Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
ABSOLUT GARDENIAABSOLUT LABDANUM

ABSOLUT JAŚMINU

Cena:   47.42 zł

Naturalny absolut Jaśminu uzyskany w wyniku ekstrakcji kwiatów krzewu „Jasminum Auriculatum ”.

Słowo “jaśmin” pochodzi od perskiego słowa ‚yasmin”, które oznacza ‚pachnący kwiat’. Kwiaty jaśminu od starożytnych czasów uważane były za afrodyzjak, dodawane do herbat, mieszane były z olejkiem sezamowym i stosowane jako perfumy.
Do Europy zachodniej – począwszy od Hiszpanii – został przywieziony z Chin i północnych Indii przez Maurów – pod koniec XV wieku, następnie dotarł do Francji i Włoch.
Obecnie jaśmin uprawiany jest w Maroku, Egipcie, Francji, Włoszech, Gwinei, na Komorach oraz w Chinach i Indiach, skąd pochodzi i gdzie był znany od tysięcy lat.
Istnieje ok. 200 gatunków jaśminu, ale jedynie trzy gatunki są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym: Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac oraz Jasminum auriculatum.
Jasminum auriculatum jest intensywnie pachnącym kwiatem o silnym, bogatym zapachu typu gardenii. Wykorzystywany jest tylko w produkcji najwyższej jakości perfum i kosmetyków. Popularnie nazywany „chameli” albo „juhi”, doskonale komponuje się i tworzy unikalne blendy z zapachami orientalnymi, kwiatami irysa, róży indyjskiej czy absolutem osmanthusa. Tworzy piękne akordy zapachowe w kompozycjach z wanilią, ambroksanem, ambergrisem, styraksem czy szafranem. Łącząc jaśmin z innymi zapachami kwiatowymi, takimi jak ylang-ylang, róża czy neroli oraz zapachami cytrusowymi i drzewnymi, otrzymamy cudowne olejki do ciała i kąpieli.
Kwiaty jaśminu są bardzo delikatne, kwitną wieczorem i dość szybko więdną na krzewach, dlatego muszą być zbierane jak najszybciej i jak najwcześniej – nad ranem, kiedy pączki są zwinięte, jest jeszcze w miarę chłodno, a słońce nie zdążyło wysuszyć płatków ani odparować cennych olejków eterycznych. Zebrane płatki są od razu przetwarzane, gdyż szybko fermentują w masie. Jeden kg absolutu otrzymuje się z około 1000 kg kwiatów.

Jaśmin to ponadczasowy symbol perfumerii. Już od lat dwudziestych XX wieku odgrywa wiodącą rolę w perfumerii. Wyróżnia się niepowtarzalną wonią i obok zapachu róży damasceńskiej, jest uważany za wzorzec zapachu kwiatowego. Z nutami zieleni, owocową, lekko zwierzęcą i zmysłową jest niezastąpionym składnikiem wielu kompozycji kwiatowych, chociaż jego intensywność (a także i wysoka cena) powodują, ze jest stosowany w niewielkich stężeniach. Zapach jaśminu doskonale łączy się z większością innych kwiatów i jest cennym składnikiem wielu kompozycji perfumeryjnych, takich jak Pleasure, Diorella, Sensi, J’adore, Arpeage.
Absolut stosowany w mazidłach wygładza zmarszczki, koi cerę podrażnioną, suchą, zniszczoną i atakowaną przez stany zapalne. Odpręża i uspokaja zestresowaną skórę oraz działa odżywczo i regenerująco. Antyseptyczne składniki pomagają w zwalczaniu trądziku.        

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego absolutu.

Piśmiennictwo:
M. Romer – „Aromaterapia”
I.Konopacka-Brud, W. Brud – „Podstawy perfumerii”


 

Nazwa botaniczna: Jasminum Auriculatum
Nazwa angielska: Jasminum Absolute
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z uprawnych  krzewów
Użyta część rośliny: kwiaty
Otrzymywanie: ekstrakcja heksanem i alkoholem etylowym

Substancje aktywne: heksadekanian metylu, Z-jasmon, linolenian metylu, indol, E-fitol, farnezol, 2,3-epoksy skwalen, skwalen, δ-lakton jaśminu, i nerolidol
Kolor: żółty
Zapach: słodki, kwiatowy z lekko owocowymi, jabłkowymi, cynamonowymi niuansami; intensywnie bogaty, zmysłowy, odurzający
Intensywność zapachu: średnia
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: olejki kwiatowe, cytrusowe, drzewne oraz szczególnie bergamotka, róża, neroli, drzewo sandałowe, ambroksan, ambergris, styraks, szafran, wanilia
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: działa afrodyzyjnie, relaksuje, uspokaja, poprawia nastrój, wywołuje uczucie błogości i poprawia samopoczucie; odpręża; stymuluje zmysły, łagodzi stany lękowe  i depresyjne
Zastosowanie kosmetyczne: antyseptyczny, rozkurczający, ściągający
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka i balsamy do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki do włosów; sera i kremy do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; olejki do ciała.
Zalecane stężenie: sera i kremy do twarzy: 2-3 krople na 10 ml, mleczka i olejki do ciała: 5-7 kropli na 10 ml
Przeciwskazania: nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny i nie powodujący podrażnień. Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

2 g, 5 g, 10 g

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.