Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKOLOGICZNA BAZA DETERGENTOWAEKOLOGICZNE MASŁO KAKAOWE

EKOLOGICZNA WODA POMARAŃCZOWA

Cena:   9.77 zł

Ekologiczna woda pomarańczowa pozyskiwana z owoców pomarańczy słodkiej (łac. „Citrus aurantium”), pochodzących z upraw ekologicznych. Z owoców otrzymywany jest sok, z którego dzięki kombinacji niskiej temperatury i odparowania próżniowego usuwa sie wodę. Drogą dalszej kondensacji odzyskiwana jest w 100% naturalna i ekologiczna woda z soku pomarańczowego. W wodzie, ze względu na proces jej otrzymywania, znajdują się w śladowych ilościach niektóre z najbardziej charakterystycznych składników pomarańczowego olejku eterycznego (d-limonen, terpineol), które nadają jej przyjemny, lekki aromat cytrusowy.
Ekologiczna woda z soku pomarańczowego to wysokiej jakości woda, która spełnia wszystkie wymagania odnośnie certyfikacji wyrobu jako ekologicznego (ECOCERT). Produkt cechuje się ponadto wysoką trwałością, niską przewodnością, kwasowym pH (bardzo przydatnym w recepturowaniu) oraz stabilnością mikrobiologiczną, przez co jest szczególnie polecana jako zamiennik zwykłej wody dejonizowanej w recepturach kosmetycznych. Woda pomarańczowa, z uwagi na stabilność w niskim pH, jest szczególnie świetną bazą (jako faza wodna) do wykonywania toników z kwasem migdałowym, glikolowym i salicylowym.
Sok pomarańczy zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin – C, B1, B2, prowitamina A, biotyna, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna minerałów (głównie potas) i kwasów organicznych. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C, flawonoidy, kwas foliowy oraz kwas organiczny w postaci kwasu cytrynowego (ok. 2%). Witamina C, której pomarańcza zawiera duże ilości (35 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoidy naringina i hesperydyna zawarte w pomarańczy wykazują właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Zapobiegają powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników oraz spowalniają utlenianie witaminy C i tym samym przedłużają jej działanie. Flawonoid tangeretyna działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczno.
Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie.
Mechanizm działania tego kwasu polega na rozluźnieniu wiązań korneocytów (martwe komórki tworzące warstwę rogową naskórka), co doprowadza do złuszczania zewnętrznej warstwy rogowej. Warstwa rogowa staje się cieńsza, bardziej elastyczna i nawilżona, a skóra dzięki temu ulega odświeżeniu, wygładzeniu, poprawia się jej koloryt.
Kwas foliowy (aż 37 mikrogramów w 100g owocu, co stanowi największą ilość spośród innych owoców) ułatwia wzrost komórek skóry, uelastycznia, regeneruje, poprawia koloryt i opóźnia procesy jej starzenia.

Wodę pomarańczową można stosować w formie samodzielnego toniku.
Zastosowana jako tonik bądź jako faza wodna w mazidłach, polepsza ogólną kondycję skóry – nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, wygładza, matuje, oczyszcza, działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory, wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych
oraz rozjaśnia koloryt skóry. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom.
Woda pomarańczowa jest także świetną bazą do mgiełek i serów rewitalizujących suche, zniszczone i bez połysku włosy.

Substancje aktywne: glukoza, fruktoza, sacharoza (cukry); aminokwasy; pektyny; potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod (sole mineralne); kwas cytrynowy (kwasy organiczne); witaminy C, B1, B2, prowitamina A, biotyna, kwas foliowy, niacyna; naringina, hesperydyna, tangeritina (flawonoidy) ; śladowe ilości olejków eterycznych
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: toniki, sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i z przebarwieniami; dla cer suchych oraz dla osób z tłustą i trądzikową skórą; jako faza wodna w mgiełkach, serach i odżywkach rewitalizujących zniszczone włosy - zmiękcza je, wzmaga puszystość i połysk.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 3-5
Stabilny pomiędzy: 3 – 7 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalna w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Uwaga! W związku z pojawienie się mlecznej zawiesiny, nie ma to jednak wpływu na jakość produktu

Tonik z glukonolaktonem 5%

Tonik z glukonolaktonem 10%

Tonik z glukonolaktonem 15%

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNA WODA POMARAŃCZOWA

Nazwa wg INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Water

Opis: ekologiczna woda pomarańczowa otrzymywana w wyniku ewaporacji i zagęszczenia soku 
pomarańczowego

Nr CAS: 8030-28-2

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna              przezroczysta ciecz
Zapach                         charakterystyczny
Kolor                            bezbarwny lub jasno żółty
Ciężar właściwy 20oC 1 g/ml
Rozpuszczalność           rozpuszczalny w wodzie
pH                                3-5
Bakterie tlenowe            max. 100 cfu/g
Drożdże i pleśnie            max. 10 cfu/g
Zarazki chorobowe        wolne w 1g cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, 
antyoksydantami i innymi dodatkami):

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Water 99,3 - 99,5 % 
Konserwanty:
Benzyl Alcohol 0,425 - 0,623 % 
Dehydroacetic Acid 0,035 - 0,063 %


DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia 
skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.