Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
Potrójny kwas hialuronowy 23,25 g SEPEPREDUPORE

POTRÓJNY KWAS HIALURONOWY – 1,5% ROZTWÓR

Cena:   22.87 zł

Potrójny kwas hialuronowy w postaci 1,5% roztworu o konsystencji żelu, który tworzą 3 rodzaje kwasu o różnej masie cząsteczkowej:
* kwas wielkocząsteczkowy typu HMW (HMW - High Molecular Weight) – 0,5% o cząsteczkach 1.0 do1.8 MDa;
*kwas małocząsteczkowy typu LMW (LMW - Low Molecular Weight) -0,5% o cząsteczkach 0,1 do 0,4 MDa;
* kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) – 0,5% o cząsteczkach poniżej 10 tys. Daltonów (10 kDa) .
Mieszanka w postaci jednorodnego roztworu tych trzech różnych typów kwasów hialuronowych wykazuje najkorzystniejsze, wzajemnie uzupełniające się działanie. Kwas małocząsteczkowy SLMW zwiększa poziom nawilżenia wewnątrz skóry, kwas małocząsteczkowy LMW działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów, natomiast kwas HMW tworzy na powierzchni skóry warstwę, która zapobiega uciekaniu wody z wnętrza. Skóra jest zatem doskonale nawilżona zarówno od wewnątrz jak i zabezpieczona przed uciekaniem wody z warstwy rogowej naskórka.
Kwas hialuronowy obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej skóry. Znajduje się także w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze. Jest mukopolisacharydem o średniej masie cząsteczkowej między 600 - 1000 Kda, łączącym włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Jest obecny w przestrzeni międzykomórkowej naskórka oraz w skórze właściwej jako składnik bezpostaciowego żelu proteoglikanowego, który jest zbiornikiem wodnym dla skóry. Odpowiedzialny jest także za nieprzepuszczalność dla płynów międzytkankowych i bakterii. Jego ilość zależna jest od wieku - najwyższe stężenie jest w skórze niemowląt i dzieci i w miarę upływu czasu, a szczególnie po 50 roku życia, następuje gwałtowny spadek jego ilości - oraz od pory roku - w okresie letnim pod wpływem promieniowania UV ulega fotodegradacji prowadząc do procesu fotostarzenia skóry. Spadek ilości kwasu hialuronowego jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry.
Unikalną właściwością kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej – stanowi wodny rezerwuar nawilżający skórę od wewnątrz. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w kwas hialuronowy wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka.
Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny, sprężysty i elastyczny. Skóra wygląda lepiej, zdrowiej i młodziej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.
W kosmetyce i dermatologii (jako składnik profesjonalnych preparatów odmładzających służących do wypełniania zmarszczek i powiększania ust) stosowana jest stabilna postać kwas hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie powodująca alergii. Całkowicie rozpuszcza się w wodzie i jako 1% roztwór wodny ma postać żelu, który stabilizuje i zagęszcza fazę wodną emulsji. Z uwagi na te liczne doskonałe właściwości jest to jeden z najbardziej podstawowych i wartościowych składników kosmetycznych.
Hialuronian stosowany w preparatach kosmetycznych posiada różne ciężary cząsteczkowe, co determinuje jego przenikalność przez barierę warstwy rogowej i zarazem właściwości kosmetyczne.
Wyróżnia się następujące typy hialuronianu sodu:
* wielkocząsteczkowy HMW (High Molecular Weight) - o cząsteczkach powyżej 1 MDa
(1 milion daltonów), które nie przenikają przez warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka co skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry. Jako 1% roztwór wodny ma postać żelu;
* małocząsteczkowy LMW (Low Molecular Weight) - o cząsteczkach poniżej 1 MDa
(średnio ok. 0,5 MDa), które wnikają w warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów;
* kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular Weight) – o cząsteczkach poniżej 50 tys. daltonów (średnia wielkość to 3 - 10 tys. daltonów), który dzięki małym rozmiarom przenika przez barierę warstwy rogowej do głębszych warstw skóry (do skóry właściwej) wpływając na jej fizjologię i trwale wiążąc wilgoć. Posiada dwukrotnie wyższe zdolności nawilżające w porównaniu z kwasem HMW, a wzrost nawilżenia skóry utrzymuje się przez 3 dni po aplikacji. Ponadto zapobiega niszczeniu włókien kolagenu oraz białek odpowiadających za jędrność skóry, poprzez hamowanie działania enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1 i MMP-3), które ulegają aktywacji pod wpływem promieniowania słonecznego. Metaloproteinaza MMP-1 - powoduje rozkład włókien kolagenowych odpowiedzialnych za jędrność i młody wygląd skóry, zaś MMP-3 - powoduje rozkład białek odpowiadających za prawidłowe rusztowanie i komunikację pomiędzy naskórkiem a skórą właściwą, która z wiekiem ulega osłabieniu, przez co skóra staje się gorzej odżywiona i napięta.

