Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail


EKOLOGICZNY OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Powiększ zdjęcie


EKOLOGICZNY OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH

( Techniczna Specyfikacja Produktu: Corylus Avellana (Hazel) Seed )
11.48 zł


Nierafinowany olej uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion orzecha laskowego Corylus avellana L.
Olej z orzechów laskowych jest biolejem o wysokiej użyteczności kosmetycznej z uwagi na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie bardzo wysoką proporcję kwasu oleinowego (do 85%) oraz obecność frakcji niezmydlalnej (0,2%) w postaci tokoferoli, fitosteroli i fosfolipidów.
Kwas oleinowy należy do podstawowej grupy związków naruszających strukturę cementu międzykomórkowego (zmniejsza stopień upakowania jego naturalnych struktur) i dzięki temu wspomaga penetrację przeznaskórkową substancji trudno penetrujących prawidłowo zbudowany cement. Stąd, dzięki swojej znaczącej zdolności penetracyjnej, olej z orzechów laskowych jest doskonałym nośnikiem liporozpuszczalnych substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych oraz doskonałym olejem bazowym (działa silniej niż olej migdałowy) dla olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii.
Pośród tokoferoli, obecnych w oleju (a,b,d,g ), a-tokoferol, czyli forma witaminy E wykazująca najsilniejsze działanie przeciwutleniające, może osiągnąć poziom do 80%, co sprawia, że olej z orzecha laskowego zaliczany jest do olejów o wysokiej zawartości witaminy E.
Fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają TEWL, co objawia się poprawą nawilżenia i ogólnej kondycji skóry.
Olej z orzechów laskowych to olej delikatny, lekki i łatwo rozprowadzalny na skórze, dzięki czemu unika się nadmiernego efektu natłuszczenia po aplikacji. Wnika szybko i głęboko w skórę, czyni ją miękką i elastyczną, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych, przyspiesza regenerację naskórka oraz pobudza krążenie.

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, palmitooleinowy, stearynowy; witamina E; fitosterole (b-sitosterol - ponad 90% tej frakcji , kampesterol, i stigmasterol); fosfolipidy (fosfatydylocholina, fosfotydyloetanoloamina i fosfatydyloinozyt).
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: preparaty regenerujące i nawilżające dla cer: łojotokowych, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z trądzikiem różowatym; balsamy do ciała, oleje do masażu aromaterapetycznego.
Sugerowane stężenie: 3-100% 
Ciężar właściwy: 0,915 g/ml
Stabilność: pomiędzy 4,0 - 7,0 pH
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

30 g (32,5 ml), 60 g (65 ml),   120 g(130 ml)


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Nazwa wg INCI: Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil

Opis: nierafinowany olej uzyskany w wyniku wytłaczania na zimno owoców " Corylus avellana L.”.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 3 - 100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna przezroczysta ciecz

Kolor żółty

Zapach charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC 0,915 g/ml

Rozpuszczalność                     nierozpuszczalny w wodzie

Stabilny przy pH pomiędzy 4,0 – 7,0

Liczba kwasowa   max. 1 mgKOH/g

Liczba jodowa 80-100 % I

Liczba zmydlenia 185,0 – 200,0 mgKOH

Liczba nadtlenkowa max. 5,0 meqO2/kg

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil 99%

Antyoksydanty:

Covi-ox (mix nat. tokoferoli d-delta, d-beta, d-gamma, d-alfa) 1%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

 

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Przeciętny skład kwasów tłuszczowych:

C16:0 Kwas Palmitynowy

4,0 – 9,0%

C16:1 Kwas Palmitooleinowy

max 0,3 %

C16:0 Kwas Stearynowy

1,0 – 4,0 %

C18:1 Kwas Oleinowy

66,0 – 85,0 %

C18:2 Kwas Linolowy

7,0 – 25,0 %

C18:3 Kwas Linolenowy

max 0,6 %

C20:1 Kwas arachidynowy

max 0,3 %

Skład frakcji nie zmydlającej się (mg/100 g oleju):

Skwalen

20 – 50

Tokoferol

50 – 150

Sterol

110 – 140

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.





Recenzje klientów:

The light  (środa, 16 maja 2012)
Ocena: 5

Zostanie ze mną już do końca. Jest świetny! Nie zapycha, fajnie nawilza, cera jest miękka i nawilżona.rnrnStosuję 1:1:0,5 olejek, mleczko
(migdalowe), roztwor hialuronowy (najlepszy potrójny) :)


myszka2020  (piątek, 04 listopada 2011)
Ocena: 5

Nie stosowałam do twarzy, a do włosów - łyżkę oleju nakładam na włosy na noc, rano zmywam - świetne efekty, włosy mięsiste, nawilżone,
błyszczące. No i ten piękny, orzechowy zapach, umilający sen z olejem na włosach ;)


malutka243  (czwartek, 15 września 2011)
Ocena: 5

Bardzo dobry na noc - bo trochę ciężki, ale rano skóra jak marzenie - gładka, mięciutka, pory domknięte, po prostu śliczna i
rozpromieniona.rnNie zapchał mnie, polecam do mieszano-naczynkowo-wrażliwej cery.rnrnUżywałam też na włosy - pięknie po nim błyszczały, były
sprężyste i nawilżone.


LouLou  (poniedziałek, 30 listopada 2009)
Ocena: 5

Ulubieniec do ciała :) Świetnie zmiękcza, natłuszcza, nawilża. Nie powoduje pękania naczynek, co przy innych często się zdarza. Bezzapachowy
:0 Być może mam inną wersję...


Tyska30  (wtorek, 23 września 2008)
Ocena: 5

ULUBIONY. Jedyny, niezastąpiony, ślicznie pachnący. Zużywam już "entą" butelkę. Nie jest strasznym tłuściochem, wchłania się,
rano buzia jest wypoczęta. Najczęściej stosuję w postaci szybkiego serum mieszanego na dłoni: olej+kwas hialuronowy.


_MORE