New Page 1
Suchy ekstrakt z arbuza zwyczajnego (łac. "Citrullus lanatus L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców arbuza. Proces koncentracji i suszenia odbywa się w odpowiednio niskiej temperaturze, dzięki czemu ekstrakt zachowuje wszystkie składniki aktywne oraz kolor i zapach świeżych owoców. Arbuz to jednoroczna roślina. Pochodzi z pustyń i stepów Afryki, gdzie przez tubylców zbierany jest do dziś. Arbuzy hoduje się również w Europie - w Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, Bułgarii, Rumuni, Węgrzech oraz na Ukrainie. Sok z arbuza zawiera aż 92% wody, ale także wiele cennych składników o działaniu antyoksydacyjnym, odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Współczesne badania potwierdzają dobroczynny wpływ tego owocu na zdrowie i urodę, a szczególnie właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami. Sok zawiera magnez, kwas foliowy, beta karoten oraz witaminy B2, B6 oraz C. Jednak najcenniejszymi składnikami obecnymi w arbuzie są antyoksydanty
glutation i likopen - bardzo silny antyoksydant, z grupy karotenoidów, obecny w czerwonych owocach i warzywach. Ich obecność sprawia, iż stosowany w kosmetykach ekstrakt z arbuza zapobiega fragmentacji DNA w fibroblastach i keratynocytach, chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce. Ekstrakt jest także doskonałym składnikiem maseczek na skórę o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:
*działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników; *aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień po nadmiernej ekspozycji na słońce; *nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry; *odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się; *działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory; *działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie
Piśmiennictwo:
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".
Substancje aktywne: glukoza, fruktoza, maltoza, glukoza (cukry); wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, potas (sole mineralne); kwas cytrynowy, kwas jabłkowy (kwasy organiczne); witaminy C, B2, B6, karotenoidy - likopen; aminkowasy Szczegóły patrz:
Techniczna Specyfikacja
Produktu. Aplikacja: toniki dla wszystkich rodzajów cer; sera antyoksydacyjne dla wszystkich rodzajów cer; sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i zmęczonych i dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów; Sugerowane stężenie:
5-100 %; w tym: sera i kremy ok. 5-10%; maseczki do 100% Ciężar nasypowy: g/ml Rozpuszczalność: rozpuszcza się w wodzie Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach: 10 g, 30
g, 100g.
|