Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION TRUSKAWKIOLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO

Cena:   4.48 zł

Nierafinowany olej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion ogórecznika lekarskiego.
Olej z ogórecznika to bardzo ceniony w kosmetyce olej o bardzo wysokiej, na poziomie 18-25%, zawartości jednego z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) - kwasu gamma-linolenowego.
Kwas gamma-linolenowy (GLA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony w prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, chroni ją przed infekcjami, wzmacnia barierę lipidową naskórka, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z ogórecznika stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry. 
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decydują również zawarte w nim flawonoidy o wlaściwościach antyoksydacyjnych i przeciwrodnikowych, które przeciwdziałają przyspieszonemu starzeniu się skory pod wpływem promieniowania UV.

Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): alfa-linolowy, gamma-linolenowy (18-25%), oleinowy; palmitynowy, stearynowy, ikozenowy, dokozenowy, tetrakozenowy ; saponiny; flawonoidy (kwercetyna, izoramnetyna, kemferol); garbniki; śluz; witamina E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujedrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej i naczynkowej.
Sugerowane stężenie: 2-15%
Ciężar właściwy: 0,910 - 0,925 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i bardzo podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się stosować go wraz z Olejowym esktraktem z rozmarynu.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z
zamknięciem z zakraplaczem "22")
10 g (11 ml), 30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGO

Nazwa wg INCI: Borago Officinalis Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno ziaren Borago Officinalis.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 2-15

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor seledynowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,900 - 0,940 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Borago Officinalis Oil 99%

Antyoksydanty:

D-alpha tocopherol 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

Kwas oleinowy C18:1 14%

Kwas palmitynowy C16 9%

Kwas stearynowy C18 3%

Kwas linolowy C18:2 38%

Kwas linolenowy C18:3 18-25%

Kwas eikozenowy                       C20:1 4%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

 

Recenzje klientów:

marianna  (wtorek, 30 października 2007)
Ocena: 5

Bardzo dobry olej. Koi, łagodzi, odżywia - ale nie do zastosowania solo - przynajmniej w moim przypadku.
Bardzo dobry składnik kremów
odżywczych. Niekoniecznie dla skóry suchej - równie dobrze dogaduje się z tłustą, nie obciąża i nie "tłuści" - ale w mniejszych
stężeniach.


PaniKota  (wtorek, 31 lipca 2007)
Ocena: 3

Olej sam w sobie jest dobry - nie "dusi" skóry, buzia jest po nim miękka i nawilżona, ale cóż z tego, skoro taki zestaw NNKT sprawia,
że czoło, a po dłuższym zastosowaniu nie tylko ono jest upstrzone malutkimi grudkami - tak samo niestety reaguję na suplementy nawilżające,
które w znakomitej większości zawierają właśnie ogórecznik. Nie jego wina, że mam tak dziwaczną skórę :(