Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NATURALNY OLEJEK RUMIANKU RZYMSKIEGONATURALNY OLEJEK SZAŁWII MUSZKATOŁOWEJ

NATURALNY OLEJEK SANDAŁOWY

Cena:   47.39 zł

Naturalny olejek sandałowy uzyskany w wyniku destylacji parą wodną rozdrobnionego drewna sandałowca białego (łac. Santalum album L.).

Sandałowiec biały to zawsze zielone drzewo wysokości 6-14 m, zwykle obsypane przez cały rok kwiatami  oraz soczystymi owocami. Olejek eteryczny zawarty jest wyłącznie w drewnie i korzeniach, natomiast kwiaty i kora są praktycznie bezwonne. Znaczące ilości olejku w drewnie występują dopiero w co najmniej 10-letnich drzewach. Pełną dojrzałość sandałowiec osiąga dopiero po 60-80 latach i wtedy charakteryzuje się najwyższą zawartością olejku.
Bogata historia drzewa i olejku sandałowego sięga krajów Dalekiego Wschodu – Chin i Indii oraz czasów starożytnych, kiedy było nazywane „drzewem królewskim” lub „rosnącym złotem”. Wysoko cenione i drogie drewno sandałowe było używane do budowy świątyń, rzeźbienia podobizny Buddy i innych bogów, mebli i drobnych przedmiotów użytkowych. Ponadto stosowano je jako kadzidło, najczęściej w formie tzw. trociczek w obrzędach religijnych, kulcie zmarłych i jako dodatek do stosów całopalnych. Olejek i jego maceraty stosowano w medycynie i do balsamowania zwłok. Do Europy został przywieziony stosunkowo późno (XV w.) przez lekarzy arabskich.
Największe skupiska sandałowca białego występują w Indiach w okolicach Mysore i Madrasu oraz w Indonezji. W tym regionie Indii ukształtowały się rody zajmujące się rzeźbiarstwem w drewnie sandałowym, a kunszt przechodził z ojca na syna. Odpadowe wióry i trociny wykorzystywano do produkcji olejku, trociczek i kadzidła, niemal nieodzownego elementu uroczystości religijnych i rodzinnych w Indiach. Najwyższej jakości olejek sandałowy pochodzi z tego właśnie regionu Indii.
Olejek sandałowy jest zaliczany do olejków ekskluzywnych i drogich. W perfumerii jest wysoko ceniony za piękny, oryginalny zapach oraz właściwości utrwalania i harmonizowania kompozycji zapachowych, szczególnie tzw. kompozycji orientalnych. Ma charakterystyczny, łagodny, ale bardzo trwały, drzewny zapach z lekką zwierzęcą nutą. To bezcenny składnik wód i perfum, zarówno damskich jak i męskich. Jest powszechnie stosowany w luksusowych wyrobach, także jako utrwalacz. Ciepła nuta drzewna stanowiąca gotową kompozycję powoduje, że w niektórych mieszankach olejek stanowi dominujący składnik. Przykładem mogą być perfumy „Bois des Iles”, których kompozycja zawiera ponad 50% olejku sandałowego.
W medycynie i aromaterapii jest znany od stuleci jako środek kojący i uspokajający rozdygotane nerwy oraz służący tworzeniu nastrojów medytacyjnych, spokoju, łagodzenia napięć, a także dezynfekcji pomieszczeń. Bardzo korzystnie działa na skórę ze stanami zapalnymi, przetłuszczającą się oraz suchą, zwiotczałą i przedwcześnie starzejącą się.

W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Piśmiennictwo:

I.Konopacka-Brud, W. Brud – „Podstawy perfumerii”
J.Góra, A.Lis – „Najcenniejsze olejki eteryczne”

Nazwa botaniczna: Santalum album
Nazwa angielska: Sandalwood Oil
Kraj pochodzenia: wschodnie Indie
Metoda uprawy: zbiór z plantacji
Użyta część rośliny: drewno
Otrzymywanie: destylacja parą wodną

Substancje aktywne: santalol,
Kolor: żółty
Zapach: bogaty, balsamiczny, słodki i c iepły zapach z delikatnymi nutami drzewnymi
Intensywność zapachu: średni
Nuta zapachu: nuta dolna (bazy)
Harmonia zapachów: dobrze komponuje się z większością zapachów, a szczególnie z różą, goździkiem, lawendą, geranium, wetiwerem, paczulą, jaśminem, balsamem peruwiańskim, bergamotką, szałwią, kolendrą, cyprysem, koprem, kadzidłem, galbanum, mirrą, palmarozą, pieprzem, miętą i wanilią
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: antyseptyczny, przeciwzapalny, uspokajający, antydepresyjny, rozjaśniający umysł
Zastosowanie aromaterapeutyczne: w mieszankach aromaterapeutycznych do masażu, kąpieli, kompresów i kominków. Stosowany w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zaburzeniach trawienia, stanach lękowych, nerwowości, depresjach, bezsenności, zaburzeniach przedmenstruacyjnych, problemach menopauzy, czkawce na tle nerwowym
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, grzybicą; dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry suchej, starzejącej się, zwiotczałej
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; mleczka, balsamy i mgiełki do ciała; mleczka do demakijażu; odżywki i sera do włosów; sera, kremy i toniki do twarzy; olejki do twarzy i ciała; szampony i żele myjące; wody po goleniu
Zalecane stężenie – do 1%, czyli 3 krople na 10 ml kosmetyku:
-kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli;
-kompres: 5 kropli na pół szklanki wody;
-masaż aromaterapeutyczny: 2-5 kropli na 10 ml (łyżkę stołową) oleju nośnikowego; 15-30 kropli na 50 ml oleju nośnikowego
Przeciwwskazania: olejek nie powinien być stosowany w czasie ciąży.
Bezpieczeństwo użytkowania: olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń.
Nie stosować wewnętrznie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać porady, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

 

Recenzje klientów:

adwena  (czwartek, 27 stycznia 2011)
Ocena: 5

Miałam okazję wąchać kilka olejków sandałowych,ten z mazideł jest bardzo dobrej jakości; do perfum wzmacniający inne nuty i utrwalający, ale
przede wszystkim na ból kręgosłupa lędźwiowego, zapalenie pęcherza moczowego, depresję; zawsze w apteczce:)