Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail


GLUKONOLAKTON
Powiększ zdjęcie


Zobacz więcej zdjęć produktu(1)
Zobacz więcej zdjęć produktu(1)

GLUKONOLAKTON


10.82 zł


Glukonolakton jest kwasem nowej generacji i należy do grupy kwasów hydroksylowych zwanych polihydroksykwasami (PHA). Kwasy te posiadają wszystkie cechy i właściwości charakterystyczne dla AHA, a dodatkowo wykazują łagodniejsze działanie, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego łuszczenia, pieczenia, szczypania lub zaczerwienienia skóry,  co jest wynikiem budowy ich cząsteczek (większe rozmiary, a przez to utrudnione szybkie przenikanie w głąb skóry). Są więc doskonałą alternatywą dla osób, których wrażliwa skóra nie toleruje kwasów AHA, szczególnie kwas glikolowego. Dodatkowo polihydroksykwasy ze względu na obecność licznych grup hydroksylowych, posiadają silne właściwości nawilżające, wiążą wodę w naskórku. Kwasy te są również skutecznymi antyoksydantami, chroniącymi skórę przed wolnymi rodnikami w stopniu porównywalnym do witaminy C i E. Dla skutecznego działania PHA wymagane jest min. 5% stężenie tych kwasów w kosmetyku oraz kwasowość czynna w granicach pH 3-4. W odróżnieniu od kwasów AHA, kwasy PHA nie zwiększają wrażliwości skóry na promieniowanie UV i związku z tym mogą być stosowane także latem, bez zachowania rygorystycznej ochrony przeciwsłonecznej.
Glukonolakton to lakton kwasu glukonowego, który jest naturalnym składnikiem skóry. Komórki w młodej skórze syntetyzują kwas glukonowy i glukonolakton z glukozy, a następnie przekształcają w rybozę i dezoksyrybozę, które odpowiednio są podstawowymi składnikami kwasów RNA i DNA. W naturze występuje w miodzie, sokach owocowych i winie oraz może być pozyskiwany metodami biotechnologicznymi. Jest ważnym czynnikiem odżywczym w procesie odnowy komórki i naturalnym antyoksydantem skutecznie zwalczającym wolne rodniki oraz wzmacniającym mechanizmy naprawcze, obronne i ochronne skóry przed skutkami promieniowania ultrafioletowego i zanieczyszczeniami środowiska. Obniża ryzyko poparzenia słonecznego. Jest substancją silnie nawilżającą, pomagającą utrzymać prawidłowy, naturalny bilans nawodnienia skóry.
Glukonolakton zwiększa funkcje warstwy rogowej jako bariery, powoduje wzrost nawilżenia naskórka, przyspiesza regenerację komórkową, reguluje metabolizm, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody i wrażliwość skóry na podrażnienia, przez co wpływa hamująco na procesy starzenia się skóry, poprawia jej fakturę, ujędrnia ją i wygładza.
Polecany jest jako składnik kremów i preparatów pielęgnujących dla osób ze skórą nadwrażliwą (skłonną do alergii), nadmiernie odwodnioną oraz ze zmianami o charakterze trądzika różowatego, zaburzeniami łojotokowymi i zapaleniem atopowym skóry oraz w przypadku wyprysku różnego pochodzenia, wyprysku pieniążkowatego, wyprysku łojotokowego, celem przyspieszenia naskórkowania po promieniach laserowych. Wskazaniem do stosowania glukonolaktonu jest trądzik pospolity, szczególnie w przypadku dużej wrażliwości skóry i złej tolerancji miejscowo stosowanych leków, a także trądzik dorosłych gdzie, z uwagi na fizjologicznie bardziej suchą i wrażliwą skórę, stosowanie niektórych leków miejscowych oraz silnych AHA (bez przygotowania skóry) jest czasem niemożliwe. Ze względu na silne właściwości antyutleniające doskonale sprawdza się w trądziku pozostawiającym przebarwienia pozapalne.
W badaniach porównawczych skuteczności terapii trądziku pospolitego glukonolaktonem versus nadtlenkiem benzoilu (Australas J. Dermatol., M. J. Hunt, 1992: 33:131-134) pacjenci stosujący 5% nadtlenek benzoilu mieli podobne efekty lecznicze, jak pacjenci leczeni 14% emulsją z glukonolaktonem. Jednocześnie glukonolakton, w przeciwieństwie do nadtlenku benzoilu, nie powodował podrażnień skóry.
Badania kliniczne wykazały, że zewnętrzne stosowanie preparatów zawierających glukonolakton daje kliniczną i subiektywną poprawę zmian posłonecznego starzenia się skóry, włączając w to hiperpigmentację, szorstkość skóry, rozszerzone pory, zmarszczki i delikatne linie.
Glukonolakton nie posiada właściwości drażniących i może być stosowany na skórę bardzo wrażliwą, np. w okolicach oczu (na powiekę dolną i górną) oraz na czerwień wargową. Posiada natomiast istotne właściwości przeciwzapalne. Ponadto badania wskazują, że może on być również skutecznym składnikiem kremów ochronnych, wzmacniającym odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące.