Właściwości potrójnego kwasu hialuronowego - 1,5% roztwór
*tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje wrażenie jedwabistej gładkości skóry;
* działa antyoksydacyjnie - zwiększa odporność skóry na działanie wolnych rodników oraz stymuluje działanie katalazy - naturalnego enzymu obecnego w skórze, który bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników;
*działa silnie odmładzająco poprzez zmniejszenie głębokich zmarszczek - minimalny okres stosowania to 8 tygodni co najmniej 1 x dziennie;
* chroni naturalny kwas hialuronowy, obecny w skórze przed rozkładem oraz stymuluje jego produkcję, dzięki czemu poprawia stan macierzy wewnątrzkomórkowej;
*powoduje wzrost elastyczności i zmniejsza szorstkość skóry;
* wzmacnia barierę ochronną skóry, stymulując produkcję ceramidów;
*ułatwia aplikację makijażu;
*przyspiesza wzrost włosów;
*zmniejsza podrażnienia i przyspiesza gojenie naskórka;
*w połączeniu z d-pantenolem łagodzi oparzenia po nadmiernej ekspozycji na słońce;
*jest nośnikiem ułatwiającym wprowadzenie innych składników aktywnych w głąb skóry (np. ekstraktów roślinnych);
*zagęszcza i stabilizuje fazę wodną emulsji;
* utrzymuje wilgoć w kosmetykach.

Piśmiennictwo:

The Wonders of Hyaluronic Acid: Nature's First Cosmeceutical by Dr. Dennis Gross
Low molecular weight hyaluronic acid prevents oxygen free radical damage to granulation tissue during wound healing.
Topical hyaluronic acid combats skin irritation, inflammation
Hyaluronan exists in the normal stratum corneum
"Kwas hialuronowy i skóra" - B.Raszeja-Kotelba, E.Neumann, J.Bowszyc; Polish J Cosmet, 2002/1
"Cukry w kosmetykach cz.IV" - L.Kotarska-Markowicz, J.Góra; Polish J Cosmet, 2002/2

Aplikacja: nawilżające sera i kremy do twarzy dla wszystkich rodzajów cer; maseczki do twarzy; sera i odżywki do włosów, balsamy, mleczka i sera do ciała
Skład chemiczny: zobacz Techniczna Specyfikacja Produktu.
Pochodzenie: biotechnologiczne
Masa cząsteczkowa: 0,5% 1,0 - 1,80 MDa; 0,5% 0,1 do 0,4 MDa; 0,5% > 10 kDa
Postać fizyczna: przezroczysta, lepka ciecz
Sugerowane stężenie: 1-99 %
Ciężar właściwy: 1,01 g/ml
pH: 6,5
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym i ciemnym opakowaniu.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

100 g, 500 g, 1000g.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: POTRÓJNY KWAS HIALURONOWY WIELKOCZĄSTECZKOWY – 1,5% ROZTWÓR

Nazwa wg INCI: Hyaluronic acid

Nazwa chemiczna: Hialuronian sodu

Opis: 1,5% wodny roztwór soli sodowej kwasu hialuronowego pozyskiwany metodą biotechnologiczną.

Nr CAS: 9067-32-7

Sugerowane % stężenie: 1 - 99

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma: fizyczna przezroczysta, lepka ciecz
Kolor: bezbarwny
Zapach: bez zapachu
Masa cząsteczkowa: 0,5% 1,0 - 1,80 MDa; 0,5% 0,1 do 0,4 MDa; 0,5% > 10 kDa
Ciężar właściwy 20oC: 1,01 g/ml
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, częściowo w etanolu
pH: 6,5
Metale ciężkie: Bakterie tlenowe: < 10 ufc/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Aqua (Water) 97,835%
Hyaluronic acid 1,5%
Konserwanty:
Phenoxyetanol 0,7 %
Ethylhexylglycerin 0,05%
DANE DODATKOWE

Stabilność:
Należy unikać: wzrostu temperatury, promieniowania UV i promieniowania jonizującego.

