Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY HYDROLAT Z KWIATU KOCANKIEKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY DAMASCEŃSKIEJ

EKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY BIAŁEJ

Cena:   6.49 zł

Hydrolat z róży białej otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów bułgarskiej róży białej Rosa Alba L. Ekologiczny, certyfikowany przez organizacje CERES i USDA Organic, destylat z kwiatów róż uzyskiwany jest z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych.

Róża jest jedną z najstarszych roślin ozdobnych, leczniczych i olejkodajnych cenionych już w starożytności. W kręgach kultury greckiej i rzymskiej róże uprawiano dla przyjemności były bowiem symbolem piękna, wdzięku, doskonałości, czystej miłości i namiętności. Stosowane były ponadto jako cenny surowiec do otrzymywania pachnideł i leków. Obecnie znanych jest ponad 10 tys. odmian róż, z których od strony aromatycznej najwyżej cenione są zapachy kwiatów róży damasceńskiej, stulistnej i białej. Hydrolat z róży białej należy do niezwykle rzadkich i ekskluzywnych hydrolatów.

Zapach róży białej charakteryzuje się przenikliwym i czysty różanym zapachem z tonami cytrusów. To zapach głęboki, słodki i kwiecisty - znakomity!

Róża biała uprawiana jest min. w Bułgarii w słynnej Dolinie Róż, o specyficznych warunkach klimatycznych, mających wpływ na jakość i zapach kwiatów róży. Uprawa róż w tym rejonie Bułgarii posiada kilkusetletnie tradycje. Okres zbioru kwiatów wynosi około 30 dni i przypada na maj i czerwiec Świeże kwiaty róży zbiera się ręcznie tuż o świcie przed ich otwarciem, wtedy bowiem kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Destylację przeprowadza się w tym samym dniu. Produktem ubocznym pozyskiwania olejku eterycznego w procesie destylacji parą wodną jest hydrolat (woda destylacyjna), który zawiera rozpuszczalne w wodzie części składowe materiału roślinnego oraz niewielkie (0,9) ilości olejku eterycznego.

Oferowany Hydrolat z róży białej pochodzi ze świeżo wyprodukowanej partii, bezpośrednio od renomowanego producenta z Bułgarii.

Dzięki obecności olejków eterycznych hydrolat działa gojąco, przeciwzapalnie i łagodząco.
Posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne i lekko ściągające; polecany jest przy drobnych ranach i poparzeniach oraz w formie okładów na podrażnione i zmęczone powieki.
Wykazuje ponadto działanie wzmacniające wobec naczynek krwionośnych, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Hydrolat różany polepsza ogólną kondycję skóry – wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia. Działa ponadto odmładzająco, regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom. Poprawia także elastyczność i gładkość skóry.

Od strony aromaterapeutycznej, zapach różany wykazuje działanie uspokajające, stosowany przed snem (wystarczy skropić poduszkę) łagodzi napięcia, stresy , stany lękowe i bóle głowy różnego pochodzenia.

W porównaniu z hydrolatem z róży stulistnej uzyskiwanym z kwiatów rosa centifolia, hydrolat z róży białej charakteryzuje się intensywniejszym i dużo słodszym (cytrusowo-miodowym) zapachem różanym.

Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.

Sposób użycia: spryskać hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.

Substancje aktywne: antocyjany (flawonoidy); kwas galusowy (garbniki); olejek eteryczny – do 1% Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.

Aplikacja: w preparatach (toniki, maseczki, sera, kremy, mgiełki do włosów) do pielęgnacji dla wszystkich rodzajów cer, a szczególnie dla cery suchej, naczynkowej, dojrzałej, wiotkiej, podrażnionej a także tłustej i trądzikowej (w tym z trądzikiem różowatym).

Sugerowane stężenie: 5-100 %

Ciężar właściwy: 1 g/ml

pH: 6

Stabilny pomiędzy: 4 – 6,5 pH

Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY BIAŁEJ

Nazwa wg INCI: Rosa Alba (Rose) Flower Water

Opis: ekologiczny hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów bułgarskiej róży białej
Rosa Alba.

Nr CAS: 8030-28-2

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna            przezroczysta ciecz
Zapach                charakterystyczny
Kolor                bezbarwny
Ciężar właściwy 20oC        1 g/ml
Rozpuszczalność                         rozpuszczalny w wodzie
pH                6
Bakterie tlenowe        max. 100 cfu/g
Drożdże i pleśnie        max. 10 cfu/g
Zarazki chorobowe        wolne w 1g cfu/g
Metale ciężkie (j. Pb)         mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosa Alba (Rose) Flower Water 97,9%
Konserwanty:
Alkohol etylowy 2,1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

matnutset  (poniedziałek, 02 maja 2016)
Ocena: 5

Gdy odkręciłam butelkę i potarłam nasączonym płatkiem kosmetycznym twarz to poczułam jakbym roztarła świeży,prawdziwy płatek róży nie tej
zwykłej tylko jadalnej.wiem co mówię bo długo mieszkałam na wsi i miałam taki krzak róży,z płatków której babcia robiła konfitury.za
konfiturami do dziś nie przepadam bo zbyt mnie tym faszerowano w dzieciństwie ale zapach jest boski!działanie hydrolatu jest bardzo dobre.w chwili
obecnej podrażniłam i presuszyłam skórę pewnym naturalnym mydłem,które na dłuższą mete działało jak mocny peeling więc hydrolat z kocanki
lepiej koi i nawilża ale jest to sytuacja nietypowa...


lavenda  (piątek, 23 sierpnia 2013)
Ocena: 5

Fantastyczny hydrolat! Zapach różany,ale subtelny, bardziej ziołowo-kwiatowy, niż duszący i mdły!!!! Jako mgiełka do twarzy i włosów -
rozkosz stosowania, ulga dla skóry, łagodzi, nawilża. Jeśli dodać parę kropli olejku lawendowego - ekstaza zapachowa - bardzo relaksujący
zapach, wprawiający w dobry nastrój. Można się pokropić na noc, piękne sny gwarantowane:)


dinusia08  (wtorek, 30 października 2012)
Ocena: 5

Bardzo fajny hydrolat, koi moją podrażnioną kwasami skórę. Zapach przepiękny, słodki ale nie jest ciężki i duszący.