Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
OLEJ Z OGÓRECZNIKA LEKARSKIEGOOLEJ Z WIESIOŁKA

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Cena:   7.04 zł

Nierafinowany olej z orzecha włoskiego o przyjemnym orzechowym zapachu i smaku, uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion "Juglans Regia". 
Zawiera ok. 85% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (74%) i alfa-linolenowy (10%), oraz frakcję niezmydlalną w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę i warunkuje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór (znamienny u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. W efekcie ewakuacja łoju z gruczołów staje się coraz bardziej utrudniona, a ich przewody poszerzone. 
Powyższe procesy prowadzą do powstania mikrozaskórników i w dalszym etapie do zmian Olej z orzecha włoskiego zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami- łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. 
Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa ponadto na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne.
Obecne w oleju fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwrodnikowym, przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, fitosterole (?-sitosterol - ponad 90% tej frakcji, kampesterol) ; fosfolipidy (fosfotydyloetanoloamina - ok. 48% tej frakcji); witamina E. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; balsamy do ust; kosmetyki pielęgnujące dla dzieci i niemowląt.
Sugerowane stężenie: 1%-100% 
Ciężar właściwy: 0,920 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu lub BHT.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Nazwa wg INCI: Juglans Regia (Walnut) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Juglans Regia L.”.

Nr CAS: 8024-09-7

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,920 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Liczba kwasowa   1,1 mgKOH/g

Liczba jodowa 108 % I

Liczba nadtlenkowa 2,7 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Juglans Regia (Walnut) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

10%

C18:0 Kwas stearynowy

3,9%

C18:1 Kwas oleinowy

2,1%

C18:2 Kwas linolowy

74%

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

10%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

 

Recenzje klientów:

agonis  (poniedziałek, 17 grudnia 2012)
Ocena: 5

pachnie mocno ;) ale na skorze nie czuc zapachu( a w tej kewsti jestem bardzo wymagajaca). nie jest tłusty i super szybko sie wchłania i zostawia
miła nawilzona skore! REWELACJA ! kupiłam kiedys w aptece olej migdałowy i efekty sa mizerne w porownaniu z tym :)


morrigan  (czwartek, 10 maja 2012)
Ocena: 5

Świetny olej - delikatnie nawilża skórę, dosyć szybko się wchłania, pozostawiając cerę nawilżoną, lekko natłuszczona, miękką i gładką.
Bardzo dobrze radzi sobie również z suchymi, zniszczonymi włosami - aplikowany na noc na długość lub jako zabezpieczenie końcówek - sprawia,
że włosy są miękkie, lśniące i nawilżone. No, i przepięknie pachnie, mhmmm :)


Cytryna89  (piątek, 06 kwietnia 2012)
Ocena: 5

cudo! wchłania się błyskawicznie, nie lepi się ani nie klei. wspaniale nawilża, twarz jest po nim aksamitnie gładka i miękka jak skóra
dziecka.cudownie pachnie. uwielbiam i polecam


marchewka76  (środa, 28 marca 2012)
Ocena: 5

Olejek pięknie pachnie, szybko się wchłania na mojej skórze, nie powoduje zaskórników. Zimą łagodził przesuszoną skórę dłoni. Wydawało
mi się, że nie może istnieć olejek lepszy niż jojoba. A jednak:)Serdecznie polecam do suchej skóry.


evanuela  (piątek, 04 listopada 2011)
Ocena: 5

Olej ten pachnie orzechami włoskimi.Wystarczy 3 do 4 jego kropli aby posmarować nim całą twarz.Szybko się wchłania w skórę.Nie zapycha porów
i nie podrażnia.Moim zdaniem dobry będzie też dla osób ze skórą tłustą, mieszaną i trądzikową oraz po zabiegach na twarz jak peelingi czy
oczyszczanie bo złagodzi podrażnienia, nawilży, unormalizuje wydzielanie sebum.


_MORE