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.
Ewentualnie może wystąpić lekkie podrażnienie ust i oczu ze względu na obecność konserwantu.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Kwasy hialuronowy to jeden z najwartościowszych składników kosmetycznych. Jest uniwersalnym hitem współczesnej kosmetologii i medycyny estetycznej o silnym działaniu przeciwzmarszczkowym, nawilżającym, łagodzącym i regenerującym. Odpowiedni dla wszystkich rodzajów cery, również tłustej i trądzikowej gdyż nie zapycha porów. Pomimo, iż w nazwie kwasu hialuronowego występuje słowo „kwas”, to nie ma on nic wspólnego z typowymi kwasami hydroksylowymi AHA i BHA, które działają złuszczająco. W związku z tym w czasie stosowania kwasu hialuronowego nie jest wymagana rygorystyczna ochrona przeciwsłoneczna.
* z wybranym Olejem, Masłem lub Maceratem jako silnie przeciwzmarszczkowy oraz lekki i delikatnie natłuszczający nawilżacz stosowany na noc - w zagłębienie dłoni wyciśnij niewielką porcję kwasu hialuronowego i dodaj kilka kropli olejku. Następnie wymieszaj całość palcem na jednolitą masę lub rozetrzyj między dłońmi i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
*jako dodatek do stosowanego kremu do twarzy zwiększający jego walory pielęgnacyjne – nałóż w zgłębienie dłoni porcję kremu, dodaj niewielką porcję Kwasu, wymieszaj palcem na jednolitą masę i delikatnie wmasuj w skórę twarzy, szyi i dekoltu;
* jako odżywka przyspieszająca porost włosów – porcję Kwasu wetrzyj umytą skórę głowy. Nie spłukuj;
*jako żel nawilżający zniszczone końcówki włosów – Kwas możesz nakładać kilkakrotnie na suche lub wilgotne włosy, nie spłukuj;
* jako łagodzący i kojący żel, który sprzyja gojeniu i regeneracji skóry – żel możesz stosować solo kilka razy dziennie na podrażnioną skórę po peelingach, po kuracji retinoidami, po goleniu lub depilacji, na drobne skaleczenia lub oparzenia, podrażnienia posłoneczne, ukąszenia owadów, obtarcia i uszkodzenia skóry, blizny. Kwas możesz stosować na wilgotną, przetartą wcześniej hydrolatem skórę;
*do rozrabiania peelingów i maseczek owocowych.

 

Recenzje klientów:

Suryah  (czwartek, 09 czerwca 2016)
Ocena: 5

Niezbędnik! Nawilża pięknie i wygładza zmarszczki. Ze względu na mocne uczucie ściągnięcia i lepkości solo przy mojej suchej cerze ja
łączę go z hydrolatem oczarowym lub lipowym 1:1, dodaję provitaminę b-5, nicynamid i NMF i mam fajny żel- serum, który stosuję pod olejek albo
krem. Uwielbiam!


nat  (wtorek, 06 maja 2014)
Ocena: 5

To jeden z moich ulubionych produktów, łączę go z olejem śliwkowym i ekstraktem owocowym i stosuję na noc. Znakomicie nawilża nawet bardzo
suchą skórę. Używa go też moja mama i także jest zachwycona.


Becia76  (sobota, 19 października 2013)
Ocena: 3

Witam,a ja mam mieszane uczucia,może źle stosuję, nie wiem...stosuję jako serum pod krem, po nałożeniu mam uczucie ściągnięcia, nie wie czy
to normalne.rnJak ktoś ma jakąś radę- proszę.B.


kmudel  (wtorek, 18 czerwca 2013)
Ocena: 5

Nie śmiało do niego podeszłam, ale stał się moim nr.1. Skóra stała się gładsza, zmarszczki się zmniejszyły a drobne niespodzianki- szybciej
się goją. Warto mieć, polecam!


sankila  (poniedziałek, 12 listopada 2012)
Ocena: 5

Genialny żel nawilżajaco - wygładzający, zarówno w mieszankach, jak i solo. Szybko się wchłania, pozostawiając skórę twarzy gładką jak
jedwab.


_MORE