Thursday, 09 September 2010
Strona główna arrow Katalog półproduktów arrow Substancje aktywne arrow WITAMINA A - RETINOL 

Bony upominkowe

KOMUNIKATY

Logowanie






Zapomniałeś hasła
Nie masz konta? Załóż sobie

Newsletter






Witaj w serwisie MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI

Substancje aktywne arrow WITAMINA A - RETINOL 

WITAMINA A - RETINOL 

WITAMINA A - RETINOL 


Cena: PLN 16,70


New Page 1 New Page 2 New Page 2 New Page 2 New Page 1

Witamina A w postaci retinolu, czyli głównej formy witaminy A w czystej i bardzo stabilnej postaci, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując bardzo efektywne działanie regulujące, przeciwtrądzikowe, przeciwzmarszczkowe i odmładzające.
Witamina A została oznaczona pierwszą literą alfabetu, ponieważ była jedną z najwcześniej odkrytych witamin - została odkryta i zidentyfikowana w 1931 roku, a od 1947 r. zaczęto ją syntetyzować w laboratoriach. Witamina A i jej różne chemiczne formy (retinol, retinal, octan, palmitynian, maślan i fosoran retinylu) występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba). Natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków określanych mianem karotenoidów, występuje tylko w świecie roślinnym (w czerwonych i żółtych owocach i warzywach oraz ciemnozielonych częściach warzyw). Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, ponieważ właśnie on w ścianie jelita cienkiego jest przekształcany enzymatycznie w dwie cząsteczki retinolu. Witamina A jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Wywiera ponadto wpływ na czynniki odpornościowe ustroju, dlatego też często określana jest jako 
"witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem i chorobami.
Witamina A to najlepiej poznany i najskuteczniejszy składnik przeciwzmarszczkowy zastosowany w kosmetyce - jej stymulujące działanie zmniejsza zmiany pojawiające się wraz z procesem starzenia. Jako składnik kosmetyczny została zastosowana już w latach 70-tych XX w., a na jej temat powstało najwięcej opracowań naukowych, potwierdzających jej wielokierunkową efektywność oraz bezpieczeństwo zastosowania. Wysoka skuteczność witaminy A w zastosowaniu zewnętrznym wynika z obecności receptorów retinoidowych w naskórku, w skórze właściwej, mieszkach włosowych i gruczołach łojowych, które selektywnie wiążą cząsteczki witaminy A, umożliwiając im bezpośredni wpływ na przemiany zachodzące w komórkach skóry.
Witamina A warunkuje prawidłowy wzrost, rozwój oraz funkcjonowanie komórek naskórka, stąd jest często określana "czynnikiem normalizującym". W przypadku niedoboru tej witaminy komórki naskórka spłaszczają się i stają się mało odporne na infekcje, co może doprowadzić do powstawania trudno gojących się ran, chorobliwych zmian skóry i błon śluzowych. Skóra staje się sucha i łuszczy się a włosy i paznokcie stają się łamliwe. Często objawem jej braku jest tzw. gęsia skórka, występująca zwłaszcza na ramionach oraz w okolicy łokci i kolan. Z uwagi na tak liczne i cenne właściwości przeciwstarzeniowe i odmładzające witamina A bywa określana mianem "witaminy młodości'.
Ilość witaminy A w skórze drastycznie spada pod wpływem promieniowania słonecznego, zwłaszcza promieniowania UVA, które dociera do skóry przez cały rok, bez względu na pogodę i nasłonecznienie. Z tego powodu niedobory witaminy A należy regularnie uzupełniać poprzez zastosowanie produktów ze skuteczną formą witaminy A bezpośrednio na skórę.

Pod nazwą "witamina A" kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Wszystkie pochodne witaminy A nazywane są RETINOIDAMI. Podstawową formą witaminy A jest RETINOL, pozostałe pochodne to: kwas retinowy, retinal, oraz związki estrowe, głównie spotykane to octan i palmitynian retinylu. 
Najsilniejszą i najskuteczniejszą (leczenie trądziku oraz działanie przeciwstarzeniowe) formą witaminy A jest kwas retinowy (tretinoina), który ze względu na możliwość intensywnego podrażnienia, zaczerwienienia, łuszczenia, a nawet poparzenia skóry, nie jest stosowany w preparatach kosmetycznych, jest natomiast dostępny tylko w preparatach dermatologicznych na receptę. Z kolei estry witaminy A w postaci palmitynianu retinylu i octan retinylu to najtańsze i najsłabiej działające na skórę formy witaminy A. W porównaniu z czystym retinolem nie są tak skuteczne i efektywne, gdyż działają głównie na zewnętrzne warstwy naskórka oraz nie wykazują większego działania przeciwzmarszczkowego. Głównie nawilżają, zapobiegają łuszczeniu i rogowaceniu skóry, natłuszczają oraz pełnią funkcję antyoksydantów. Na opakowaniu kremów wielu firm kosmetycznych składniki te są nazywane pro-retinolem lub nawet, niezgodnie z prawdą, retinolem, dlatego przed zakupem warto sprawdzić skład kremu wg INCI. 

