Thursday, 09 September 2010
Strona główna arrow Katalog półproduktów arrow Oleje i masła zimnotłoczone arrow EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ

Bony upominkowe

KOMUNIKATY

Logowanie






Zapomniałeś hasła
Nie masz konta? Załóż sobie

Newsletter






Witaj w serwisie MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI

Oleje i masła zimnotłoczone arrow EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ



EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ


Cena: PLN 16,50


Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion wiesiołka dwuletniego

Nierafinowany olej z róży piżmowej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion róży rdzawej "Rosa aff. rubiginosa L".
Róża rdzawa jest zaliczana do grupy róż dzikich i występuje pospolicie prawie w całej Europie, także na terenie Polski.. Jednak za najcenniejszy, z uwagi na unikalną kombinację witaminy A w postaci kwasu trans-retinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, uważa się olej z róży rdzawej pochodzącej z upraw znajdujących się w chłodnym, wilgotnym górskim regionie południowo-centralnego Chile. 
Przez mieszkańców podnóża Andów nazywany jest "Rosa Moschata" lub "Rosa Mosqueta" i stosowany przez nich w tradycyjnej pielęgnacji skóry i włosów.
Olej z róży piżmowej charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): linolowego (41-50%) i alfa-linolenowego (26 - 37%) oraz, kwasu retinowego (0.1 - 0.3 mg/kg), witaminy C, witaminy E oraz flawonoidów
Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi. 
Przeprowadzone w latach 80-tych i 90-tych przez grupę naukowców chilijskich liczne badania nad olejem z róży piżmowej, ujawniły pozytywne wyniki pod kątem jego skutecznego działania na blizny i rozstępy. Blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych, na które systematycznie aplikowano olej, zostały efektywnie zredukowane. Uzyskano także doskonałe wyniki pod kątem jego przeciwzapalnego działania na poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii. Pozytywne działanie oleju z róży pomagające w regeneracji uszkodzonych tkanek zostało przypisane odkrytemu w nim kwasowi retinowemu (tretinoinie) obecnemu w postaci naturalnej i w połączeniu z NNKT.
Kwas retinowy jest najskuteczniejszym retinoidem o działaniu przeciwstarzeniowym i usuwającym efekty fotostarzenia się skóry. Stosowany miejscowo poprawia wygląd uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie słoneczne, takich jak: bruzdy, zmarszczki i przebarwienia. Pobudza aktywność i zwiększa liczbę fibroblastów, co pozytywnie wpływa na zwiększenie ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej. Zmarszczki dzięki temu ulegają wyraźnemu zmniejszeniu a skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
Kwas retinowy aplikowany na skórę w postaci oleju z róży może być w pełni bezpiecznie stosowany ponieważ, w przeciwieństwie do tretinoiny syntetycznej, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w postaci silnego podrażnienia skóry i działań teratogennych. 
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju z róży piżmowej , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.
Olej, z uwagi na możliwość regenerowania zbliznowaconych tkanek, jest także skutecznym środkiem na już istniejące rozstępy, oraz zapobiega ich powstawaniu, ponieważ regularne stosowanie go poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją i odpowiednio nawilża. Jest również cennym składnikiem kosmetyków redukujących blizny potrądzikowe i przebarwienia posłoneczne oraz regenerujących zniszczone i wypadające włosy.

Produkt spełnia standardy:   

Piśmiennictwo:
Rosa Mosqueta Skin Care Oil - scientific studies

Herb & Supplement Encyclopedia: Rosa Mosqueta Rosehip Oil

Rosa Mosqueta Seed Oil

[Treatment of skin ulcer using oil of mosqueta rose]

Kraj pochodzenia: Chile 
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (41,0-50,0%),
alfa-linolenowy (26,0-37,0%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; kwas retinowy; karotenoidy; flawonoidy; witaminy C i E.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi; balsamy i sera do ciała redukujące rozstępy; odżywki do włosów.
Metoda ekstrakcji:
tłoczony na zimno, nierafinowany.
Sugerowane stężenie: 3-100% 
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Ekspresowe serum hialuronowo-aloesowe

