Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
INDYGOJEDWAB HYDROLIZOWANY

JEDWAB - PROSZEK

Cena:   5.17 zł

Sproszkowana postać serycyny czyli kleju jedwabnego, który jest białkiem zlepiającym włókna fibroinowe jedwabiu naturalnego. Zawiera aminokwasy glicynę, serynę alaninę i tyrozynę. Jest doskonałym naturalnym humektantem o dużym powinowactwie do struktur skóry i włosów, tworzącym na ich powierzchni trwały film ochronny utrzymujący zwiększony poziom wilgotności. Czyni skórę miękką i jedwabiście gładką, zwiększa jej elastyczność i napięcie oraz chroni przed wpływami czynników atmosferycznych. Wykazuje ponadto zdolność pochłaniania tłuszczu co czyni go surowcem odpowiednim również do preparatów przeznaczonych dla cery tłustej. Jest doskonałym dodatkiem do pudrów (zwiększa ich przywieranie do twarzy, zapobiega obsypywaniu i utrwala makijaż), np. skrobii Dry Flo ®AF Pure podnosząc znacznie jej walory użytkowe. Zastosowany w preparatach do włosów nadaje im połysk, zwiększa elastyczność, czyni jedwabiście miękkimi oraz poprawia podatność na układanie i zapobiega elektryzowaniu.

Aplikacja: dla wszystkich rodzajów cery w: pudrach, mascarach, emulsjach do twarzy i ciała, olejkach myjących, olejowych odzywkach do włosów, szamponach i żelach myjących.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: naturalne - zwierzęce
Postać fizyczna: proszek
Sugerowane stężenie: 0,2% - 2%, w tym: preparaty pielęgnacyjne do skóry do 1%; preparaty do włosów do 0,5%; pudry do 2%.
Ciężar nasypowy: 0,37 g/ml
pH (1% wodny roztwór): 5,2
Rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie; w tłuszczach i detergentach rozprasza się tworząc roztwór koloidalny.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

2g, 4g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Olejowa odżywka do włosów: kokos + lanolina + jedwab

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: JEDWAB - PROSZEK

Nazwa wg INCI: Serica

Nr CAS: 9009-99-8

Sugerowane % stężenie: 0,2-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor białykość słoniowa

Zapach słaby

Ciężar nasypowy 0,37 g/ml

pH (1% wodny roztwór) 5,2

Rozpuszczalność                 nierozpuszczalny w wodzie

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Serica 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej.

 

Recenzje klientów:

renjul  (czwartek, 18 lutego 2010)
Ocena: 5

Używam jedwabiu do matowienia skóry zamiast pudrów i szczerze polecam. Do kremów lepiej zastosować jedwab w płynie.


viki  (niedziela, 25 stycznia 2009)
Ocena: 5

Używam jedwabiu do mixów olejowych które potem stosuję na włosy, najczęściej na noc, po dodaniu jedwabiu włosy sa bardziej nawilżone i
błyszczące :) zdecydownie polecam


PaniKota  (środa, 07 maja 2008)
Ocena: 5

Szczęśliwie należę do tych, u których jedwab daje efekt filmowania przez pończochę - niedoskonałości stają się znacznie mniej widoczne,
cera gładsza i bardziej promienna. Dodaję 5-10% jedwabiu do skrobi ryżowej przyprawionej drobiną dry-flo (jeśli są upały) i korektorem
mineralnym Aromaleigh dla koloru. Stempluję tym zafiltrowaną i podkorektorowaną paszczę, a na wierzch idzie (prawdziwie) mineralny podkład w
pudrze Aromaleigh i ewentualnie Lucidity 03 w charakterze modelującego brązera.
Od razu dodam, że to kwestie osobniczne - talk powoduje u
mnie przetłuszczanie i wypryski, a skrobia skrobi nierówna - dry flo niemiłosiernie wysusza i bieli moja skórę, wyczekuję w mazidłach jak kania
dżdżu skrobi ryżowej na miarę łagodnej omikronowej ryżanki. Hauschki nie znoszę serdecznie, pyli tak, że dostaję ataku kaszlu, a jej
drobność nie przekłada się na walory wizualne; ichni puder jedwabny zużywam do stóp, świetnie chroni przed poceniem, twarz jest po nim biała i
szorstka - moja mieszanka z mazidłowym jedwabiem jest bez porównania lepsza. Dla mnie oczywiście :)
Nie powstrzymam się :) Jeszcze rok temu
filtry ledwie matowiła dry-flo, teraz wystarczy mniej słabszego pudru - zorac i samoróbki skutecznie uspokoiły przewrażliwioną skórę panicznie
reagującą na wszystko łojotokiem.

Jedwab sprawdza się również w serum typu kołderka, kiedy stawiam na okluzję, a nie
przeniknięcie składników w głąb skóry, tu jednak nie należy przesadzać z ilością, bo mazidło będzie się wałkować.


marianna  (piątek, 26 października 2007)
Ocena: 4

Używam jedwabiu w proszku do mojej mieszanki pudrowo-matującej. Wymieszany z DryFlo i brazerem niweluje "ciastowatość" samej skrobii i
nadaje mieszance sliskości i gładkości. Nie jest idealny - bo jest grubiej zmielony niz skrobia i dodany w zbyt dużej ilości też wygeneruje
kluski na twarzy ;) - ale zupełnie bez jedwabiu mieszanka znacząco traci na użytkowości :)
Dodawałam różnież do maseł do ciała i
innych tłustych smarowideł - likwiduje wtedy poczucie takiego klejącego natłuszczenia ;) ale tez trzeba uważać z ilością :)



Zobacz także.