Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
GLIKOL DWUPROPYLENOWYGLIKOL PROPYLENOWY

GLIKOL METYLOPROPANOWY

Cena:   3.94 zł

Glikol metylopropanowy stosowany jest jako rozpuszczalnik substancji aktywnych trudno rozpuszczalnych, np. kwas salicylowy. Posiada właściwości nawilżające i antybakteryjne. 
Zaliczany jest ponadto do tzw. promotorów przejścia przezskórnego, czyli związków zmieniających strukturę stratum corneum, a tym samym zwiększających jej przepuszczalność i przenikanie substancji czynnych z kosmetyku.
Ma lepszą tolerancję skórną niż glikol propylenowy i tam gdzie to możliwe zastępuje go w gotowych wyrobach kosmetycznych.

Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: bezbarwna ciecz
Sugerowane stężenie: 1-10 %
Ciężar właściwy:1,01 g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie, glicerynie, glikolach i alkoholu etylowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze 15 - 25 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: GLIKOL METYLOPROPANOWY

Nazwa wg INCI: Methylpropanediol

Nr CAS: 2163-42-0

Sugerowane % stężenie: 1-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor bezbarwny

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 1,01 g/ml

Rozpuszczalność         rozpuszczalny w wodzie, glicerynie, glikolach i alkoholu etylowym.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Methylpropanediol 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Może powodować słabe podrażnienie błon śluzowych oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w pokojowej temperaturze.

 

Recenzje klientów:

PaniKota  (niedziela, 27 lipca 2008)
Ocena: 4

Kompletu gwiazdek nie dostanie za paskudnawy zapaszek, nie irytujący nosów tylko tych, którzy z lubością biorą głęboki oddech na stacjach
benzynowych. Na szczęście daje się to stłumić olejkami et. Naturaliści mogą sobie odjąć jeszcze jedną gwiazdkę za złowrogie słowo
"glikol", ale warto zauważyć, że jest to związek organiczny.
Przewaga tego śmierdzidła nad innymi glikolami jest duża: w
całości rozpuszcza się w nim kwas ferulowy i kwas salicylowy (liquid Pauli Begoun można zrobić teraz samodzielnie - to właśnie ten glikol
wchodzi w skład płynu BHA), a że glikol ów jest promotorem przejścia przezskórnego, to stanowi doskonały zamiennik alkoholu.
W przypadku
BHA wolę formulację olejkową, natomiast glikolu używam we wcierkach do włosów lub czterech liter oraz (kropelkę) w C-serum do rozpuszczenia kw.
ferulowego.