New Page 6
Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion ogórecznika lekarskiego.
Olej z ogórecznika to bardzo ceniony w kosmetyce olej o bardzo wysokiej, na poziomie 18-25%, zawartości jednego z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) - kwasu gamma-linolenowego.
Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony w prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, chroni ją przed infekcjami, wzmacnia barierę lipidową naskórka, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z ogórecznika stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decydują również zawarte w nim flawonoidy o wlaściwościach antyoksydacyjnych i przeciwrodnikowych, które przeciwdziałają przyspieszonemu starzeniu się skory pod wpływem promieniowania
UV.
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy, gamma-linolenowy (18-25%), oleinowy; palmitynowy, stearynowy, ikozenowy, dokozenowy, tetrakozenowy ; saponiny; flawonoidy (kwercetyna, izoramnetyna, kemferol); garbniki; śluz; witamina E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujedrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej i
naczynkowej.
Sugerowane stężenie: 2-15%
Ciężar właściwy: 0,910 - 0,925 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i bardzo podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się stosować go wraz z
Olejowym esktraktem z
rozmarynu.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Produkt został użyty w następujących formulacjach:
Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z ogórecznika, amarantusa i centellą asiatica
Nawilżający krem do twarzy: macerat z brzozy + olej z ogórecznika + hydromanil + niacynamid
Olejek myjący na bazie ekologicznego oleju konopnego i oleju z ogórecznika
Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla suchej cery
Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla tłustej cery
Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2" 60g w
butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")
10 g (11 ml), 30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml)
Produkt chwilowo nie dostępny w stałej sprzedaży
|