Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK CYNAMONOWY Z KORYNATURALNY OLEJEK CYTRYNOWEGO DRZEWA HERBACIANEGO

NATURALNY OLEJEK CYPRYSOWY

Cena:   11.19 zł

Naturalny olejek cyprysowy uzyskany w wyniku destylacji igieł i gałązek cyprysa śródziemnomorskiego (łac. "Cupressus sempervirens var. L.").
Drzewo cyprysowe znane było w czasach biblijnych - drewno i gałązki wykorzystywano w obrzędach religijnych. Używano je również do otrzymywania wonności oraz w lecznictwie jako środek odkażający, dezodorujacy i uspokajający. W XVII i XVIII wieku europejska medycyna ludowa polecała olejek do skrapiania ubrań i pościeli dzieci chorych na koklusz, aby złagodzić uporczywy kaszel.
Obecnie duże rejony upraw cyprysów znajdują się we Francji, krajach bałkańskich i pólnocnoafrykańskich. Drzewa cyprysowe są sadzone w celu ochrony tych terenów przed północnym, zimnym wiatrem. Co 4-5 lat wierzchołki drzew przycina się pionowymi kosiarkami. Młode gałązki z igłami są wykorzystywane do otrzymywania olejku eterycznego.
W olejku są obecne składniki, które charakteryzują się ambrowym zapachem bardzo cenionym w perfumerii. Stosowany w kompozycjach perfumeryjnych nadaje odświeżającą zielona nutę kompozycjom damskim i męskim. Jest obecny min. w takich perfumach jak:
Gucci Rush for Men

Hermés Rocabar

Diptyque Tam Dao

Annick Goutal Eau d' Hadrian

Acqua di Parma Blu Mediterraneo - Cipresso di Toscana

Lalique, Encre Noire for Men

W kosmetyce polecany jest szczególnie dla cery tłustej, starzejącej się oraz naczyniowej. Regulując gospodarkę płynami oraz poprawiając krążenie krwi wspomaga walkę z cellulitem.
W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Piśmiennictwo:
Julia Lawless - "The illustrated encyclopedia of Essential Oils"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Aromaterpia dla każdego"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Podstawy perfumerii"
J. Góra, A. Lis - "Najcenniejsze olejki eteryczne"
A. Lis - "Olejek cyprysowy" w Aromaterapia nr 32005

Nazwa botaniczna: Cupressus sempervirens var.
Nazwa angielska: Cypress oil
Kraj pochodzenia: Francja
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: gałązki i igły
Otrzymywanie: destylacja parą wodną
Substancje aktywne: alfa-pinen, fenchen, karen, p-cymen, terpinen-4-ol, alfa-terpineol, kadinen, cedrol
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: żółty
Zapach: leśny, terpenowy, świeży, zielony, drzewno-balsamiczny z górna nuta terpenową i dolna ambrową
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)
Harmonia zapachów: cedr, sosna, lawenda, mandarynka, cytryna, pomarańcza, szałwia muszkatołowa, kardamon, labdanum, jałowiec, sandał 
Konsystencja: rzadka
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym
Właściwości: dezynfekujący, uspokajający, przeciwbólowy, reguluje krążenie i gospodarkę płynami
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w przeziębieniach, kaszlu, astmie, napięciach nerwowych, bezsenności, stresie, rozdrażnieniu, problemach menopauzy, bólach menstruacyjnych, nadmiernej potliwości, żylakach, zaburzeniach krążenia, pękaniu naczyń krwionośnych, drętwieniu kończyn.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, dla skóry trądzikowej; z przekrwieniem i pękającymi naczyniami krwionośnymi, przedwczesnych zmarszczkach, skóry starzejącej się, z cellulitem
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała
Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i nie uczulający na słońce. 
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30g


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.