Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK KADZIDŁOWY (ARABSKI)NATURALNY OLEJEK KANARECZNIKOWY

NATURALNY OLEJEK KADZIDŁOWY (INDYJSKI)

Cena:   8.30 zł

Naturalny olejek kadzidłowy (indyjski) uzyskany w wyniku destylacji parą rozdrobnionej żywicy kadzidłowca indyjskiego (łac. Boswellia Serrata).
Żywica wydzielana jest przez skaleczenia kory niewysokich drzewek dziko rosnących w zachodnich Indiach, na Półwyspie Arabskim i pn-wsch Afryce. Zawiera 5–9% aromatycznych olejków, 65–85% związków rozpuszczalnych w alkoholu (diterpeny, triterpeny) oraz gumy rozpuszczalne w wodzie (polisaccharydy). Jako substancja zapachowa i środek leczniczy była znana i bardzo ceniona już w starożytności. Sproszkowana żywica była używana do wykadzania pomieszczeń w celach religijnych, dezynfekcyjnych, do balsamowania mumii, a także jako cenny lek. Różne nalewki i ekstrakty były powszechnie stosowane w starożytnej i średniowiecznej medycynie. Jako składnik świętego oleju używana była do namaszczania w czasie narodzin  – w tym nowonarodzonych synów króli -, śmierci, a także w celach medytacyjnych i podniesienia duchowej świadomości.
W tradycyjnej medycynie Indii oleo-żywica i gumożywica kadzidłowca są używane w leczeniu stanów zapalnych stawów i kości, stanów zapalnych i bólowych kręgosłupa, nieżytów układu oddechowego. Należą do środków wykrztuśnych, antyseptycznych, przeciwlękowych, przeciwnerwicowych. W medycynie ajurwedyjskiej Boswellia serrata to także ważny środek przeciwreumatyczny.
Współczesne badania wykazały, iż terpeny obecne w olejku mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, gospodarkę hormonalną i stany emocjonalne – uspokajają, wyciszają i pozwalają „wejść na wyższy poziom świadomości”.
Olejek kadzidłowy jest wysoko ceniony w aromaterapii, przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Dzięki właściwościom antyseptycznym, ściągającym i ujędrniającym działa bardzo korzystnie na cerę dojrzałą oraz tłustą ze stanami trądzikowymi.
W perfumerOtrzymywanieii używany jest do wzbogacania i utrwalania kompozycji korzennych i drzewnych a także balsamiczno-ambrowych.
Olejek kadzidłowy indyjski różni się od olejku kadzidłowego arabskiego łagodniejszym zapachem oraz większą zawartością alfa-tujenu.

Nazwa botaniczna: Boswellia Serrata
Nazwa angielska: Frankincense Oil
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór z dziko rosnących drzew
Użyta część rośliny: żywica
destylacja: parą wodną
Substancje aktywne: alfa-pinen, octan oktylu, alfa-tujen (61,4%), limonene, sabinen, terpineol
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: jasno żółty
Zapach: ciepły, zielono-balsamiczny, z nutami drzewnymi i korzennymi
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta dolna (bazy)
Harmonia zapachów: bazylia, pomarańcza, cytryna, kardamon, cedr, sandał, rumianek, kora cynamonu, szałwia, kolendra, geranium, imbir, mirra, wanilia, wetiwer
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, ściągający, przeciwzapalny, wykrztuśny, wspomagający trawienie, wzmacniający układ odpornościowy, uspokajający, antydepresyjny, rozjaśniający umysł
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w reumatyzmie, artretyzmie, bólach mięśniowych, naciągniętych mięśniach i ścięgnach, bólach pourazowych, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, astmie, zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach trawienia, stanach lękowych, nerwowości, depresjach.
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry z ranami, bliznami, starzejącej się, zwiotczałej, z rozstępami
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie – do 1%, czyli 3 krople na 10 ml kosmetyku:
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30g


Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

 

Recenzje klientów:

bazuka  (wtorek, 02 marca 2010)
Ocena: 4

Chłodno oceniając, olejek ponadprzeciętny, miły zapach orientalny i co ważne nie jest nachalny. Polegając na własnych doświadczeniach mogę
polecic go z czystym sumieniem wszystkim niezdecydowanym.


florissima  (wtorek, 22 września 2009)
Ocena: 5

Śliczny zapach! Nie powinien zawieść niczyich oczekiwań - pachnie jak kadzidło. Dodany do olejku do masażu zdecydowanie czyni go bardzo
luksusowym - ja pomieszałam z sandałowym i goździkowym, jest to piękny, choć ciężki, orientalny zapach, bardzo zmysłowy; mnie poprawia
samopoczucie:)