Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
MAZIDŁA WITAMINA A - RETINOL MAZIDŁA WITAMINA E

MAZIDŁA WITAMINA C - TETRAIZOPALMITYNIAN ASKORBYLU

Cena:   22.80 zł

Witamina C w postaci w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu, czyli najnowszej estrowej, lipofilnej (rozpuszczalnej w tłuszczach) pochodnej kwasu askorbinowego.
Witamina C jest związkiem o ogromnym znaczeniu dla organizmu i skóry. Jest aktywatorem wielu enzymów i odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym. Jej różnokierunkowe działanie sprawia, że jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna. Ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Jest także silnym i efektywnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki i wspomagającym ochronę przeciwsłoneczną.
Większość witamin pobieranych z pokarmem pochłaniają na swoje potrzeby głównie narządy wewnętrzne naszego organizmu. Skóra jest ostatnia w kolejce i otrzymuje niewielki procent witamin zawartych w pożywieniu. Ponadto podczas ekspozycji skóry na działanie promieniowania UV ilość witaminy C ulega znacznemu zmniejszeniu: działanie UV o natężeniu identycznym jak słońca w południe przez okres 45-50 min. zmniejsza zawartość witaminy C w skórze o 80%. Mimo tego, że istnieją mechanizmy regenerujące witaminę C, nie jest jednak ona niezniszczalna. Trzeba ją dostarczać skórze np. poprzez kosmetyki. 
Dotychczas najskuteczniejszą i najbardziej aktywną biologicznie formą witaminy C był rozpuszczalny w wodzie kwas L-askorbinowy. Problemów natomiast w recepturowaniu i stosowaniu tej postaci witaminy C nastręczały jej bardzo duża nietrwałość w roztworach wodnych (wrażliwość na obecność tlenu, promieniowanie UV i wysoką temperaturę), a więc i konieczność stosowania stabilizatorów (kwas ferulowy, wersenian) oraz konieczność zachowania niskiego pH i zastosowania promotorów przejścia przezskórnego (glikol propylenowy, lecytyna). Wymagane niskie pH serów z witaminą C konieczne do zachowania stabilności kwasu askorbinowego oraz zwiększenia przenikalności przez naskórek, wykluczały bądź w dużym stopniu ograniczały stosowanie kosmetyków ją zawierających przez osoby o wrażliwej, delikatnej i naczynkowej cerze, które nie tolerowały podrażnień i łuszczenia wywołanych ww czynnikiem.

Witamina C w postaci tetraizopalmitynianu askorbylu to innowacyjny i przełomowy składnik kosmetyczny. Został opracowany w laboratoriach japońskich naukowców, którzy poszukiwali postaci witaminy C o równie wysokiej skuteczności i aktywności biologicznej jak kwas L-askorbinowy, lecz nie posiadającej jej wad w postaci niestabilności, trudnej przenikalności i drażniącego działania. Tetraizopalmitynianu askorbylu jest bardzo trwałą i stabilną (ok. 12 miesięcy) olejową postacią witaminy C, nie wymagającą kwaśnego pH formulacji, dzięki czemu jest niezwykle łatwa i przyjazna w recepturowaniu. Cechy te czynią ją składnikiem idealnym do mazideł przygotowywanych w warunkach domowych i na własny użytek. Ponadto dzięki rozpuszczalności w tłuszczach wykazuje wysokie powinowactwo do bariery lipidowej skóry, dzięki czemu łatwo i szybko wnika w jej głąb. Jest efektywny już przy niskim stężeniu na poziomie 1-3%. W zakresie syntezy kolagenu wykazuje większą skuteczność niż kwas L-askorbinowy. Wspomaga gojenie, działa łagodząco i przeciwzapalnie oraz wzmacnia naczynka krwionośne. Brak wymagań w postaci bardzo kwaśnego pH powodują, iż tetraizopalmitynianu askorbylu jest składnikiem szczególnie odpowiednim dla osób o cerze wrażliwej i naczynkowj, które nie tolerują witaminy C w postaci kwasu L-askorbinowego. 
Dzięki tym cechom tetraizopalmitynianu askorbylu jest obecnie najskuteczniejszą i najdroższą pochodną witaminy C. 