Retinol to alkoholowa forma witaminy A, która użyta w odpowiednim stężeniu i formule ulega w komórkach skóry przekształceniu do kwasu retinowego, wykazując bardzo efektywne działanie bez powodowania intensywnego podrażnienia skóry, charakterystycznego dla retinoidów na receptę. Jest to najbardziej aktywna forma tej witaminy w kosmetykach oraz jedna z podstawowych i najbardziej cennych substancji aktywnych stosowanych w kosmetyce o udowodnionym naukowo działaniu przeciwstarzeniowym. Moc jej działania wynika z wielokierunkowości - z jednej strony chroni przed zewnętrznymi czynnikami powodującymi starzenie się, a z drugiej stymuluje mechanizmy obronne i naprawcze skóry oraz usuwa już zaistniałe niekorzystne zmiany w postaci zmarszczek, przebarwień i obwisłej skóry.
Retinol oferowany przez Mazidła to innowacyjna i przełomowa postać tego składnika charakteryzująca się bardzo wysoką stabilnością i odpornością na światło słoneczne, wysoką temperaturę i tlen.
Został opracowany w laboratoriach japońskich naukowców - tych samych, którzy stworzyli bardzo trwałą i stabilną postać witaminy C w formie tetraizopalmitynianu askorbylu. Tradycyjny retinol stosowany w kosmetykach ulega bardzo szybko rozkładowi pod wpływem światła i tlenu i wymaga zastosowania odpowiednich nośników oraz opakowań chroniących go przed destabilizacją. Z tego powodu składnik ten tak rzadko jest spotykany w kremach, producenci kosmetyków bowiem chętniej i częściej sięgają po tańszą i stabilniejszą ale też i słabiej działającą formę witaminy A w postaci estrów (głównie spotykane to octan i palmitynian retinylu). 
Japońska firma biotechnologiczna poddała retinol specjalistycznemu procesowi hydrogenacji, dzięki czemu tak zmodyfikowany retinol stał się bardzo stabilny i odporny na rozkład - producent gwarantuje 12 miesięcy trwałości, w temp. pokojowej. Dodatkową zaletą modyfikowanego retinolu, w porównaniu z tradycyjnym retinolem, jest zmniejszona zdolność podrażniania i lepsza tolerancja. Mimo to, modyfikowany retinol nadal zachowuje swoją siłę i wysoką skuteczność działania.
Cechy te czynią modyfikowany retinol składnikiem idealnym do mazideł przygotowywanych w warunkach domowych i na własny użytek. Ponadto, dzięki rozpuszczalności w tłuszczach, wykazuje wysokie powinowactwo do bariery lipidowej skóry, dzięki czemu łatwo i szybko wnika w jej głąb. Dzięki tym cechom modyfikowany retinol jest obecnie najbezpieczniejszą i najdroższą postacią tego składnika obecną tylko w niektórych japońskich liniach kosmetycznych.

Właściwości kosmetyczne i efekty działania retinolu:

