Twój koszyk jest pusty.
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION ARONIIOLEJ Z NASION BAWEŁNY

OLEJ Z NASION BAOBABU

Cena:   15.87 zł


Nierafinowany olej z nasion baobabu uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion baobabu afrykańskiego  (łac. „Adansonia digitata L”).
W Afryce baobab ma wyjątkowe znaczenie. Jest nazywany „drzewem życia” ma bowiem tysiące zastosowań. Zapewnia ludziom i zwierzętom pokarm, wodę, schronienie i leki na różne dolegliwości. Jadalne owoce w kształcie ogórka zawierają olejodajne nasiona i nazywane są małpim chlebem, gdyż są przysmakiem pawianów. Podczas suszy baobab ratuje często przed śmiercią słonie, które wyjadają wnętrze jego pnia. Pnie baobabów zbudowane są z miękkiego drewna zawierającego do 20% wody, a wielkie okazy magazynują w swoich pniach nawet do kilkudziesięciu tysięcy litrów wody.
Nasiona z baobabu są źródłem oleju, który tradycyjnie stosowany jest przez kobiety w Afryce do ochrony skóry i włosów w trudnych warunkach klimatycznych. Olej z nasion baobabu posiada unikalne własności : jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A,D,E i F oraz  kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9. Wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, chroni bowiem strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi oraz dzięki stymulowaniu odnowy komórkowej i właściwościom przeciwzapalnym, regeneruje skórę zniszczoną (np. nadmiernym opalaniem), starzejącą się i ze stanami zapalnymi (np. alergia, łuszczyca). Jest to olej polecany głównie do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, z oznakami starzenia (zmarszczki, utrata jędrności) oraz trądzikiem różowatym. Olej z baobabu polecany jest również do pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się przyjemnym orzechowym zapachem, dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji.

Kraj pochodzenia: Ghana
Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy; witamina E; fitosterole; fosfolipidy; minerały.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki dla cery normalnej; łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery z trądzikiem różowatym; odżywki do włosów; kremy do rąk; pomadki do ust
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno, nierafinowany
Sugerowane stężenie: 2%-100%
Ciężar właściwy: 0,95 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Baobab jest znany jako „drzewo życia” i jest przez wieki pielęgnowany przez lokalną ludność w całej Afryce. Olej z nasion baobabu posiada unikalne własności : jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A,D,E i F oraz esencjonalne kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9. Ten Olej z nasion baobabu szybko się wchłania, działa bardzo odżywiająco i uelastycznia suchą skórę. Posiada odpowiednie właściwości regulujące wilgotność dla naskórka. Odmładza i przywraca dawny wygląd skóry. Ten olej jest odpowiedni do masażów lecz również jako składnik w mleczkach do ciała, mydłach i szamponach. Można go również nanieść bezpośrednio na skórę.
Nasz Olej z nasion baobabu jest w 100 % czysty i wydobyty w dziczy. Pochodzi bezpośrednio z baobabów w Ghanie. Posiada odpowiedni stosunek tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Jest bardzo stabilnym olejem.
Nasz Olej z nasion baobabu posiada specyficzny zapach ziemi i orzechów oraz jest w kolorze żółtozłotym.
Nasiona z baobabu są źródłem oleju, który od lat stosowany jest przez kobiety w Afryce i Indiach do ochrony skóry i włosów w trudnych warunków pogodowych. Olej ten zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, sterole oraz witaminy A i E. Substancje te sprawiają, że jest idealnym środkiem zmiękczającym i przeciwutleniającym, który pozwala na zwiększenie elastyczności, zmniejszenie zmarszczek i bruzd na skórze . Wysoki pozom kwasów tłuszczowych powoduje, że olej jest idealnym składnikiem kosmetyków stosowanych w chorobach skóry takich jak egzema, łuszczyca, trądzik różowaty.

Tłoczony na zimno i filtrowany olej, jest stabilną złocistą substancją. Może być idealnym dodatkiem do kosmetyków anti-aging oraz do produktów przeciwsłonecznych. Nadaje się również jako składnik kosmetyków nawilżających, do leczenia blizn, leczenia zapaleń skóry oraz do pielęgnacji włosów, paznokci i ust.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:


(10 g, 30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g, 120 g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")
10 g (11 ml), 30 g (33 ml), 60 g (66 ml), 120 g (132 ml), 500 g (455 ml).


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek  


                                        TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt:  OLEJ Z NASION BAOBABU
Nazwa wg INCI: Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil
Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion „Adansonia digitata L”.
Nr CAS:
Sugerowane % stężenie: 2 - 100
SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna                            ciecz
Kolor                                         żółty
Zapach                                      charakterystyczny
Ciężar właściwy 20oC                   0,95 g/ml
Rozpuszczalność                         nierozpuszczalny w wodzie
Liczba jodowa                             65-95 % I
Liczba nadtlenkowa                     5.0 meqO2/kg
Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil 99%
Antyoksydanty:
Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%
DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

15-30%

C18:0 Kwas stearynowy

1-8%

C18:1 Kwas oleinowy

25-40%

C18:2 Kwas linolowy

20-36%

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

3%


Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

MuskyFloral  (czwartek, 17 września 2015)
Ocena: 5

Nie mam nic do zarzucenia jakości tego oleju i jemu samemu. Pachnie trochę orzechowo, jest w miarę lekki i dość dobrze się wchłania - mm
tłustą skórę z trądzikiem różowatym i używam olejów na noc, ponieważ żaden krem się do mojej skóry nie nadaje. Rano skóra jest jasna,
wypoczęta, nawilżona (nakładam go i wklepuję na mokrą twarz po umyciu), bez wyprysków. Według mnie olej z baobabu z powodzeniem zastępuje krem
na noc do wrażliwej skóry.