Ekspresowe serum hialuronowo-ekstensynowe

Ekspresowe serum hialuronowo-jedwabne

Ekspresowe serum hialuronowo-witaminowe

Lekkie serum do ciała nawilżająco-ujędrniające: algi + dzika róża + NMF

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży i NMF

Lekkie serum nawilżające z olejem z dzikiej róży, maceratem z kasztanowca i pine bark

Lekkie serum nawilżająco-przeciwzmarszczkowe z olejem z dzikiej róży, ekstensyną, centellą i soją

Lekkie serum nawilżająco-przeciwzmarszczkowe z olejem z dzikiej róży, NMF, centellą i soją

Nawilżająco-odżywcze serum z olejem z dzikiej róży, maceratem z marchwii, hydromanilem i ekstensyną

Olejek myjący z Cromollientem

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży i oleju (maceratu) marchwiowego


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(
60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

        30 g (32 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml), 270 g (300 ml)




:

 


Opinie klientów:

PaniKota  (01.08.2007.)
Ocena: 5
Przetestowałam chyba wszystkie oleje i definitywnie "mój ci on!". Olejek do mycia twarzy, "aromaesencja" z olejkami eterycznymi, kremy i sera do twarzy.
Lubię jego zapach - przypomina mi zapamiętany z dawnych lat zapach pokostu, którym smarowaliśmy kolejne dębowe deski na półki, kiedy znowu brakowało miejsca na książki. Ciepły, żywiczny - ale jeśli kogoś miałoby to zniechęcić, to ekstrakty i hydrolaty skutecznie go tłumią ;)
Nawilża. Nie daje mojej chimerycznej skórze najmniejszego powodu do wykwitów. Jest treściwszy niż olej konopny czy z czarnej porzeczki, ale nie tworzy ciężkiego filmu, pod którym skóra produkuje sebum. Wyregulował równowagę hydrolipidową mojej skóry - po eksperymentach z innymi olejami ta głupia powłoka zwykle lekko histeryzuje, jest ściągnięta i produkuje nadmiar sebum, po powrocie do "różyczki" znowu chodzi jak w zegarku.
Menopauzalna rodzicielka też polubiła ten olej - w wersji letniej kremu ma dziką różę i awokado zamiast zbyt ciężkich na upały wiesiołka i karite.

cmak4  (10.08.2007.)
Ocena: 5
Nie znam lepszego oleju. Jest idealny dla mojej skóry. Zaczęłam go używać za namową pewnych osób i jestem im niesamowicie za to wdzięczna.

chomik  (27.09.2007.)
Ocena: 5
Jeden z 3 moich ukochanych olejów. W ekspresowym serum z kwasem HA absolutnie niezastąpiony. To była i jest moja pierwsza mazidłowa miłość. Zastosowany umiejętnie i w małych ilościach dobrze się wchłania, odzywia skórę - ma jeszcze dodatkową zaletę której nie posiada żaden inny przetestowany przeze mnie olej - nadaje jakiejś takiej gładkości skórze - uwielbiam ten efekt, a moja skóra ten olej.

marianna  (30.10.2007.)
Ocena: 5
Jeden z moich ulubionych olejów. Po przygodach i eksperymentach z innymi olejami zawsze do niego wracam i przepraszam...bo nigdy mnie nie zawiódł. Najlepiej nawilża moją skórę. Nałożony jak maseczka w kapieli, czy jako składnik innych mikstur - najlepszy nawilżacz. Skóra po zastosowaniu oleju różanego jest zawsze odżywiona i nawilżona. Nie przetłuszcza się, nie zapycha - ideał :)

lilia  (29.11.2007.)
Ocena: 5
Dla mnie REWELACJA!
Doskonale się wchłania,pozostawiając skórę gładką jak jedwab i super miekką!Zapach może nie jest zachęcający,ale działa fantastycznie!






Autocad 2008 buy
Adobe Photoshop buy
Macromedia Studio buy
Adobe Creative Suite buy
stop smokingcheap acaislimbuy anitrimacaibuy anatrim