Właściwości kosmetyczne tetraizopalmitynianu askorbylu:

przeciwstarzeniowe
*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, co skutkuje wygładzeniem zmarszczek, wzrostem gęstości i elastyczności skóry (po 12 tygodniach stosowania);
*chroni materiał genetyczny DNA komórek skóry przed promieniowaniem UVB i UVA;
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry;
* wykazuje silną aktywność hamującą wobec kolagenozy i elastazy - enzymów związanych z degradacją kolagenu i elastyny, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami;
*wspomaga ochronę skóry przed promieniowaniem UV.

depigmentacyjne
* wywiera hamujący wpływ na melanogenezę, czyli produkcję melaniny, brązowego pigmentu skóry, dzięki zmniejszeniu aktywności tyrozynazy (enzym aktywujący powstawanie melaniny);
* wyhamowuje kaskadowo występujące reakcje utleniania, zapoczątkowane przez promieniowanie ultrafioletowe. Zneutralizowanie tych reakcji wolnorodnikowych uniemożliwia aktywację tyrozynazy;
*rozjaśnia istniejące przebarwienia (po 54 dniach stosowania) - skóra ulega rozjaśnieniu i nabiera blasku.

przeciwtrądzikowe
* przeciwdziała wolnym rodnikom, które atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne (trądzik) i uczuleniowe;
* 12 tygodniowy test z zastosowaniem żelu z zawartością 10% tetraizopalmitynianu askorbylu, wykazał poprawę stanu skóry pacjentów dotkniętych trądzikiem.

Piśmiennictwo:
Photodamage of the skin: protection and reversal with topical antioxidants

Topical vitamin C: a useful agent for treating photoaging and other dermatologic conditions.

Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage.

In vitro antioxidant and in vivo photoprotective effects of an association of bioflavonoids with liposoluble vitamins.

Aplikacja: w serach, kremach i olejkach do twarzy i ciała dla wszystkich rodzajów cer
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: bezbarwny i bezzapachowy olej
Sugerowane stężenie: 1-10%
Ciężar właściwy: 0,93 g/ml 
Stabilność: nie podgrzewać. W formulacjach można łaczyć z innymi składnikami aktywnymi o działaniu przeciwstarzeniowym: ekstrakt z soi, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z pine bark, ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z żeń-szenia, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt z centella asiatica, ekstrakt z owocu granatu, olejowy ekstrakt z rozmarynu, beta glukan (drożdżowy), witamina c - kwas L-askorbinowy (w silikonowej bazie), witamina E, ceramidy
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w olejach i silikonach; nierozpuszczalny w wodzie, glikolu propylenowym i glicerynie. 
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

próbka 2 g, 5 g, 10 g, 30 g.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Techniczna Specyfikacja Produktu: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Informacje

Techniczna Specyfikacja Produktu: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Email: 

http://

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: WITAMINA C - TETRAIZOPALMITYNIAN ASKORBYLU

Nazwa wg INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Nr CAS: 183476-82-6

Sugerowane % stężenie: 1 - 10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz 
Kolor bezbarwny
Zapach bez zapachu
Ciężar właściwy 20oC 0,93 g/ml
Rozpuszczalność w olejach i silikonach; nierozpuszczalny w wodzie, glikolu propylenowym i glicerynie.
Metale ciężkie (j. Pb) max 20 ppm.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Tetrahexyldecyl Ascorbate 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. Chronić przed dostępem światła.

 

Recenzje klientów:

iwonkagaduła  (wtorek, 20 października 2015)
Ocena: 0

skóra jest na pewno gładsza i bardziej nawilzona,twarz miałam bardzo zniszczoną od nadmiernej ekspozycji na słońce i niestety bardzo usianą
zmarszczami zwłaszcza w okolicach oczu ,po zastosowaniu olejku zmarszczki bardzo się wygładzają ale jeszcze czekam na dalsze efekty :)


mlsia  (sobota, 15 czerwca 2013)
Ocena: 5

Stosuje witaminkę C z olejkiem z nasion maliny i mogę powiedzieć, że skórę mam świetnie nawilżoną, wszystkie rozszerzone gruczoły łojowe w
cudowny sposób są mniej widoczne, skóra jest rozjaśniona a ja mam wrażenie że wyglądam młodziej:))) Polecam:))))


myszka2020  (poniedziałek, 31 października 2011)
Ocena: 5

Olejowa forma witaminy C to jest to - kwasowa mnie podrażniała, ta świetnie rozjaśnia skórę, fajnie działa na naczynka, wygładza, cera jest
rozpromieniona, podpisuję się pod wszystkimi zachwytami.rnrnSerum robi się banalnie prosto, ja mieszam kilka kropel z żelem hialuronowym, stosuję
z olejami owocowymi - żurawinowym, jeżynowym, malinowym, truskawkowym.


malutka243  (wtorek, 13 września 2011)
Ocena: 5

Miałam już wersję z olejem z malin i truskawki - taki olejek mieszam z kroplą żelu HA i niacynamidem - twarz jest rozjaśniona, gładka, miękka,
taka rozświetlona. Witaminka C to jest to - polecam.


loss.lauri  (czwartek, 02 września 2010)
Ocena: 5

stosuję go z olejem żurawinowym jako prewencyjną tarczę antyoksydacyjną pod filtry. świetnie natłuszcza i wygładza skórę i przede wszystkim
- NIE PODRAŻNIA (z tego powodu nie mogę używać wit c w formie kwasowej).


_MORE