Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
ALFA-ARBUTYNAALKOHOL CETYLOWY

ALGINAT

Cena:   4.97 zł

Alginat to naturalny polisacharyd w postaci soli sodowej kwasu alginowego 
pozyskiwany z alg brunatnych. 
Kwas alginowy, który jest zbudowany jest z kwasu mannuronowego i guluronowego działa na skórę odmładzająco, immunostymulująco, nawilżająco i regenerująco oraz ma zdolność wiązania toksyn. Stymuluje ponadto przemianę materii, usuwa złogi tłuszczu i poprawia krążenie.
Dzięki zdolności do tworzenia z wodą roztworu koloidowego w postaci żelu, alginat jest doskonałym, niekomedogennym środkiem zagęszczającym i stabilizującym emulsje typu OW. Może stanowić również bazę do tworzenia żelowych maseczek do twarzy.
Preparaty kosmetyczne zawierające alginat przeznaczone do pielęgnacji skóry i włosów, pozostawiają na powierzchni nieokluzyjny (nie ograniczający respiracji) film o właściwościach ochronnych i nawilżających.

Właściwości kosmetyczne:
*nawilża oraz chroni skórę i włosy przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych;
*poprawia ukrwienie skóry i jej aktywność metaboliczną;
*redukuje tkankę tłuszczową;
*redukuje zaczerwienienia i podrażnienia;
*działa immunostymulująco, czyli aktywizuje system obronny skóry;
*działa detoksykująco;
* jest źródłem ważnych, bezpiecznych i łatwo przyswajalnych dla skóry substancji odżywczych;
* napina i ujędrnia skórę - efekt liftingujący;
*działa antyoksydacyjnie

Piśmiennictwo:
The examination of polysaccharides as potential antioxidative compounds for topical administration using a lipid model system.

Substancje aktywne: kwaśny polisacharyd - kwas alginowy; witaminy (K, B1, B2, B12, B9); mikroelementy (sód, potas, żelazo, mangan, kobalt, wapń, miedź).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: jako substancja zagęszczająca w emulsjach (kremy, sera) do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; maseczkach do twarzy; lekkich odżywkach i żelach do pielęgnacji i układania włosów; szamponach i żelach myjących; preparatach antycellulitowych.
Pochodzenie: naturalne - roślinne
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: 0,2-5%, w tym: 1-2% jako substancja zagęszczająca w emulsjach do twarzy i odżywkach do włosów.
Ciężar nasypowy: gcm3
Stabilność
- nie stosować w połączeniu z emulgatorami i detergentami kationowymi i amfoterycznymi (np. betaina kokosowa);
- można łączyć z emulgatorami i detergentami anionowymi (np. Biobaza) i niejonowymi (np. Polysorbate 85, Polysorbate 80, Polawax i Glukozyd decylowy);
- stabilny w roztworach o pH między 5-10;
- nie stosować w połączeniu z alkoholem etylowym;
- nie stosować w połączeniu z lipoderminą.
pH: 6,7
Rozpuszczalność: w wodzie i hydrolatach o temperaturze pokojowej - tworzy żel; nierozpuszczalny w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


Produkt: ALGINAT

Nazwa wg INCI: Algin

Opis: polisacharyd w postaci soli sodowej kwasu alginowego pozyskiwany z alg brunatnych. 

Nr CAS: 

Sugerowane % stężenie: 0,2 -5

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek
Kolor biały
Zapach prawie bez zapachu
Ciężar nasypowy 20oC 
Rozpuszczalność tworzy żel po połączeniu z wodą 
pH 6,85
Bakterie tlenowe max. 33 cfu/g
Drożdze i pleśnie max. 22 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Algin 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce.

 
ALGINAT 10 g 4.97 zł

ALGINAT 30 g 10.66 zł

ALGINAT 100 g 29.86 zł

Recenzje klientów:

czastka  (środa, 22 maja 2013)
Ocena: 5

Alginat faktycznie napina i ujędrnia skórę, za to go sobie cenię. Przy kolejnych zakupach skusze się na większe opakowanie i zamierzam
traktować się nim cała :-)


syziula  (poniedziałek, 06 maja 2013)
Ocena: 5

Ten produkt stał się niezastąpiony w mojej codziennej pielęgnacji. Używam go do tworzenia żeli do ciała i twarzy dosłownie ze wszystkiego-
kawy, wyciągów roślinnych,czy nawet zwykłej wody z witaminami.Taka konsystencja jest bardzo łatwa w nakładaniu... choć przyznam, że na
początku nie wiedziałam, że musi się tak długo rozpuszczać i odstawiłam z zamiarem wyrzucenia powstałej miksturki, którą uznałam za
straconą.Jakież było moje zdziwienie kiedy przyszłam i zastałam taką fajna galaretkę :) Ogólnie polecam jeśli ktoś lubi takie lekkie
konsystencje.


ego.sum.in.arcadia@gmail.  (piątek, 10 grudnia 2010)
Ocena: 5

Użyłam go w żelu i jestem zachwycona! Po kilku dniach skóra zrobiła się super nawilżona i miękka :) Poza tym to sama przyjemność nakładać
chłodny żel prosto z lodówki na zmęczoną twarz :)


renjul  (niedziela, 12 września 2010)
Ocena: 5

Rewelacyjny produkt. Idealna baza do maseczek. W połaczeniu z mleczkiem manuka potrafi zdziałać cuda. Polecam dla zanieczyszczonej cery.


gryngolasia  (wtorek, 03 sierpnia 2010)
Ocena: 5

a propos dokładnego rozpuszczenia to mam na to sposób: wsypać, zamieszać i zmiksować spieniaczem do kawy jednocześnie nim mieszając. wychodzi
idealny żel bez grudek.
używam w bazowym żelu algowo-witaminowym (jest świetny), więc nie wiem jak dokładnie działa solo, ale to chyba
wreszcie coś co nawilża i nie zapycha mojej skóry (a to podstawa). daje fajną konsystencję.


_MORE