Tuesday, 07 September 2010
Strona główna arrow Katalog półproduktów arrow Oleje i masła zimnotłoczone arrow MASŁO KARITE

Bony upominkowe

KOMUNIKATY

Logowanie






Zapomniałeś hasła
Nie masz konta? Załóż sobie

Newsletter






Witaj w serwisie MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI

Oleje i masła zimnotłoczone arrow MASŁO KARITE



MASŁO KARITE


Cena: PLN 11,87


New Page 2 New Page 2 New Page 5

Nierafinowane Masło karite pozyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa "Vittelaria Paradoxa" (dawniej nazwa botaniczna "Butyrospermum parkii"), pochodzące z terenów Zachodniej Afryki (Togo), o przyjemnym lekko orzechowym zapachu. Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) i witaminy E.
Obecność kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów promieniochronnych chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia.
Jest także bogatym źródłem trójterpenów dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.
Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała), łącznie z okolicą oczu.  Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości. 

Synonimy: Masło shea, Masłosz Parkii.
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone  kwasy tłuszczowe: olejowy, stearynowy, linolenowy, palmitynowy, archidynowy; fitosterole (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol, alfa-spinosterol); trójterpeny (kwas cynamonowy; lupeol, alfa i beta-amaryna, cykloartenol, parkeol); witamina E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty nawilżające, odżywcze i zmiękczające do twarzy i ciała przeznaczone dla skóry suchej i atopowej; preparaty chroniące skórę i włosy przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi, oparzeniami słonecznymi; maseczki do włosów; balsamy do ciała i preparaty do masażu dla wszystkich rodzajów skóry.
Sugerowane stężenie: 5-100% 
Ciężar właściwy: 0,900 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Antytcellulitowy peeling do ciała wersja z olejkami eterycznymi

Antycellulitowy peeling do ciała

Olejowa odżywka kokos + karite

Regenerująco-natłuszczający krem do twarzy: wiesiołek + bawełna + masło karite + kwas hialuronowy


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

        50 g, 100 g, 250 g




:

 


Opinie klientów:

chomik  (27.09.2007.)
Ocena: 5
Ukochane i najlepsze! z kilku maseł karite, które próbowałam to jest moim ulubionym! świetna jakość i świetne działanie - taki mój niezbędnik do twarzy, ale również jako dodatek do kapieli.

EcoRI  (05.10.2007.)
Ocena: 5
Świetne. Używałam już tego półproduktu od innych dystrybutorów i to kupione w Mazidłach uważam za najlepsze. Ma łagodny zapach, bardziej kojarzący mi się z mleczną czekoladą niż z wędzonką. Świetnie się wchłania, ma lżejszą konsystencję niż inne używane przeze mnie karitki. Bardzo wszechstronny kosmetyk, używam go jako składnika do kremów i masełek do ciała, dodatek kąpielowy oraz stosuję bez żadnych dodatków. Świetnie sobie radzi z przesuszoną skórą, odżywia i uelastycznia skórę, nawet przesuszone dłonie i stopy kapitulują w konfrontacji z nim. Rewelacyjny półprodukt.

marianna  (30.10.2007.)
Ocena: 5
W zasadzie wszystko co trzeba napisała EcoRI :0 od siebie chce tylko dodac, że masło karite z mazideł jest bardzo dobrej jakości. Na prawdę .

tilmitt  (18.11.2007.)
Ocena: 5
Nie mam jak poprzedniczki porównania karite z mazideł i z innych źródeł, ale jestem pewna, że ten jest bardzo dobrej jakości. To jeden z moich ulubionych olejów, dodaję do balsamów do ciała lub wcieram solo w łokcie, barki i kolana, czyli suche obszary. Dobrze się wchłania, nawilża nie pozostawiając nieprzyjemnego filmu na skórze. Niezastąpiony w duecie z olejem kokosowym jako odżywką do włosów - pomógł zregenerować sianowate włosy. Zimą dobry jako balsam do ust, zabezpiecza przez wysychaniem warg. Czyli wszechstronnie uzdolnione mazidło, taki 'olej renesansu' ;)

PaniKota  (07.05.2008.)
Ocena: 3
Masło stanowi doskonały zagęstnik w kremach dla mamy czy mleczkach do ciała. Mama cieszy się z wreszcie porządnie nawilżonej skóry, ale i masło awokado się sprawdziło jako zamiennik, więc po skończeniu zapasu karite zapewne wypróbuję cupuacu w przeznaczonym dla niej kremie.
Karite jest nieskuteczne w moim przypadku jako balsam na usta czy skórki, ale sprawdza się jako emolient w połączeniu z gliceryną i innymi olejami i żałuję, że nie będę go mogła stosować na twarzy, a z upływem czasu będę przecież solidniejszych emolientów potrzebować. Zużyję masło w balsamie w/o, jednak nie w ilości większej niż 5% - karite, jak wszystkie masła, zawiera więcej kwasu oleinowego niż linolowego, co u mnie natychmiast powoduje wypryski, nawet na znacznie odporniejszych na zapychacze ramionach, o biednych plecach nie wspominając (skądinąd świetny lipikar z 10% masła karite). Szkoda, bo wyprodukowałam nader przyjemną formulację na powieki, ale nawet 5% dodatek karite powoduje po kilku dniach powstawanie malutkich grudek pod brwiami, a ja mam dość dokonywania akrobacji, by krem ani odrobinę nie wyjechał poza dolną powiekę, w przeciwnym bowiem razie rano zobaczę tam kolonię grudek.
Żałuję z jeszcze jednego powodu - uwielbiam orzechowy zapach karite.






Autocad 2008 buy
Adobe Photoshop buy
Macromedia Studio buy
Adobe Creative Suite buy
stop smokingcheap acaislimbuy anitrimacaibuy anatrim