Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK MIRTOWYNATURALNY OLEJEK NIKOTYNOWY

NATURALNY OLEJEK NEROLI (BIGARADE)

Cena:   81.16 zł

Naturalny olejek neroli (Bigarade) uzyskany w wyniku destylacji świeżych kwiatów pomarańczy gorzkiej (łac. "Citrus aurantium" L.).
Drzewa gorzkiej pomarańczy przywędrowały z Azji do krajów basenu morza Śródziemnego wraz z Arabami w X-XI wieku. Obecnie rosną dziko oraz są uprawiane We Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz na wyspie Haiti. 
Kwiaty zbiera się ręcznie w początkowej fazie otwierania się pączków (zbyt wczesny i zbyt późny zbór rozkwitających pączków wpływa negatywnie na jakość zapachu) i natychmiast destyluje parą wodną. Z kilograma kwiatów otrzymuje się 0,5-1 gr olejku neroli o niezwykle oryginalnym, intensywnym i świeżym zapachu. Nazwa olejku pochodzi od miejscowości Nerola we Włoszech. Żona jednego z książąt Neroli , Anna Maria de la Tremoille, perfumowała tym olejkiem swoje rękawiczki i dodawała go do kąpieli. 
Olejek neroli to jeden z trzech olejków pomarańczowych, zupełnie różny od pozostałych, o wyjątkowo przepięknym kwiatowym zapachu. Nadaje wspaniałą kwiatową nutę wszystkim mieszankom. Jest jednym z najcenniejszych w pielęgnacji skóry i bardzo drogich w przemyśle perfumeryjnym olejków, używanych wyłącznie do produkcji ekskluzywnych perfum. Jest obecny min. w takich perfumach jak: Calvin Klein Eternity Summer 2008, Chanel N°19, Chanel N°5, Comme des Garcons Energy C Grapefruit, Davidoff Cool Water, Dior J`adore L`eau Cologne Florale, DSQUARED2 She Wood, Giorgio Armani Armani Code Summer pour Femme, Guerlain Aqua Allegoria Flora Nerolia.
Stosowany w pielęgnacji skóry opóźnia jej starzenie, zapobiega powstawaniu zmarszczek i pękaniu drobnych naczyń krwionośnych, pielęgnuje przesuszoną, zwiotczałą skórę oraz skórę tłustą i tradzikową.

Piśmiennictwo:
Julia Lawless - "The illustrated encyclopedia of Essential Oils"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Aromaterpia dla każdego"
I.Konopacka-Brud, W. Brud - "Podstawy perfumerii"
J. Góra, A. Lis - "Najcenniejsze olejki eteryczne"

Nazwa botaniczna: Citrus aurantium

Nazwa angielska: Neroli oil

Kraj pochodzenia: Włochy

Metoda uprawy: zbiór z plantacji

Użyta część rośliny: kwiat

Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: linalol, limonen, octan linalylu, nerolidol, farnezol, geraniol, cytronellol, nerol
Zobacz Techniczną Specyfikację Produktu.
Kolor: żółty

Zapach: kwiatowy, świeży, ciepły, mocny, szlachetny, wytworny

Intensywność zapachu: mocny

Nuta zapachu: nuta środkowa (serca)

Harmonia zapachów: inne olejki cytrusowe, rumianek, koriander, geranium, szałwia muszkatołowa, jaśmin, lawenda, róża, ylang ylang, mirra, gałka muszkatołowa, cynamon (kora), goździk
Konsystencja: rzadka

Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, tonizujący, działa uspokajająco, łagodzi napięcia nerwowe, depresje i stany lękowe

Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w zaburzeniach pracy serca , stanach histerii, paniki i szoku, problemach menopauzy, bezsenności, chronicznych obstrukcjach

Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry z dermatozą, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, dla skóry tradzikowej; z przekrwieniem i pękającymi naczyniami krwionośnymi, przedwczesnych zmarszczkach, skóry starzejącej się, skóry przesuszonej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała

Zalecane stężenie:
sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml;
kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego

Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i nie uczulający na słońce. 
Nie stosować wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

2 g,  5 g, 10 g


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkęarrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: NATURALNY OLEJEK NEROLI (BIGARADE)

Nazwa wg INCI: Citrus Aurantium Amara (Orange) Flower Oil

Opis: naturalny olejek eteryczny uzyskany w wyniku destylacji parą wodną kwiatów pomarańczy gorzkiej ("Citrus aurantium" L.).
Nr CAS: 8016-38-4
Sugerowane % stężenie: 0,5-3

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

ciecz

Kolor

żółty

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 15oC

0.866 – 0.900 g/ml

Współczynnik refrakcji

1.460 – 1.475 @ 20°C

Skręcalność

+5.0 – +15.0

Rozpuszczalność

w tłuszczach i alkoholu etylowym

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Citrus Aurantium Amara (Orange) Flower Oil 100%

DANE DODATKOWE
Octan linalolu: 36 - 45 % 
Linalol: 15 - 25 % 
Wskazówki dotyczące użycia:
generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń, w tym na słońce.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.