % stężenie: 1 - 100
SPECYFIKACJA ANALIZY
Forma fizyczna ciecz
Kolor jasno brązowy
Zapach charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC 0,910 g/ml
Rozpuszczalność nierozpuszczalny w wodzie
Liczba kwasowa max. 2 mgKOH/g
Liczba jodowa 110-130 % I
Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg
Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Nigella Sativa Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%
DANE DODATKOWE
Rozpuszczalność:
|
Woda
|
Etanol 20%
|
Etanol 50%
|
Glikol propylenowy
|
Sodium Laureth Sulfate
|
Mirystynian izopropylu
|
Olej słonecznikowy
|
Olej mineralny
|
|
N
|
N
|
N
|
N
|
N
|
MR
|
MR
|
MR
|
MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny
Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:
|
C14:0 Kwas mirystynowy
|
0,5%
|
|
C16:0 Kwas palmitynowy
|
13,7%
|
|
C16:1 Kwas palmitooleinowy
|
13,7%
|
|
C16:0 Kwas stearynowy
|
2,6%
|
|
C18:1 Kwas oleinowy
|
23,7%
|
|
C18:2 Kwas linolowy
|
57,9%
|
|
C18:3 Kwas linolenowy
|
0,2%
|
|
C20:0 Kwas arachidonowy
|
1,3%
|
Nasycone i Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
|
Kwasy Nasycone
|
18.1%
|
|
Kwasy Jednonienasycone
|
23.8%
|
|
Kwas Wielonienasycone
|
58.1%
|
Wartości odżywcze
|
Proteiny
|
208 ug/g
|
|
Tiamina
|
15ug/g
|
|
Ryboflawina
|
1 ug/g
|
|
Pirodoksyna
|
5ug/g
|
|
Niacyna
|
57 ug/g
|
|
Folacyna
|
610 IU/g
|
|
Wapń
|
1.859 mg/g
|
|
Żelazo
|
105 ug/g
|
|
Miedź
|
18 ug/g
|
|
Cynk
|
60 ug/g
|
|
Fosfor
|
5.265 mg/g
|
Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
|
|
|
|
Recenzje klientów:
renatalukowicz (czwartek, 11 października 2012)
Ocena:
Super produkt!!! Jeden z najlepszych olei, ten z "mazidel" jest o wiele lepszy niż w innych sklepach z podobnymi produktami, posiada silikonowy poślizg i bardzo fajnie działa na skórę i włosy. Zmieszany np z olejem arganowym stosuję na końcówki włosów po umyciu, dosłownie parę kropel. Na twarz też w połączeniu z innymi olejami na wilgotną skórę po wklepaniu hydrolatu. Rezultaty idealne, dodaję go też do różnych innych produktów. Tego oleju ze sklepu "mazidla.pl" nie może mi zabraknąć.
inoev (czwartek, 14 kwietnia 2011)
Ocena:
jestem bardzo zadowolona z tego oleju,pomimo zapachu,bo do niego można się przyzwyczaicrnjedyny problem ,to chyba,że brudzi.
mam (czwartek, 06 stycznia 2011)
Ocena:
używam do olejowania końcówek i rzeczywiście połysk jestrna poza tym śmierdzi (czarnuszką ..mogło być gorzej)
florissima (wtorek, 06 lipca 2010)
Ocena:
właśnie to jest to! silikonowy poslizg jakiego nie miał nawet olej brokułowy. Dla mnie najlepiej sprawdza się w pielęgnacji moich ultra suchych włosów.
kasha (niedziela, 07 marca 2010)
Ocena:
Świetny olej, który ma wspaniały silikonowy poślizg. Momentalnie odczuwa się mocne nawilżenie skóry i jej uelastycznienie. Mimo, że ma bardzo ostry zapach to jest on do wytrzymania przy jego wspaniałych właściwościach ale trzeba uważać podczas aplikacji w pobliżu oczu - potrafi nieźle zaszczypać :-)
Więcej... |
|
|
|
|
 |
Newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach w ofercie naszego sklepu
|