Efekty stosowania glukonolaktonu:
*zmniejszenie grubości warstwy rogowej - skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt;
*znaczny wzrost nawilżenia naskórka, a w efekcie uelastycznienie go i ujędrnienie;
*wzrost spoistości i zwartości głębszych warstw naskórka;
*redukcja powierzchniowych zmarszczek – efekt odmłodzenia;
*łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia skóry;
* wpływa korzystnie na stan rozszerzonych naczynek, zmniejszając ich widoczność i skłonności do czerwienienia;
*wspomaga leczenie trądziku pospolitego;
*zapobiega powstawaniu przebarwień pozapalnych

Synonimy: D-Glucono delta-lactone
Aplikacja: w preparatach delikatnie złuszczających i silnie nawilżających (toniki, żele, emulsje) do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, suchej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym i trądzikiem pospolitym, z AZS, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi.
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: w warunkach domowych 5%-15 %.
Ciężar właściwy: 0,8 gml
pH (6% roztwór wodny): 3 -4
pKa: 3,8
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Wskazówki dotyczące użycia: stosowany zewnętrznie nie wykazuje działania toksycznego. Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Jeżeli chcesz poznać formulacje, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Tonik z glukonolaktonem 5%

Tonik z glukonolaktonem 10%

Tonik z glukonolaktonem 15%





Recenzje klientów:

teska55  (piątek, 27 czerwca 2014)
Ocena: 5

Glukonolakton wspaniały proszek do kremów ,do toników w 5% i 10% stężeniu, po pół roku stosowania systematycznie świetnie sobie radzi z
przebarwieniami po pękniętych naczynkach włosowatych w skórze, doskonale też chroni nawet i te całe naczynka, dobrze nawilża skórę , skóra
po nim jest elastyczna , gładka ,jest bezpiecznym proszkiem ,nie wywołuje podrażnień ,początkującym polecam zaczynać stosowanie od małych
stężeń i stopniowo dawać wyższe stężenia ,stosuję jako dodatek do kremów ,toników serów.nie mogę rozstać się z tym proszkiem jest
rewelacyjny.Polecam i może każdy stosować bez obaw zaczynając przyzwyczajać skórę od małych stężeń potem coraz wyższe do 10% i będzie
dobrze i bezpiecznie dla skóry,dla produktu daję 5 gwiazdek


bogmary  (środa, 26 października 2011)
Ocena: 3

Szczerze mówiąc spodziewałam się lepszych rezultatów, patrząc na popularność specyfików aptecznych np. z neostraty. Stosowałam z myślą o
naczynkach i zaskórnikach razem z kwasem laktobionowym w tonikach do twarzy. Ale nie zauważyłam jakichś spektakularnych efektów. Na pewno nie
szkodzą, nie podrażniają(jak to często bywa z kwasami), więc do wrażliwych cer, jak najbardziej. Nawilżają całkiem przyjemnie. Pewnie wiec i
zmarszczki(te z przesuszu i mimiczne) trochę prasują, ale jestem zbyt młoda, żeby potwierdzić.