Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail


KWAS LAKTOBIONOWY
Powiększ zdjęcie


Zobacz więcej zdjęć produktu(1)
Zobacz więcej zdjęć produktu(1)

KWAS LAKTOBIONOWY


16.67 zł



Kwas laktobionowy jest kwasem nowej generacji otrzymywanym z naturalnie występującej laktozy i należy, ze wzglądu na swoją budowę chemiczną (połączenie glukonolaktonu z cukrem galaktozą), do grupy kwasów hydroksylowych zwanych polihydroksykwasami (PHA). Kwasy te posiadają wszystkie cechy i właściwości charakterystyczne dla AHA, a dodatkowo wykazują łagodniejsze działanie, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego łuszczenia, pieczenia, szczypania lub zaczerwienienia skóry, co jest wynikiem budowy ich cząsteczek (większe rozmiary, a przez to utrudnione szybkie przenikanie w głąb skóry). Dodatkowo polihydroksykwasy ze względu na obecność licznych grup hydroksylowych, posiadają silne właściwości nawilżające, wiążą wodę w naskórku. Kwasy te są również skutecznymi antyoksydantami, chroniącymi skórę przed wolnymi rodnikami w stopniu porównywalnym do witaminy C i E. Dla skutecznego działania PHA wymagane jest min. 5% stężenie tych kwasów w kosmetyku oraz kwasowość czynna w granicach pH 3-4. W odróżnieniu od kwasów AHA, kwasy PHA nie zwiększają wrażliwości skóry na promieniowanie UV i związku z tym mogą być stosowane także latem, bez zachowania  rygorystycznej ochrony przeciwsłonecznej.
Kwas laktobionowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamuje działanie enzymów przestrzeni zewnątrzkomórkowej naskórka tzw. metaloproteinaz oraz rodników tlenowych, przez co zapobiega tworzeniu się zmarszczek, teleangiektazji (pajączki naczyniowe, siatki poszerzonych naczyń krwionośnych) i zwiotczeniu skóry. Poprzez pobudzenie syntezy kolagenu, wzmacnia mechanizmy naprawcze, stanowi ochronę przed skutkami działania promieni UV. Ma unikalną właściwość wiązania wody i tworzenia na powierzchni skóry żelowego "filmu", który powoduje, że skóra staje się gładka i miękka, co wzmacnia ochronną barierę naskórkową.  Kwas laktobionowy pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i naczynkowej oraz zmienionej chorobowo (np. egzema). Stosowany miejscowo wzmacnia czynność bariery naskórkowej, wspomaga proces odnowy komórkowej, nawilża naskórek, powoduje złuszczanie powierzchownych warstw komórek warstwy rogowej. Podobnie jak inne hydroksykwasy stymuluje fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastynowych oraz wpływa na produkcję glikozoaminoglikanów w skórze właściwej.
Klinicznie kwas laktobionowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji zniszczonej słońcem skóry, w zapobieganiu starzenia się skóry, a także w pielęgnacji pozabiegowej np. po peelingach czy laseroterapii. W ostatnich latach wykazano korzystne działanie kwasu laktobionowego w leczeniu niektórych zapalnych chorób skóry takich jak wyprysk, trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry, zaburzenia naczyniowe. Przeprowadzone w Polsce i USA badania w przypadkach zaawansowanych teleangiektazji u pacjentów z trądzikiem różowatym, uszkodzeniami posteroidowymi skóry i przewlekłym odczynem fototoksycznym (4% kwas laktobionowy stosowano w postaci kremu Bionic aplikując go dwa razy dziennie przez okres 6 tygodni) potwierdziły całkowitą remisję lub znaczną redukcję teleangiektazji i zmniejszenie lub całkowite ustąpienie stanu zapalnego skóry.
Badania skóry techniką mikroskopii konfokalnej wykazały znaczną redukcję liczby teleangiektazji po leczeniu, a także zmniejszenie ich światła, oraz odbudowę prawidłowej architektury układu mikrokrążenia skóry. Wyniki pilotowych badań wskazują na korzystny wpływ kwasu laktobionowego na zaburzenia naczyniowe o typie teleangiektazji i regulację mikrokrążenia w układzie naczyniowym skóry.

Efekty stosowania kwasu laktobionowego:
*zmniejszenie grubości warstwy rogowej - skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt;
*znaczny wzrost nawilżenia naskórka, a w efekcie uelastycznienie go i ujędrnienie;
*wzrost spoistości i zwartości głębszych warstw naskórka;
*redukcja powierzchniowych zmarszczek – efekt odmłodzenia;
*łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia skóry;
* wpływa korzystnie na stan rozszerzonych naczynek, zmniejszając ich widoczność i skłonności do czerwienienia.

Synonimy: 4-O-β-galactopyranosyl-D-gluconic acid
Aplikacja: w preparatach delikatnie złuszczających i silnie nawilżających(toniki, żele, emulsje) do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, suchej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi.
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: naturalne
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: w warunkach domowych 5%-10 %.
Ciężar właściwy: 0,66 gml
pH (10% roztwór wodny): 3
pKa: 3,8
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Wskazówki dotyczące użycia: stosowany zewnętrznie nie wykazuje działania toksycznego. Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100 g

Jeżeli chcesz poznać formulacje, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Tonik z kwasem laktobionowym 5%





Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.