Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
OLEJ Z NASION CZARNEJ MALINYOLEJ Z NASION CZERWONEJ MALINY

OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI

Cena:   18.70 zł

Nierafinowany olej z czarnej porzeczki uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Ribes Nigrum".
Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika, należy do Wielkiej Trójki olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT, a szczególnie charakteryzujacego się specyficzną aktywnością biologiczną,
kwasu gamma-linolenowego (GLA) - 15% - 20%.
Zawiera ponadto inne cenne kwasy tłuszczowe: linolowy (LA) , alfa-linolenowy (ALA), a co najważniejsze - rzadki
kwas stearydynowy (SDA). Olej uzyskany z nasion czarnej porzeczki jest jedynym znanym źródłem dostarczającym zarówno GLA, jak i SDA, a kwasy tłuszczowe z serii omega-3 (ALA) i omega-6 (LA i GLA) zawarte są w nim w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu.
Kwas gamma-linolenowy (ALA) ma ogromne znaczenie dla skory. Zdolność organizmu do jego wytwarzania jest ograniczona, ponadto maleje z wiekiem. Zaaplikowany bezpośrednio na skórę z łatwością przenika w jej głąb, gdzie zostaje przekształcony min. w hormony prostoglandyny, które działają regulująco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i ochronnie oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
GLA przywraca zaburzona równowagę fizjologiczną skóry, wbudowuje się w ceramidy cementu międzykomórkowego, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii i likwiduje stany zapalne. Wpływa również korzystnie na krążenie krwi, a więc i strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.
Na brak GLA skóra reaguje zwiększoną podatnością na alergie, nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem naskórka. Skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
Olej z nasion czarnej porzeczki stosowany jest w leczeniu wszelkiego typu podrażnień skóry, atopowym zapaleniu, egzemy, łuszczycy, świerzbiączce, łupieżu, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Wspomaga także leczenie trądziku młodzieńczego. NNKT, a szczególnie GLA, działają bakterio - i grzybostatycznie, przywracając prawidłowy skład flory bakteryjnej skóry.
O wysokiej użyteczności kosmetycznej oleju decyduje również zawarta w nim frakcja niezmydlalna (1,5%-2,5%) w postaci
fitosteroli i tokoferoli.

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, stearydynowy; fitosterole; witamina E. Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej.
Sugerowane stężenie: 5%-15%
Ciężar właściwy: 0,910 g/ml
Stabilność: wrażliwy na wysokie temperatury i podatny na oksydację. W formulacjach, w celu stabilizacji, zaleca się go stosować wraz z Olejowym ekstraktem z rozmarynu.
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(30g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2"
60g w butelce z
zamknięciem z zakraplaczem "22")
30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml), 120 g (130 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z NASION CZARNEJ PORZECZKI

Nazwa wg INCI: Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion" Ribes nigrum”.

Nr CAS: 97676-19-2

Sugerowane % stężenie: 1 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor ciemnozielony

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,910 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1 mgKOH/g

Liczba jodowa 145-185 % I

Liczba zmydlenia 185,0 – 195,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil 98%

Antyoksydanty:

D-alfa tokoferol (naturalna witamina E) 2%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas palmitynowy

6,0 – 9,0%

C16:1 Kwas palmitooleinowy

< 1%

C16:0 Kwas stearynowy

1,0 – 3,0 %

C18:1 Kwas oleinowy

9,0 – 16,0 %

C18:2 Kwas linolowy

40,0 – 50,0 %

C18:3 Kwas alfa-linolenowy

11,0 – 15,0 %

C18:3 Kwas gamma-linolenowy

15% - 20%

C18:4 Kwas stearydonowy

min. 2%

C20:0 Kwas eikozanowy

max. 1%

C20:1 Kwas eikozenowy

max. 3%

C22:0 Kwas dokozanowy

<1%

C22:1 Kwas dokozenowy

<1%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

 

Recenzje klientów:

3anyz  (poniedziałek, 24 października 2016)
Ocena: 5

Jestem zauroczona olejem z nasion czarnej porzeczki, super nawilża, zostawia skórę gładką, idealnie jest absorbowany przez skórę, pewnie
część wcieram w nocy w poduszkę, ale i tak dużo wsiąka w skórę twarzy, zapach jest rześki, bardzo ziołowo-roślinny, mi odpowiada, cerę mam
oliwkową (jestem szatynką), więc i kolor oleju świetnie współgra z moim kolorytem, ale myślę, że osoby o jasnej cerze powinny spróbować
oleju o odcieniu różowym, który taką jasną cerę by rozświetlił, albo dodawać jakiegoś różowego/pomarańczowego eliksiru (olej z rokitnika,
marchew?), ja na pewno będę stosować go dalej solo (teraz używam solo i jest świetnie, żadnego podrażnienia czy innego sygnału, że stężenie
jest za duże) lub ew. z jakimś innym olejem dla urozmaicenia pielęgnacji


mallyz  (poniedziałek, 18 sierpnia 2014)
Ocena: 5

Jestem zachwycona działaniem oleju z nasion czarnej porzeczki. Skóra jest gładka, delikatna, aksamitna w dotyku. Stosuję od 4 tygodni różne
oleje z mazideł i stan mojej skóry dojrzałej i problematycznej jest rewelacyjny. Zakupiłam różne oleje: konopny, z tamanu, z nasion truskawki, z
nasion maliny, róży piżmowej, ale ten z czarnej porzeczki w połączeniu z olejową wersją witaminy C jest REWELACYJNY. Wydałam mnóstwo
pieniędzy na dermatologów, kosmetyczki ale nie widziałam poprawy. Olejowanie dało naprawdę efekty, oczywiście trzeba cierpliwości, dwa-trzy
tygodnie...


renatalukowicz  (niedziela, 11 grudnia 2011)
Ocena: 5

Super olej stosuję zmieszany z innymi olejami owocowymi, ze względu na kolor zmieszany np z malinowym i odrobiną rokitnikowego lub marchewkowego.
Idealny na dzień malina filtr UV a porzeczka i rokitnik dają koloryt lekko opalonej cery (dodatek samego marchewkowego lub rokitnikowego daje zbyt
żółtawy odcień), cera jest nawilżona kolor idealny odżywiona i nie tłusta. Olejek stosuję kilka kropel na lekko wigotną skórę lub zmieszany
z jakimś żelem bezolejowym.


bogmary  (środa, 26 października 2011)
Ocena: 5

Rewelacja!!! Solo na twarz wieczorem, a rano buźka gładka, nawilżona, jędrna i czysta. Tylko ten zapach i wygląd po aplikacji(jak posmarowana
zmiksowaną trawą z olejem). Działanie naprawdę super(cera skłonna do zanieczyszczeń, wrażliwa), ale raczej tylko dla tych, którzy mają
wyrozumiałych partnerów. Lub z zaburzeniami wzroku i węchu;-)


kora37  (sobota, 05 czerwca 2010)
Ocena: 5

moje pierwsze mazidło (daaawno temu) to był właśnie olejek myjący do twarzy z olejem z nasion czarnej porzeczki. po myciu zostawiał super
miękka i nawilżoną buzię, strasznie teraz żałuję, że nie sprawdziłam jak działa nałożony na twarz sam lub z czymś jeszcze. od tego czasu
używałam innych olejków myjących, a ostatnio żelu aloesowego, ale nic nie było lepsze od porzeczkowego "soku z żuka" ;)


_MORE