Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
OLEJ Z ZIELONEJ KAWYOPAKOWANIE TYPU AIRLESS poj. 30 ml

OLEJOWY EKSTRAKT Z ROZMARYNU

Cena:   14.76 zł

Olejowy ekstrakt z rozmarynu to rozpuszczalny w tłuszczach, naturalny przeciwutleniacz standaryzowany na zawartość kwasu karnozowego - min. 4,5%.
Ekstrakt uzyskano z odwodnionych liści Rosmarinus officinalis L.
Dzięki obecności kwasu karnozowego i karnozolu - diterpenów trójcyklicznych występujących wyłącznie w rozmarynie i odpowiadających za ponad 90% jego ogólnej zdolności przeciwutleniającej - ekstrakt jest silnym przeciwutleniaczem.
Silniejszym, jak wykazały badania, niż powszechnie stosowane syntetyczne przeciwutleniacze takie jak BHT czy BHA.
Ekstrakt zawiera ponadto 2-4 % kwasu ursolowego i oleanowego, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz chronią skórę przed działaniem promieniowania UV. Ponadto przyspieszają regenerację skóry zniszczonej bądź uszkodzonej przez promienie słoneczne oraz stymulują wzrost włosów poprzez wzmocnienie i pobudzanie do podziału ich komórek macierzystych.

Piśmiennictwo:

Natural antioxidants: sources, effects and applications.

Inhibition of lipid peroxidation and superoxide generation by diterpenoids from Rosmarinus officinalis.

Antioxidant mechanism of carnosic acid: structural identification of two oxidation products.

Photoprotective potential of lycopene, beta-carotene, vitamin E, vitamin C and carnosic acid in UVA-irradiated human skin fibroblasts.

Antioxidant properties of phenolic diterpenes from Rosmarinus officinalis.

Substancje aktywne: kwas karnozowy, karnozol, rozmanol i epirozmanol (diterpeny trójcykliczne); kwas ursolowy i oleanowy (triterpeny) - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu).
Aplikacja: jako antyoksydant opóźniający proces jełczenia fazy tłuszczowej kosmetyku oraz w preparatach typu: antybakteryjne kremy do stóp; ujędrniające i uelastyczniające kremy do twarzy i ciała; łagodzące podrażnienia posłoneczne; maseczki do włosów. 
Sugerowane stężenie: 0,3 - 0,7 % 
Ciężar właściwy: 0,943 g/ml
Rozpuszczalność: w tłuszczach.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o objętości:10 ml
(w butelce z zamknięciem z zakraplaczem "18/2" )

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

Produkt został użyty w następujących formulacjach:

ZESTAW MAZIDŁA BALSAM REDUKUJĄCY OWŁOSIENIE

ZESTAW MAZIDŁA KREM PRZECIWTRĄDZIKOWY

Algowa odżywka do włosów: algi-bioferment + niacynamid - dla włosów przetłuszczających się

Algowa odżywka do włosów: karagenian + d-pantenol - dla włosów suchych

Bazowy krem do twarzy: biobaza + algi-bioferment + aloes + witaminy - dla cery tłustej i trądzikowej

Bazowy krem do twarzy: biobaza + hydromanil + witaminy - dla cery tłustej i mieszanej

Bazowy krem do twarzy: biobaza + kwas hialuronowy + witaminy + proteiny - dla cery tłustej i mieszanej

Bazowy krem do twarzy: polawax + hydromanil + NMF + witaminy - dla cery suchej

Bazowy krem do twarzy: polawax + karagenian + NMF + aloes + witaminy - dla cery suchej

Bazowy krem do twarzy: polawax + kwas hialuronowy + NMF + witaminy + proteiny - dla cery suchej

Nawilżające mleczko do ciała: kwas hialuronowy + ekstensyna + jedwab + d-pantenol

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z ogórecznika, amarantusa i centellą asiatica

Nawilżające serum z lecytyną HLB 7, olejem z orzecha włoskiego, maceratem z brzozy i aloesem

Nawilżający krem do twarzy: macerat z brzozy + olej z ogórecznika + hydromanil + niacynamid

