Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK BAZYLIOWYNATURALNY OLEJEK CYNAMONOWY Z KORY

NATURALNY OLEJEK CEDROWY

Cena:   9.18 zł

Naturalny olejek cedrowy Atlas uzyskany w wyniku destylacji parą wodną drewna cedru atlantyckiego (łac. Cedrus atlantica). Cedry są wspaniałymi, potężnymi drzewami należącymi do rodziny sosnowatych. Ich historia sięga czasów biblijnych. Rosły na obszarze Azji Mniejszej, Syrii i Egiptu. Na obszarze Ziemi Świętej w czasach biblijnych rósł cedr libański (łac. Cedrus libani), którego różowawe drewno o delikatnym, balsamicznym zapachu, odporne na szkodniki i czas, było używane do wyjątkowych celów. Służyło bowiem do budowy świątyń i elementów do ich wystroju. Z drewna cedrowego została wzniesiona świątynia Króla Salomona w Jerozolimie i ołtarz w tej świątyni. Budowle były samodezynfekujące, gdyż wydzielający się ze ścian olejek przez wiele lat zapobiegał rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów. Drewna i gałązek używano także do oczyszczenia duchowego i cielesnego
Fenicjanie natomiast budowali z drewna cedrowego okręty, a Egipcjanie sarkofagi faraonów. Wonności z żywicy cedrowej, w poemacie o Gilgameszu zaliczane do jednych z najcenniejszych, używane były do perfumowania ciała i balsamowania zwłok. Obecnie cedr libański nie ma większego znaczenia użytkowego, gdyż został prawie całkowicie wyniszczony w wyniku rabunkowej gospodarki.
Gatunkiem blisko spokrewnionym z cedrem libańskim jest cedr atlantycki występujący w górach Atlas w północnej Afryce na terenie Maroka i Algierii. Z odpadów pozostających po obróbce drewna, głównie wiórów i trocin, pozyskuje się najcenniejszy spośród olejków cedrowych – olejek cedrowy Atlas. Olejek wykazuje właściwości antyseptyczne, poprawiąjące krążenie i uspokajające. Jest cennym składnikiem mazideł stosowanych w leczeniu takich chorób skóry jak trądzik, łojotok, łupież i łysienie.
Olejek cedrowy Atlas jest także szeroko wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Obok olejku sandałowego uważany jest za wzorzec zapachu drzewnego. Kompozycjom zapachowym (głównie męskim) nadaje nutę drzewną, szczególnie dobrze komponuje się z olejkami cytrusowymi.

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Nazwa botaniczna: Cedrus atlantica
Nazwa angielska: Atlas cedarwood oil
Kraj pochodzenia: Maroko
Metoda uprawy: zbiór dziko rosnących drzew
Użyta część rośliny: drewno
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: B-himachalen, a-himachalen, y-himachalen, himachalol, B-kariofilen, a-tlanton.
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: żółty
Zapach: ciepły i słodki  z cierpkim, balsamiczno-drzewnym podtonem
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta dolna (podstawy, bazy)
Harmonia zapachów: drzewo różane, cyprys, jaśmin, jałowiec, neroli, mimoza, labdanum, kadzidłowiec, szałwia muszkatołowa, wetiwer, rozmaryn, ylang ylang, olejki cytrusowe
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, łagodzący bóle reumatyczne i artretyczne, moczopędny, poprawiający krążenie, tonizujący, przeciwstresowy i odprężający
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach napięć nerwowych, depresji, stanach lękowych, reumatyzmie, artretyzmie, przeziębieniu, katarze, kaszlu, stanach zapalnych dróg moczowych, cellulicie i otyłości.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, owrzodzeniami, oparzeniami,  przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem, cellulitem, łupieżem i przy wypadaniu włosów
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie:
-    sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
-    szampony i żele myjące: 1%
-    kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-    kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-    masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

 

Recenzje klientów:

multicolor  (środa, 27 lipca 2011)
Ocena: 5

Wystarczy kilka kropli cedru pomieszać z grapefruitem, balsamem copaiba i alkoholem i woda po goleniu gotowa-odswieza, dezynfekuje,ładnie pachnie i
zapach jest trwały.Zeby nawilżała można dodać kilka kropli gliceryny.