Skoncentrowany wodny ekstrakt soku trzciny cukrowej (Saccharum officinarum) standaryzowany na zawartość kwasu glikolowego - 30
%. Kwas glikolowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) i występuje naturalnie w trzcinie cukrowej. Po raz pierwszy został zastosowany w dermatologii w 1974 roku i ze wszystkich AHA znalazł najszersze zastosowanie praktyczne. Spośród wszystkich kwasów AHA jest też najbardziej aktywny, posiada bowiem najprostszą budowę oraz najmniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwo i głęboko wnika w skórę. Biodostępność kwasu glikolowego uzależniona jest również od pH roztworu kwasu i od zastosowanego stężenia. Wzrasta ona przy obniżeniu wartości pH poniżej wartości pKa kwasu, która wynosi 3,8 i po podwyższeniu stężenia. Kwas glikolowy stosowany jest w stężeniach od 5% do 70%. Niższe stężenia (od 5% do 10%) znajdują się w preparatach służących do tzw. złuszczania kosmetycznego. Zabieg taki można bezpiecznie wykonać samemu w warunkach domowych. Wyższe stężenia (30%-70%), które mogą silnie podrażniać, znajdują się w profesjonalnych peelingach stosowanych wyłącznie w gabinetach kosmetycznych i dermatologicznych w leczeniu zmian chorobowych (np. rybia łuska, ostuda) i wad kosmetycznych (np. głębokie blizny potrądzikowe). Mechanizm działania kwasu glikolowego w stężeniu 5 - 10% polega na rozluźnieniu wiązań korneocytów (martwe komórki tworzące warstwę rogową naskórka), co doprowadza do złuszczania zewnętrznej warstwy rogowej. W zdrowym naskórku codziennie tracimy jedną do dwóch warstw korneocytów sposród 15 znajdujących się w warstwie rogowej. Kwas glikolowy powoduje przyspieszone złuszczanie w mechanizmie zbliżonym do fizjologii naskórka. Pobudza również fibroblasty w obrębie skóry, co skutkuje zwiększeniem ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu. Wbudowywanie się kwasu w struktury lipidowe bariery naskórkowej powoduje zatrzymanie się wody w warstwie rogowej, i tym samym wzrostem stopnia jej nawilżenia. Stosowanie przez dłuższy czas (jednak nie dłużej niż 6 miesięcy w czasie ciągłym) preparatów z kwasem glikolowym, oddziaływuje bardzo korzystnie na skórę właściwą, prowadząc do zwiększenia jej grubości o ok. 25% bez wywoływania stanu zapalnego, jak to ma miejsce w przypadku stosowania retinoidów. Mechanizm odbudowy skóry jest związany ze stymulacją fibroblastów do produkcji kolagenu i mukopolisacharydów. Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas glikolowy wynosi 3-4.
Efekty stosowania kwasu glikolowego w stężeniu 10%: *zmniejszenie grubości warstwy rogowej - skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt; *wzrost nawilżenia naskórka, a w efekcie uelastycznienie go i ujędrnienie; *wzrost spoistości i zwartości głębszych warstw naskórka; *spłycenie niewielkich blizn potrądzikowych; *redukcja powierzchniowych zmarszczek - efekt odmłodzenia; *rozjaśnienie przebarwień posłonecznych i pozapalnych (np. po trądziku); *zmniejszenie zmian trądzikowych w postaci zaskórnikowej oraz grudkowo-krostkowej; * likwidacja tzw. gęsiej skórki (rogowacenie mieszkowe); *wpomaganie mikrocyrkulacji w naczynkach krwionośnych i wspomaganie usuwania toksyn w kuracji antycellulitowej; *wspomaganie przenikania substancji czynnych zawartych w innych preparatach kosmetycznych przez barierę warstwy rogowej, np. kuracje antycellulitowe; *wspomaganie likwidacji rozstępów
Synonimy: kwas hydroksyoctowy; kwas 2-hydroksyetanowy Aplikacja: w preparatach złuszczających (toniki, żele, emulsje) do pielęgnacji skóry suchej, zgrubiałej i zniszczonej opalaniem (z przebarwieniami); w preparatach przeciwtrądzikowych; w preparatach do ciała wspomagających kurację antycellulitową i likwidujących tzw. gęsią skórkę; w preparatach likwidujących zrogowacenia łokci i kolan Uwaga!: - w trakcie stosowania kuracji kwasem glikolowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji; - absolutnie nie należy przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia 10% Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu. Pochodzenie: naturalne Postać fizyczna: ciecz Sugerowane stężenie:
w warunkach domowych 5%-10 %. Ciężar właściwy: 1,2 g\ml pH (10% roztwór wodny): 2,1 pKa:
3,83 Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Wskazówki dotyczące użycia:
stosowany zewnętrznie nie wykazuje działania toksycznego. Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.
Produkt został użyty w następujących formulacjach:
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
30 g, 100 g
Opinie klientów:
ewamat (13.10.2008.) Ocena: kwas glikolowy ma tak dobroczynne działanie, wystarczy nieco poczytać, ja eksperymentuję z bardzo dobrym skutkiem
aqqa (20.11.2008.) Ocena: Dla lubiących szybkie i wyraźne efekty - żaden AHA nie działa na skórę tak szybko. Stosuję tonik 10% do ciała i już po 2-3 aplikacjach mam skórę gładką jak pupa niemowlaka. Troszkę szczypie ale warto ! :)
PaniKota (03.12.2008.) Ocena: Złuszcza skutecznie, acz delikatnie i jeszcze nawilża - jest chyba skuteczniejszy od kwasu mlekowego. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że ostro podrażnia naczynka - a przynajmniej moje, coraz kruchsze ostatnio i to nie tylko na twarzy. Na twarz mogę stosować wyłącznie kwasy PHA, ale glikolowego się nie zamierzam pozbywać, a i kolejną porcję nabędę, bo okazał się rozwiązać mój tragiczny problem pt. "nie mogę iść na basen" - bez depilacji się nie da, a po depilacji (wosk lub depilator, o żyletce nie ma mowy) jest jeszcze gorzej, gdyż wrastające włoski skutkują czerwonymi ropnymi gulami. Tonik 5% ph4 (z gliceryną zamiast hydromanilu) stosuję co 2-3 dni i problemu po prostu nie ma, a skóra miękka i gładka.
pola29k (12.02.2009.) Ocena: Jak dla mnie rewelacja pod każdym względem,od 4 lat stosuje już kwasy efekty są naprawdę widoczne. Polecam ,warto.
natijack (05.04.2009.) Ocena: dla mnie rewelacja tonik glikolowy, fajnie złuszcza, lekko szczypie no ale to oczywiste w końcu to kwas.;) ale na prawdę godny polecenia, stosuje go ok 3tyg i moje plamki jak i blizny potrądzikowe po prostu znikają!!! jednak cuda się zdażają.;))
jeszcze muszę wyprubować kwas mlekowy, bo migdałowy już próbowałam;)