Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION CHIAOLEJ Z NASION CZARNEJ MALINY

OLEJ Z NASION CZARNEGO BZU

Cena:   15.69 zł

Nierafinowany olej z nasion czarnego bzu uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion „Sambucus nigra”.
Zawiera ok. 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (38%) i alfa-linolenowy (36%),  oraz frakcję niezmydlalną w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone.
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian Olej z nasion czarnego bzu  zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami– łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji.
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

Substancje aktywne:
nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, fitosterole; fosfolipidy; witamina E.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; balsamy do ust;
Sugerowane stężenie: 1%-100%
Ciężar właściwy: 0,920 g/ml
Stabilność: nie podgrzewać
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g(65 ml), 120 g (130 ml)

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

Techniczna Specyfikacja Produktu: Sambucus Nigra

Produkt: OLEJ Z NASION CZARNEGO BZU Nazwa wg INCI: Sambucus Nigra (Elderberry) Seed Oil Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Sambucus Nigra”. Nr CAS: Sugerowane % stężenie: 1 - 100 SPECYFIKACJA ANALIZY Forma fizyczna ciecz Kolor ciemno-zielony Zapach charakterystyczny Ciężar właściwy 20oC 0,920 g/ml Rozpuszczalność nierozpuszczalny w wodzie Liczba kwasowa 1,16 mgKOH/g Liczba jodowa 189 % I Liczba nadtlenkowa 2,7 meqO2/kg Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami): Sambucus Nigra (Elderberry) Seed Oil 99% Antyoksydanty: Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1% DANE DODATKOWE Rozpuszczalność: Woda Etanol 20% Etanol 50% Glikol propylenowy Sodium Laureth Sulfate Mirystynian izopropylu Olej słonecznikowy Olej mineralny N N N N N MR MR MR MR – mocno rozpuszczalny WR – wolno rozpuszczalny R – rozpuszczalny TR – trochę rozpuszczalny SR – słabo rozpuszczalny BSR – bardzo słabo rozpuszczalny N – nierozpuszczalny Przeciętny skład kwasów tłuszczowych: C16:0 Kwas palmitynowy 7,81% C18:0 Kwas stearynowy 2,11% C18:1 Kwas oleinowy 14,14% C18:2 Kwas linolowy 38,49% C18:3 Kwas alfa-linolenowy 36,25% Wskazówki dotyczące użycia: Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry. Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.