Fenomuls to nowoczesny emulgator wspomagający tworzenie innowacyjnych
Fenomuls to nowoczesny emulgator wspomagający tworzenie innowacyjnych, stabilnych emulsji kosmetycznych. Tworzy wyjątkowo stabilne, ustrukturyzowane i zagregowane micelle (Structured Micelle Aggregate = SMA) w postaci emulsji olej w wodzie (O|W). Łatwość użycia nadają temu produktowi idealne właściwości do tworzenia emulsji o różnym stopniu lepkości (kremy, balsamy, mleczka i mgiełki aromatyczne) tzw. metodą "na zimno" i w warunkach domowych. Pozwala też tworzyć emulsje na ciepło - w temperaturze max. 40 st. C. Umożliwia szybkie i łatwe emulgowanie bez konieczności obliczania wartości HLB fazy olejowej oraz, w odróżnieniu od klasycznej metody tworzenia emulsji "na ciepło", pozwala zastosować jako fazę olejową zimnotłoczone i nierafinowane oleje, dzięki czemu zachowują one swoje cenne i unikalne właściwości pielęgnacyjne. Fenomuls to nie tylko innowacyjny produkt, ale nowa koncepcja uproszczenia formulacji. Procedura polega na połączeniu fazy wewnętrznej emulsji (oleje, silikony, olejki eteryczne) z Fenomulsem (na zimno, 2-5 sekund mieszania mikserem), a następnie połączenie z zagęszczoną (karagenianem lub gumą ksantanową lub alginatem) fazą wodną. Połączone fazy miksujemy 2-5 minut. Fenomuls daje możliwość tworzenia receptur z dużą elastycznością, w zakresie pH 4-6, z szerokim zakresem innych surowców jak: oleje, emolienty, silikony, filtry UV, witaminy, wyciągi roślinne, olejki eteryczne, glikole, alkohol etylowy. Jest środkiem wzmagającym estetykę wyrobów i wnoszącym do emulsji dodatkowy efekt kondycjonujący oraz pozostawiającym bardzo przyjemne odczucie po aplikacji.
Jest to emulgator szczególnie przydatny do tworzenia przyjaznych skórze i nie drażniących (nie zawierających bowiem alkoholu etylowego, który w gotowych, markowych produktach tego typu występuje w bardzo wysokiej koncentracji) oraz delikatnie pielęgnujących aromatycznych mgiełek do ciała.
Jest to emulgator będący mieszaniną przyjaznych dla skóry następujących związków pochodzenia naturalnego i syntetycznego: *Polyhydroxystearic Acid - w 100% roślinny, rozpuszcza się w olejach ale ma zdolność wiązania wody na powierzchni skóry. Działa jako kondycjoner i substancja nawilżająca; *Isononyl Isononanoate Ethylhexyl Isononanoate - syntetyczny hydrofobowy ester o niskiej lepkości, nadaje formulacji unikalne cechy sensoryczne, takie jak suche odczucie po aplikacji z jednoczesnym, prawie niedostrzegalnym, jedwabistym filmem. Poprawia właściwości estetyczne kosmetyku, redukuje kleistość, poprawia rozprowadzanie, świetny solubilizator; *Sodium Cocamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate - syntetyczny amfoteryczny surfaktant, stosowany głównie jako ekstremalnie łagodny surfaktant w produktach dla dzieci i niemowląt (szampony, żele do kąpieli i inne produkty myjące dla dzieci) oraz innych kosmetykach do pielęgnacji ciała.
Aplikacja: emulsje O\W do twarzy i ciała typu kremy, mleczka , balsamy, mgiełki aromatyczne; Skład chemiczny:
zobacz Techniczną Specyfikację Produktu Pochodzenie: naturalno-syntetyczne Postać fizyczna: biała ciecz Sugerowane stężenie:
2 części Fenomuls na 1 część oleju lub silikonu Ciężar właściwy: 0.99 - 1.01 pH: 4.6 Stabilność: *nie łączyć silnymi kwasami i zasadami; *nie podgrzewać do temperatury powyżej 40 st. C Rozpuszczalność: w wodzie Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym miejscu.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach: 10 g,
30 g, 100 g
|