Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
KWAS FERULOWYKWAS HIALURONOWY MAŁOCZĄSTECZKOWY TYPU SLMW - PROSZEK

KWAS GLIKOLOWY 57%

Cena:   18.51 zł

Skoncentrowany wodny roztwór standaryzowany na zawartość kwasu glikolowego – 57 %.
Kwas glikolowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) i występuje naturalnie w trzcinie cukrowej. Po raz pierwszy został zastosowany w dermatologii w 1974 roku i ze wszystkich AHA znalazł najszersze zastosowanie praktyczne.
Spośród wszystkich kwasów AHA jest też najbardziej aktywny, posiada bowiem najprostszą budowę oraz najmniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwo i głęboko wnika w skórę.
Biodostępność kwasu glikolowego uzależniona jest również od pH roztworu kwasu i od zastosowanego stężenia. Wzrasta ona przy obniżeniu wartości pH poniżej wartości pKa kwasu, która wynosi 3,8 i po podwyższeniu stężenia.
Kwas glikolowy stosowany jest w stężeniach od 5% do 70%. Niższe stężenia (od 5% do 10%) znajdują się w preparatach służących do tzw. złuszczania kosmetycznego. Zabieg taki można bezpiecznie wykonać samemu w warunkach domowych.
Wyższe stężenia (30%-70%), które mogą silnie podrażniać, znajdują się  w profesjonalnych peelingach stosowanych wyłącznie w gabinetach kosmetycznych i dermatologicznych w leczeniu zmian chorobowych (np. rybia łuska, ostuda) i wad kosmetycznych (np. głębokie blizny potrądzikowe).
Mechanizm działania kwasu glikolowego w stężeniu 5 – 10%  polega na rozluźnieniu wiązań korneocytów (martwe komórki tworzące warstwę rogową naskórka), co doprowadza do złuszczania zewnętrznej warstwy rogowej. W zdrowym naskórku codziennie tracimy jedną do dwóch warstw korneocytów sposród 15 znajdujących się w warstwie rogowej. Kwas glikolowy powoduje przyspieszone złuszczanie w mechanizmie zbliżonym do fizjologii naskórka. Pobudza również fibroblasty w obrębie skóry, co skutkuje zwiększeniem ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu. Wbudowywanie się kwasu w struktury lipidowe bariery naskórkowej powoduje zatrzymanie się wody w warstwie rogowej, i tym samym wzrostem stopnia  jej nawilżenia.
Stosowanie przez dłuższy czas (jednak nie dłużej niż 6 miesięcy w czasie ciągłym) preparatów z kwasem glikolowym, oddziaływuje bardzo korzystnie na skórę właściwą, prowadząc do zwiększenia jej grubości o ok. 25% bez wywoływania stanu zapalnego, jak to ma miejsce w przypadku stosowania retinoidów. Mechanizm odbudowy skóry jest związany ze stymulacją fibroblastów do produkcji kolagenu i mukopolisacharydów.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas glikolowy wynosi 3-4.

Efekty stosowania kwasu glikolowego w stężeniu 10%:
*zmniejszenie grubości warstwy rogowej - skóra uzyskuje gładkość i ładny, świetlisty koloryt;
*wzrost nawilżenia naskórka, a w efekcie uelastycznienie go i ujędrnienie;
*wzrost spoistości i zwartości głębszych warstw naskórka;
*spłycenie niewielkich blizn potrądzikowych;
*redukcja powierzchniowych zmarszczek – efekt odmłodzenia;
*rozjaśnienie przebarwień posłonecznych i pozapalnych (np. po trądziku);
*zmniejszenie zmian trądzikowych w postaci  zaskórnikowej oraz grudkowo-krostkowej;
* likwidacja tzw. gęsiej skórki (rogowacenie mieszkowe);
*wpomaganie mikrocyrkulacji w naczynkach krwionośnych i wspomaganie usuwania toksyn w kuracji antycellulitowej;
*wspomaganie przenikania substancji czynnych zawartych w innych preparatach kosmetycznych przez barierę warstwy rogowej, np. kuracje antycellulitowe;
*wspomaganie likwidacji rozstępów

Piśmiennictwo:

Wpływ alfa-hydroksykwasów na modulowanie bariery warstwy rogowej naskórka

Wpływ kwasu glikolowego na strukturę i czynność bariery naskórkowej

Peelingi i ich zastosowanie w leczeniu zmian chorobowych i wad kosmetycznych

Zastosowanie peelingów chemicznych w leczeniu przebarwień skóry
http://www.aktiv-press.2a.pl/pl/dermatologia/archive/summary/29305.html

Czynniki warunkujące skuteczność działania biologicznego alfa-hydroksy kwasów
http://www.aktiv-press.2a.pl/pl/dermatologia/archive/summary/38151.html

Biological effects of glycolic acid on dermal matrix metabolism mediated by dermal fibroblasts and epidermal keratinocytes.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14756525?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Glycolic acid treatment increases type I collagen mRNA and hyaluronic acid content of human skin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11359487?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

The effect of glycolic acid on cultured human skin fibroblasts: cell proliferative effect and increased collagen synthesis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9563274?ordinalpos=4&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Increased in vivo collagen synthesis and in vitro cell proliferative effect of glycolic acid.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9793513?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlusDrugs1

Effects of alpha-hydroxy acids on photoaged skin: a pilot clinical, histologic, and ultrastructural study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8642081?ordinalpos=12&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Synonimy: kwas hydroksyoctowy; kwas 2-hydroksyetanowy
Aplikacja: w preparatach złuszczających (toniki, żele, emulsje) do pielęgnacji skóry suchej, zgrubiałej i zniszczonej opalaniem (z przebarwieniami); w preparatach przeciwtrądzikowych; w preparatach do ciała wspomagających kurację antycellulitową i  likwidujących tzw. gęsią skórkę; w preparatach likwidujących zrogowacenia łokci i kolan
Uwaga!:
-    w trakcie stosowania kuracji kwasem glikolowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;
-    absolutnie nie należy przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia 10%
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Postać fizyczna: ciecz
Sugerowane stężenie: w warunkach domowych 5%-10 %.
Ciężar właściwy: 1,3 gml
pH: 1,8
pKa: 3,83
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Wskazówki dotyczące użycia: stosowany zewnętrznie nie wykazuje działania toksycznego. Działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko uszkodzenia oczu.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g, 100 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

Tonik z kwasem glikolowym 5%


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: KWAS GLIKOLOWY 57%

Nazwa wg INCI: Glicolic Acid

Opis: kwas glikolowy standaryzowany na zawartość kwasu glikolowego – 57%.

Nr CAS: 79-14-1

Sugerowane % stężenie: 5-10

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna        przezroczysta ciecz
Kolor                             bezbarwny
Zapach            bez zapachu
Ciężar właściwy 20oC    1,30 – 1,35 g/ml
Rozpuszczalność          rozpuszczalny w wodzie
pH (10%)        1,8
Kwas mrówkowy           100 mgkg
Chlorek sodu                max. 13,5%
Formaldehyd                max. 10 mgkg
Metale ciężkie (j. Pb)      max. 4 mgkg

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Glicolic Acid 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Może powodować  podrażnienie skóry (szczypanie, zaczerwienienie)  i oczu.

Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.