Przeciwstarzeniowe i odmładzające
*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, co skutkuje wygładzeniem zmarszczek, w tym zmarszczek głębokich oraz tzw. kurzych łapek wokół oczu i zmarszczek mimicznych a także wzrostem gęstości, jędrności i elastyczności skóry;
* reperuje i odbudowuje zniszczone pod wpływem promieniowania UV włókna kolagenowe i elastynowe - w efekcie następuje ogólne pogrubienie i renowacja skóry; 
* nie tylko wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny, ale również wykazuje silną aktywność hamującą wobec kolagenozy i elastazy - enzymów związanych z degradacją kolagenu i elastyny, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami;
* stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze właściwej i naskórku, którego ilość spada wraz z wiekiem i który jest odpowiedzialny za prawidłowe nawodnienie komórek skóry- w efekcie skóra staje się jedwabiście gładka i sprężysta;
* stymuluje produkcję fibryliny (ważnego białka obecnego w połączeniu skórno-naskórkowym {dermal-epidermal junction, DEJ} oraz będącego obok elastyny głównym włóknem odpowiedzialnym za elastyczność skory) - w efekcie zmarszczki ulegają spłyceniu, owal twarzy ulega podniesieniu i odmłodzeniu, skóra zyskuję na jędrności;
*stymuluje angiogenezę (powstawanie nowych naczynek krwionośnych) w warstwie brodawkowatej skóry właściwej - w efekcie skóra jest lepiej ukrwiona i odżywiona oraz napięta i sprężysta o pięknym zdrowym kolorycie;
*stymuluje i normalizuje proces odnowy zrogowaciałego i uszkodzonego przez działanie słońca naskórka - w efekcie skóra staje się gładka i miękka;
*wzmacnia funkcje ochronne naskórka oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody (TEWL) - w efekcie dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej;
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry (degradacja kolagenu, elastyny i fibryliny);
*stymuluje naturalne mechanizmy chroniące skórę przed działaniem słońca oraz zwiększa odporność i procesy gojenia skóry; 
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - poprawia gospodarkę lipidami skóry suchej i tłustej
depigmentacyjne
* zmniejsza rozmiar melanocytów oraz redukuje ilości melaniny - barwnika skóry, który produkowany w nadmiarze powoduje tworzenie niepożądanych przebarwień - w efekcie znacznie redukuje (czas kuracji min. 6 miesięcy) posłoneczne i hormonalne przebarwienia;
*redukuje również przebarwienia pozapalne, np. przebarwienia potrądzikowe

przeciwtrądzikowe
* przeciwdziała wolnym rodnikom, które atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne (trądzik) i uczuleniowe;
* normalizuje pracę gruczołów łojowych - w efekcie skóra się mniej przetłuszcza i zmniejszają się tendencje do tworzenia zaskórników i wyprysków;
*oczyszcza ujścia mieszków włosowych - w efekcie pory skóry ulegają zwężeniu
*reguluje i przyspiesza proces eksfoliacji naskórka, dzięki czemu zapobiega zmianom trądzikowym

Substancje aktywne: 10% czystego retinolu
Aplikacja: w serach, kremach i olejkach do twarzy, w tym także na okolice oczu, i ciała jako kuracja odmładzajaca dla cer dojrzałych z oznakami starzenia w postaci zmarszczek, przebarwień, opadniętego owalu twarzy (tzw. "chomiki"); dla wszystkich rodzajów cera jako kuracja profilaktycznie przeciwzmarszczkowa jednak nie wcześniej niż po 30 roku r.ż.; dla cer przetłuszczajach się i trądzikowych; dla cer naczyniowych i bardzo wrażliwych nie tolerujących retinoidów na receptę; dla cer atopowych, z łuszczycą, z trądzikiem różowatym, dermatozami; w serach, kremach i olejkach ujędrniających biust.
Uwaga!: 
* preparaty z retinolem nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji retinolem nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: bezbarwny i bezzapachowy olej
Sugerowane stężenie: 2,5% (czyli 0,25 g czystego retinolu - minimum zalecanej dawki) - do 10% (czyli 1 g czystego retinolu -maximum zalecanej dawki)
Ciężar właściwy: 0,93 g/ml 
Stabilność
- w trakcie wykonywania emulsji metodą klasyczną, czyli na gorąco, dodać po ostudzeniu emulsji do 40 st. C;
- w formulacjach można łaczyć z innymi składnikami aktywnymi o działaniu przeciwstarzeniowym: ekstrakt z soi, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z pine bark, ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z żeń-szenia, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt z centella asiatica, ekstrakt z owocu granatu, olejowy ekstrakt z rozmarynu, beta glukan (drożdżowy), witamina c – tetraizopalmitynian askorbylu, witamina E; metabiotics resweratrol; glycoin extremium; roślinne komórki macierzyste
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w olejach 
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.


Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
        próbka 1 g, 5 g, 10 g, 30 g


Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejek do twarzy 1% retinolu - dla wszystkich rodzajów cer




:

 


Opinie klientów:

Tego produktu jeszcze nikt nie zaopiniował.
Zaloguj się, aby dodać swoją opinię.





Autocad 2008 buy
Adobe Photoshop buy
Macromedia Studio buy
Adobe Creative Suite buy
stop smokingcheap acaislimbuy anitrimacaibuy anatrim