Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
KWAS MIGDAŁOWYKWAS SZIKIMOWY

KWAS SALICYLOWY

Cena:   6.25 zł

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA).
Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.

Efekty stosowania kwasu salicylowego:
*oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków;
*przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień;
*reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka;
*dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejsza posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka);
* zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte;
*zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe;
*zapobiega wrastaniu włosów po depilacji.

Aplikacja: w preparatach (toniki, żele, olejki, emulsje) do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Uwaga!:
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;
Synonimy: kwas 2-hydroksy benzoesowy
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar nasypowy: 0,63 g/cm3
pH (jako roztwór nasycony): 3
pKa: 2,97
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w tłuszczach (olej słonecznikowy i macerat na bazie oleju słonecznikowego, olej rycynowy) i alkoholu etylowym 95% (spirytusie).
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu.
Wskazówki dotyczące użycia: Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: KWAS SALICYLOWY

Nazwa wg INCI: Salicylic Acid

Opis: Kwas salicylowy to hydroksykwas karboksylowy o wzorze ogólnym C6H4(OH)COOH.

Nr CAS: 69-72-7

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor biały

Zapach bez zapachu

Ciężar właściwy 20oC 0,63 g/cm3

Rozpuszczalność                 w tłuszczach i alkoholu etylowym

pH 3

Metale ciężkie (j. Pb) max. 0,0005%

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Salicylic Acid 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

 

 

Recenzje klientów:

Kikimera  (piątek, 21 maja 2010)
Ocena: 4

Od nienawiści do miłości
Zaczęłam od stosowania kwasu w toniku niestety połączenie z alkoholem lub glikolem spowodowało długotrwały
wysyp pryszczy (przed stosowaniem ich nie miałam, skusiłam się na kwas, żeby zmniejszyć pory). Natomiast połączenie z olejem (lub PEGiem) czyni
cuda :-)


renjul  (wtorek, 26 stycznia 2010)
Ocena: 5

Rewelacja! Skutecznie zmiejsza zapychanie porów. Złuszcza naprawdę bardzo delikatnie. Obok migdałowego mój ulubiony kwas.


czarneoczka  (poniedziałek, 12 października 2009)
Ocena: 5

Czy w toniku czy w maceracie,zawsze działa rewelacyjnie na zaskórniki i inne niespodzianki,perfekcyjnie oczyszcza twarz,troszkę podrażnia i
powoduje zaczerwienienie ale przy stosowaniu na noc w/g mnie nie ma to większego znaczenia.


salieri  (niedziela, 25 stycznia 2009)
Ocena: 5

Cudownie się sprawdza w maseczce z alkoholem etylowym i jogurtem. Daję dość wysokie stężenie, więc piecze upiornie przez pierwsze kilka minut,
ale pięknie oczyszcza skórę i leczy takie różne szorstkie paskudztwa na dekolcie już po pierwszym zastosowaniu. Powtarzam ten zabieg co
tydzień. W małych stężeniach olejkowych i tonikowych nie widziałam wielkich efektów - albo skórę mam jak nosorożec, albo za mało
cierpliwości:)


fizia  (środa, 16 lipca 2008)
Ocena: 5

uwielbiam go, stosuję na plecy jako tonik, czasem z mlekowym, a czasem bez. w zasadzie nie zauważylam różnicy. teraz testuje olejek zobaczę czy
jest ok.


_MORE