Olejek do twarzy 2% BHA

Olejek myjący do ciała

Olejek myjący na bazie ekologicznego oleju konopnego i oleju z ogórecznika

Olejek myjący na bazie maceratu z brzozy i oleju z nasion czarnej porzeczki

Olejek myjący na bazie oleju z orzecha włoskiego i oleju z wiesiołka

Olejek myjący z Cromollientem

Olejek myjący z Glyceryl Cocoate

Olejek myjący z Polysorbate 85

Olejek myjący na bazie oleju (maceratu) z kasztanowca i oleju z komosy

Olejek myjący na bazie oleju z bawełny i oleju (maceratu) brzozowego

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży

Olejek myjący na bazie oleju z dzikiej róży i oleju (maceratu) marchwiowego

Olejek myjący na bazie oleju z komosy

Olejowa odżywka do włosów: kokos + lanolina + jedwab

Olejowa odżywka do włosów: kokos + bawełna

Olejowa odżywka do włosów: kokos + jojoba

Olejowa odżywka do włosów: kokos + karite

Olejowa odżywka do włosów: kokos + marchew

Regenerujące serum do twarzy: algi-bioferment + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery tłustej i trądzikowej

Regenerujące serum do twarzy: karagenian + beta-glukan + owies hydrolizowany - dla cery suchej

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z colostrum - dla tłustej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla suchej cery

Regenerujące serum typu post-peel z ekstraktem z owsa - dla tłustej cery

Regenerująco-natłuszczający krem do twarzy: wiesiołek + bawełna + masło karite + kwas hialuronowy

Serum z ceramidami 15% - dla cery tłustej podrażnionej

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: OLEJOWY EKSTRAKT Z ROZMARYNU

Nazwa wg INCI: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Opis: Olejowy ekstrakt uzyskany z liści "Rosmarinus officinalis L." w medium zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, standaryzowany na zawartość min. 4,5% kwasu karnozowgo.

Nr CAS: 84604-14-8; 8001-21-6

Sugerowane % stężenie: 0,3 - 0,7

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz

Kolor brązowy

Zapach charakterystyczny

Kwas karnozowy                       5,7%

Ciężar właściwy 20oC 0,943 g/ml

Rozpuszczalność                   nierozpuszczalny w wodzie

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract 45,0 – 55,0%

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil 45,0 – 55,0%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

N

N

N

N

N

MR

MR

MR

MR – mocno rozpuszczalny

WR – wolno rozpuszczalny

R – rozpuszczalny

TR – trochę rozpuszczalny

SR – słabo rozpuszczalny

BSR – bardzo słabo rozpuszczalny

N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, jednak w temperaturze nie niższej niż 10 st. C.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.


 

Recenzje klientów:

teska55  (wtorek, 25 marca 2014)
Ocena: 0

Swieży zapach rozmarynu pachnie zieloną trawką,a małe stężenie rozmarynu który jest robiony na oliwie z oliwek to pachnie zjałczałym olejkiem
oliwy z oliwek lub lnem.Mój rozmaryn jakiś bezzapachowy jakby zalatywał aromat z olejku eukaliptusowego ,lubię zapachy roślinne więc u mnie
rozmaryn zawsze jest mile widziany,jako sam na skórze nie zauważyłam by coś on zdziałał ,ale dodaję do serów z cytrynką jako środek
antyoksydacyjny,jako środek działający przeciwko bakteriom beztlenowym ,które mogą żyć w moim kremie


pondel.nicole  (środa, 08 sierpnia 2012)
Ocena: 5

Ciężko mi ocenić właściwości antyoksydacyjne tego oleju, bo używam go jako składnik przeróżnych serów, eliksirów, dodaję do maseczek,
mieszam z mleczkiem manuka i aplikuję punktowo na zmiany trądzikowe. Bardzo podoba mi się jego zapach, umila używanie samo robionych mazideł.


renjul  (wtorek, 26 stycznia 2010)
Ocena: 5

Doskonały w serum z kwasem salicylowym. Dopiero używając go w takim stężeniu można go w pełni docenić. Nie zapycha, choć wydaje się bardzo
treściwy.


Blackmaiden  (poniedziałek, 17 listopada 2008)
Ocena: 3

przestałam dodawać go do kremów, ponieważ nie moge znieść jego zapachu, po prostu mnie odrzuca, wg mnie wcale nie pachnie rozmarynem i w
zasadzie nie mam do czego porównać tego smrodu...
zaczęłam stosowac go do odzywek do włosów, bo podobno ma stymulować ich wzrost..po
jakims czasie okaże się czy działa, widze że przetłuszcza mi skórę głowy i włosy u nasady, ale narazie mam wrażenie że moje włosy się juz
lekko wzmocniły, poniewaz stosuję cococin i keratynę od jakiegoś miesiąca... :)


marianna  (wtorek, 11 listopada 2008)
Ocena: 5

Mój ulubiony zapach :D No po prostu lubię to zielsko. Zabije smród wszelaki. Ostatnio mój hit w kremach odświeżających do stóp. W pozostałe
właściwości antyoksydacyjne wierzę na słowo ;)


_MORE