Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z MANGOEKSTRAKT Z OWOCU GRANATU

EKSTRAKT Z OWOCÓW RÓŻY 70%

Cena:   5.65 zł

Suchy ekstrakt z owoców (okrywy bez nasion) dzikiej róży ("Rosa canina") standaryzowany na zawartość witaminy C - 70%.

Dzika róża jest krzewem występującym na całym terenie Europy oraz w Azji, Afryce i Ameryce. W Polsce rośnie pospolicie na brzegach lasów, w pobliżu siedlisk ludzkich, na miedzach, leśnych przydrożach, na słonecznych zboczach. Do celów spożywczych i leczniczych wykorzystywane są owoce, które suszy się w całości lub wydrążone z nasion (bardziej ceniona postać surowca), płatki kwiatów oraz nasiona, z których wytłacza się bardzo cenny olej.
Owoce dzikiej róży są niezwykle wartościowym surowcem farmaceutycznym i kosmetycznym. Właściwości lecznicze róż znane były już w starożytności. Jej stosowanie zalecali Hipokrates, Dioskorydes, Galen, Albert von Haller. Bogactwo substancji odżywczych oraz właściwości lecznicze doceniała medycyna ludowa wielu krajów - we Francji stosowano je przeciw szkorbutowi i robakom, przy hemoroidach oraz jako środek wzmacniający, w Rosji natomiast różę zalecano w chorobach płuc, przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych, a także w chorobach przewodu pokarmowego, np. wrzodach żołądka czy dwunastnicy. 
Współczesne badania kliniczne potwierdziły właściwości lecznicze i rewitalizujące owoców róży. Wykazano działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, moczopędne i żółciopędne.
Owoce róży posiadają unikalny skład chemiczny: zawierają stosunkowo mało wody (60-70%), dużo cukrów ( w tym cukier inwertowany i sorbitol) oraz kwasy organiczne, garbniki, pektyny, karoteny, witaminy E, B1, B2, K, PP, galaktolipid (GOPO) i składniki mineralne; potas, fosfor, magnez, siarka, sód, żelazo, wapń i chlor. Przede wszystkim jednak owoce róży są szczególnie bogatym źródłem witaminy C, bo jej zawartość jest ok. czterokrotnie wyższa niż w bogatych w ten składnik owocach porzeczki czarnej i 30- krotnie więcej niż w cytrynach uważanych za symbol witaminy C. Zawartość witaminy C może sięgać 2000 mg i więcej w 100 g owoców. Na szczególną uwagę zasługuje obecność w owocach róży związków z grupy polifenoli. Obecne są w surowcu flawonoidy, pochodne kwercetyny i kemferolu, fenolokwasy oraz antocyjany. Są to związki o cennym, różnokierunkowym działaniu farmakologicznym m.in. o silnych i udowodnionych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Ich obecność w surowcu ma duże znaczenie dla potęgowania działania witaminy C, oraz ochrony jej przed rozkładem. Ich obecność powoduje, iż witamina C nie ulega tak łatwo utlenieniu oraz jest lepiej wchłaniana i przyswajana przez komórki. Na uwagę zasługuje liczna, bo aż 10% zawartość garbników. To właśnie im surowiec zawdzięcza swoje ściągające i przeciwzapalne działanie.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owoców róży:
*antyoksydacyjne - chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*łagodzi skutki poparzeń słonecznych;
*wzmacnia włókna kolagenu i elastyny- wzrost jędrności i elastyczności skóry oraz redukcja drobnych zmarszczek;
*wzmacnia naczynia włosowate skóry - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej;
*działa miejscowo przeciwzapalne i ściągająco - przyspieszone gojenie drobnych otarć i zadrapań naskórka;
*działa nawilżająco i wygładzająco;
*rewitalizuje dojrzałą, zniszczoną skórę

Piśmiennictwo:
http://www.herbsphere.com/thewildrose.htm
http://www.drugs.com/npp/rose-hips.html
Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok - "Fitoterapia i leki roślinne"
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".
Renata Nowak - "Natura - niedoceniane źródło kwasu askorbinowego"

Substancje aktywne: witamina C, karoteny (beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna); pochodne kwercetyny i kemferolu, fenolokwasy, antocyjany; pektyny; cukry (fruktoza, glukoza, cukier inwertowany, sorbitol), kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), garbniki; witaminy E, B1, B2, K, PP; galaktolipid (GOPO); minerały: potas, fosfor, magnez, siarka, sód, żelazo, wapń i chlor
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu
Aplikacja: sera, kremy i toniki antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, i przeciwzapalne dla wszystkich rodzajów cer
Stabilność: nie podgrzewać
Sugerowane stężenie: 2-10 % 
Ciężar nasypowy: 0,63 g/ml 
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w tłuszczach
Przechowywanie: w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g, 10 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Silikonowe serum z witaminą C kwas askorbinowy

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z OWOCÓW RÓŻY 70%

Nazwa wg INCI: Rosa Canina (Rosehip) Fruit Powder

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z owoców (bez nasion) „Rosa Canina” zawierąjcy 50% naturalnej witaminy C

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 2-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor brązowy

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                     rozpuszczalny w wodzie

Ciężar nasypowy g/ml 0,63 g/ml

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosa Canina (Rosehip) Fruit Powder 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

myszka2020  (poniedziałek, 31 października 2011)
Ocena: 5

Bardzo fajny ekstrakt, bez problemu rozpuszcza się w hydrolacie, używam go w serum antyoksydacyjnym z hydrolatem, niacynamidem, panthenolem i
NMF.rnrnPięknie rozjaśnia, nawilża, rozpromienia skórę.


LouLou  (czwartek, 17 grudnia 2009)
Ocena: 5

Jeden z lepszych ekstraktow z jakimi mialam do czynienia. Bezproblemowy w obsludze, ale akurat to nie jest istotne. Gwiazdki daje za dzialanie: gladz
i promienna, wyraznie ozywiona skora :) Dobrze spisuje sie w serach i tonikach wszelkiej masci.



Zobacz także.