Tuesday, 07 September 2010
Strona główna arrow Katalog półproduktów arrow Oleje i masła zimnotłoczone arrow OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI

Bony upominkowe

KOMUNIKATY

Logowanie






Zapomniałeś hasła
Nie masz konta? Załóż sobie

Newsletter






Witaj w serwisie MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI

Oleje i masła zimnotłoczone arrow OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI



OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI


Cena: PLN 9,07


New Page 1 New Page 4

Nierafinowany olej z czarnej porzeczki uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Ribes Nigrum".
Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika, należy do Wielkiej Trójki olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT, a szczególnie charakteryzujacego się specyficzną aktywnością biologiczną, kwasu gamma-linolenowego (GLA) - 15% - 20%.
Zawiera ponadto inne cenne kwasy tłuszczowe: linolowy (LA) , alfa-linolenowy (ALA), a co najważniejsze - rzadki kwas stearydynowy (SDA). Olej uzyskany z nasion czarnej porzeczki jest jedynym znanym źródłem dostarczającym zarówno GLA, jak i SDA, a kwasy tłuszczowe z serii omega-3 (ALA) i omega-6 (LA i GLA) zawarte są w nim w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu. 
Kwas gamma-linolenowy (ALA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony min. w hormony prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. 
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wbudowuje się w ceramidy cementu międzykomórkowego, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z nasion czarnej porzeczki stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry. 
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decyduje również zawarta w nim frakcja niezmydlalna (1,5%-2,5%) w postaci fitosteroli i tokoferoli.

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, stearydynowy; fitosterole; witamina E. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej.
Sugerowane stężenie: 5%-15% 
Ciężar właściwy: 0,910 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejek myjący na bazie maceratu z brzozy i oleju z nasion czarnej porzeczki

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla tłustej cery


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

   
30 g (32,5 ml),   60 g (65 ml),   120 g (130 ml)




:

 


Opinie klientów:

kapciuszek  (02.08.2007.)
Ocena: 5
Wprawdzie miałam tylko próbkę,która wystarczyła na 3 użycia w serum,ale oto wrażenia: straszny zapach lecz rano skóra jest boska!Nawilżona,wygładzona,a ten koloryt!!! Miodzio!

niezamienna  (27.09.2007.)
Ocena: 5
Działanie i wchłanianie bez zastrzeżeń, tylko ten zapach... Któraś z wizażanek napisała, że to beetlejuice i miała rację. Żadne olejki eteryczne nie zagłuszą go całkowicie. Ale warto. Zielona maź nadaje buzi ładny kolor i bardzo dobrze nawilża. Na pewno zakupię pełne opakowanie :)

marianna  (30.10.2007.)
Ocena: 5
Bardzo dobry olej (nie wiem dlaczego wcześniej uzywałam tylko ogórecznika ;) ). Odżywia i wygładzasuchą skórę. Tak samo jak ogórecznik - nie ma potrzeby uzywac go w 100% stężeniu, w którym to, potrafi co niektórych podrażnić. Pokaże co potrafi już przy mniejszych stężeniach - a co jest nie do przecenienia w mieszankach po prostu lepiej się wchłania.
Lekko barwi skórę na zielono, zapach mi nie przeszkadza :)

tilmitt  (18.11.2007.)
Ocena: 5
Bardzo dobrze spisuje się jako nawilżacz i natłuszczacz dla mieszanej ale odwodnionej cery, jednocześnie nie zatykając porów (a mam ku temu skłonności). Kilka kropel dodanych np. do nocnego serum wystarcza, by rano cera była gładka i przyjemna w dotyku. Lekkie zabarwianie skóry na zielono nie straszy otoczenia, a zapach mi się podoba, chociaż z porzeczkami nie ma wiele wspólnego.

bezia  (12.08.2008.)
Ocena: 5
Dzieki malej probce siegnelam po sluszny rozmiar opakowania tego oleju. Dla mnie najlepszy ze wszystkich, bo dzialanie tego oleju jest spektakularne i od razu widoczne. Jest to olej ciezki, tresciwy, uzywam go na noc na cala twarz lacznie z oczami. Dla mojej sklonnej do atopii, alergii skory z tendencja do wysuszania nie ma nic lepszego, no moze jeszcze maslo cupuacu, ktorego probke dostalam ostatnio..






Autocad 2008 buy
Adobe Photoshop buy
Macromedia Studio buy
Adobe Creative Suite buy
stop smokingcheap acaislimbuy anitrimacaibuy anatrim