Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCHEKOLOGICZNY OLEJ ŻURAWINOWY

EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ

Cena:   33.10 zł

Nierafinowany olej z róży piżmowej uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion róży rdzawej "Rosa aff. rubiginosa L".
Róża rdzawa jest zaliczana do grupy róż dzikich i występuje pospolicie prawie w całej Europie, także na terenie Polski.. Jednak za najcenniejszy, z uwagi na unikalną kombinację witaminy A w postaci kwasu trans-retinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, uważa się olej z róży rdzawej pochodzącej z upraw znajdujących się w chłodnym, wilgotnym górskim regionie południowo-centralnego Chile.
Przez mieszkańców podnóża Andów nazywany jest "Rosa Moschata" lub "Rosa Mosqueta" i stosowany przez nich w tradycyjnej pielęgnacji skóry i włosów.
Olej z róży piżmowej charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): linolowego (41-50%) i alfa-linolenowego (26 - 37%) oraz, kwasu retinowego (0.1 - 0.3 mg/kg), witaminy C, witaminy E oraz flawonoidów
Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi. 
Przeprowadzone w latach 80-tych i 90-tych przez grupę naukowców chilijskich liczne badania nad olejem z róży piżmowej, ujawniły pozytywne wyniki pod kątem jego skutecznego działania na blizny i rozstępy. Blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych, na które systematycznie aplikowano olej, zostały efektywnie zredukowane. Uzyskano także doskonałe wyniki pod kątem jego przeciwzapalnego działania na poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii. Pozytywne działanie oleju z róży pomagające w regeneracji uszkodzonych tkanek zostało przypisane odkrytemu w nim kwasowi retinowemu (tretinoinie) obecnemu w postaci naturalnej i w połączeniu z NNKT.
Kwas retinowy jest najskuteczniejszym retinoidem o działaniu przeciwstarzeniowym i usuwającym efekty fotostarzenia się skóry. Stosowany miejscowo poprawia wygląd uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie słoneczne, takich jak: bruzdy, zmarszczki i przebarwienia. Pobudza aktywność i zwiększa liczbę fibroblastów, co pozytywnie wpływa na zwiększenie ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej. Zmarszczki dzięki temu ulegają wyraźnemu zmniejszeniu a skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
Kwas retinowy aplikowany na skórę w postaci oleju z róży może być w pełni bezpiecznie stosowany ponieważ, w przeciwieństwie do tretinoiny syntetycznej, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w postaci silnego podrażnienia skóry i działań teratogennych. 
Powyższa unikalna i bogata kombinacja substancji czynnych zawartych w oleju z róży piżmowej , czyni z niego rewelacyjny składnik kosmetyków o właściwościach odmładzających, przeciwzapalnych i regenerujących skórę starzejącą się i uszkodzoną słońcem.
Olej, z uwagi na możliwość regenerowania zbliznowaconych tkanek, jest także skutecznym środkiem na już istniejące rozstępy, oraz zapobiega ich powstawaniu, ponieważ regularne stosowanie go poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją i odpowiednio nawilża. Jest również cennym składnikiem kosmetyków redukujących blizny potrądzikowe i przebarwienia posłoneczne oraz regenerujących zniszczone i wypadające włosy.

Produkt spełnia standardy: 

Piśmiennictwo:
Rosa Mosqueta Skin Care Oil - scientific studies

Herb & Supplement Encyclopedia: Rosa Mosqueta Rosehip Oil

Rosa Mosqueta Seed Oil

[Treatment of skin ulcer using oil of mosqueta rose]

Kraj pochodzenia: Chile 
Substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (41,0-50,0%),
alfa-linolenowy (26,0-37,0%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; kwas retinowy; karotenoidy; flawonoidy; witaminy C i E.
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: suchych, zwiotczałych, starzejących się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi; balsamy i sera do ciała redukujące rozstępy; odżywki do włosów.
Metoda ekstrakcji:
tłoczony na zimno, nierafinowany.
Sugerowane stężenie: 3-100% 
Ciężar właściwy: 0,92 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
(60g w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "22")

30 g, 60 g, 120 g, 460 g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY OLEJ Z RÓŻY PIŻMOWEJ

Nazwa wg INCI: Musk Rose (Rosa moschata) Seed Oil

Opis: Nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno nasion "Rosa aff. rubiginosa L.".

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor pomarańczowy

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,92 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 0,5 mgKOH/g

Liczba jodowa 177,0 % I

Liczba zmydlenia 185,0 – 195,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa 2,1 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Musk Rose (Rosa moschata) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

 

C16:0 Kwas Palmitynowy

3,93%

C18:0 Kwas Stearynowy

1,96 %

C18:1 Kwas Oleinowy

15,13 %

C18:2 Kwas Linolowy

44,02 %

C18:3 Kwas Linolenowy

33,9 %

Inne

1,87 %

Zawartość kwasu retinowego:

0,1- 0,3 mgkg

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pomiędzy 10o a 25oC, chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

3anyz  (poniedziałek, 24 października 2016)
Ocena: 5

Olej głęboko nawilża, już niewielka ilość świetnie wchłania się przez skórę, z kolei jak za dużo użyję, to wcale więcej się nie
wchłania, tak więc należy używać naprawdę niewielkie ilości, moja koleżanka z cerą bardzo jasną, wręcz bladą była zachwycona, olej
pięknie rozświetlił jej twarz, wyglądała zdrowo i różowo:-)


aleksandreta  (sobota, 24 marca 2012)
Ocena: 3

Mam skórę tłustą, moja mama mieszaną, stosujemy obie. Skóra po tym oleju jest miękka, aksamitna, jednak dla nas obu jest za ciężki,
pojawiają się wypryski i chyba uczula, bo i moja mama i ja mamy krostki, stosując olej konopny tego nie mam, więc niestety nie dla mnie.


florissima  (poniedziałek, 06 lutego 2012)
Ocena: 5

Świetny olej - dla mnie najlepszy nawilżacz z hydromanilem na bezlitosny dla suchej skóry sezon grzewczy. polecam.


myszka2020  (poniedziałek, 31 października 2011)
Ocena: 5

Rewelacyjny olej - żółto-pomarańczowy, dość gęsty, świetny na wieczór. Pięknie zmiękcza, nawilża, ujędrnia, nie pachnie jakoś
specjalnie, ale zapach nie drażni.rnrnStosuję w formulacjach z żelem HA, czasem dodaję jeszcze niacynamid, panthenol, aloes, NMF.


Enrilo  (wtorek, 29 marca 2011)
Ocena: 5

Zdziwiłam się, że olej w ten sposób działa. Po prostu po tygodniu stosowania zaczął złuszczać partie skóry, na których których mam
zmarszczki (od częstego opalania a w głównej mierze od częstego stosowania makijażu). Myślę, że to zasługa kwasu retinowego. Na razie za
wcześnie na jakieś konkretne zmniejszenie zmarszczek, myślę, że trzeba tak jak w przypadku innych retinoidów co najmniej poł roku go stosować.
W końcu jakaś w 100% naturalna metoda walki ze zmarszczkami. W moim przypadku sam olej to za mało do nawilżenia, ale zawsze można go wymieszać z
żelem hialuronowym.


_MORE