Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
NIEZMYDLALNA FRAKCJA OLEJU SOJOWEGONMF - NATURALNY CZYNNIK NAWILŻAJĄCY

NIEZMYDLALNA FRAKCJA OLEJU Z OLIWEK

Cena:   10.46 zł

Niezmydlalna frakcja oleju z oliwek to kompleks aktywnych substancji w postaci skwalanu (55-70%), skwalenu (15-25%), glikolipidów (10-15%) i fitosteroli (1-7%).
Pod względem struktury chemicznej związki występujące w naturalnych olejach można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą trójglicerydy będące głównymi (na ogół ponad 95%) składnikami olejów oraz woski. Zarówno trójglicerydy jak i woski łatwo ulegają hydrolizie alkalicznej, czyli zmydlaniu. Produktami zmydlania są gliceryna i sole kwasów tłuszczowych, czyli mydła. Drugą grupę stanowią substancje nie ulegające hydrolizie  pod działaniem zasad, określane jako składniki niezmydlalnej frakcji olejów.
Kosmetyczne działanie frakcji niezmydlalnych olejów było przedmiotem szerokich badań, przy czym poza wpływem tych substancji na nawilżenie, natłuszczenie i elastyczność skóry badano także specyficzną aktywność w odniesieniu do poszczególnych elementów struktur skórnych. Między innymi badania in vitro, prowadzone w różnych ośrodkach naukowych, wykazały wpływ izolowanych frakcji niezmydlalnych  na proliferację ludzkich fibroblastów, wykazano również intensyfikację syntezy kolagenu. Podobnie wygląda sytuacja w zakresie badania działania przeciwrodnikowego i ochrony przed UV – dla wielu frakcji niezmydlanych potwierdzono działanie ochronne.

O unikalnym i bardzo korzystnym działaniu na skórę niezmydlalnej frakcji oleju z oliwek decyduje wysoka zawartość substancji aktywnych biologicznie: skwalanu (stabilna chemicznie postać skwalenu), skwalenu, glikolipidów i fitosteroli.
Skwalen, w ilosci 10%-15%, obecny jest w sebum – ochronnej wydzielinie gruczołów skórnych. Począwszy od 25 roku życia, ilość skwalenu w skórze maleje i w granicach 50 roku życia spada poniżej 5%. Jego niedobór objawia się nadmiernym wysuszeniem skóry, szorstkością i przedwczesnym starzeniem. Skwalen stanowi ochronę dla skóry owłosionej i nieowłosionej, zapewnia jej miękkość, elastyczność i odpowiednie nawilżenie oraz elastyczność owłosienia. Chroni przed bakteriami, grzybami, wirusami, promieniowaniem UV, chemikaliami. Jest ponadto przeciwutleniaczem, reguluje parowanie wody z powierzchni ciała, ułatwia transport transepidermalny wody i substancji w niej rozpuszczonych, przyspiesza gojenie się ran, działa nawilżająco, natłuszczająco, wygładzająco, tonizująco. Zmniejsza opuchlizny, łagodzi stany zapalne stawów i skóry.
Fitosterole mają budowę zbliżoną do steroli występujących w łoju i w cemencie międzykomórkowym. Dzięki temu stanowią cenny składnik kosmetyczny, wzmacniający lipidową barierę naskórka i hamujący utratę wody. Należą do związków dobrze tolerowanych przez skórę. Wpływają na nią zmiękczająco, poprawiają jej elastyczność oraz działają przeciwzapalnie i regenerująco.
Niezmydlalna frakcja oleju z oliwek ma postać płynnego oleju i zaliczana jest do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych.


Właściwości kosmetyczne frakcji:
* zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry,
* wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska.
*działa przeciwzapalnie i gojąco – przyspiesza gojenie drobnych uszkodzeń i stanów zapalnych skóry;
*działa antyoksydacyjnie;
*działa silnie nawilżająco poprzez wzmocnienie bariery lipidowej naskórka i zmniejszenie TEWL;

Piśmiennictwo:

Jacek Arct, Katarzyna Pytkowska – “Kosmetyczne znaczenie frakcji niezmydlalnych”
Substancje aktywne: skwalan (55-70%), skwalen (15-25%), glikolipidy (10-15%), fitosterole (1-7%), tokoferol (0,7 – 1,3%).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się;  regenerujące typu „post-peel” po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia posłoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej, która utraciła naturalną zawartość skwalenu.; odżywki do włosów; kremy do rąk i stóp; kosmetyki pielęgnujące dla dzieci .
Produkt można stosować jako fazę olejową (samodzielnie lub w połączeniu z wybranym olejem) w ekspresowych serach hialuronowych i algowych.
Frakcję można również dodawać do gotowych kremów i balsamów do ciała i twarzy oraz odżywek do włosów w ilości ok. 5-10%
Sugerowane stężenie: do 100%
Ciężar właściwy: 0,94 g/ml
Stabilność:
- nie podgrzewać;
¬- stabilny w pH 4 - 7
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 60g, 120g

 

Recenzje klientów:

Evidriell  (środa, 07 sierpnia 2013)
Ocena: 4

Frakcję z oliwek kupiłam jako zamiennik stosowanej do tej pory frakcji sojowej. Niestety, to dwa różne produkty. Miałam nadzieję, że forma
płynna ułatwi mi trochę życie z rana:) Frakcja z oliwek nabłyszcza, co dyskwalifikuje ją w moim przypadku przy stosowaniu solo. Mieszam ją
obecnie z kwasem hialuronowym i kładę pod frakcję sojową, i w ten sposób spełnia swoje zadanie- ładnie nawilża i niweluje jakiekolwiek uczucie
ściągnięcia.


renatalukowicz  (sobota, 25 maja 2013)
Ocena: 5

Podobnie ja niezmydlana frakcja z oleju sojowego nawilża matując jednocześnie, jest płynna więc wygodniejsza w stosowaniu,zobaczymy czy są
różnicę przy dłuższym stosowaniu.