Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
Informacja: Twoja przeglądarka nie akceptuje ciasteczek (cookies). Aby dodawać produkty do koszyka a następnie je zakupić włącz obsługę ciasteczek w twojej przeglądarce.
DrukujE-mail
EKOLOGICZNY HYDROLAT OCZAROWYEKOLOGICZNY HYDROLAT Z RÓŻY BIAŁEJ
Dostępność:

Ilość w magazynie: 36
Przeciętny czas dostawy:
24 h

EKOLOGICZNY HYDROLAT Z KWIATU KOCANKI 50 ML

Cena:   8.07 zł

Ekologiczny hydrolat z kwiatów kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum) uzyskany drogą destylacji parą wodną z roślin uprawianych na kontrolowanych, certyfikowanych plantacjach ekologicznych. Hydrolat posiada bardzo charakterystyczny i wyrazisty zapach (ciepły, słodko-miodowy, ziołowy i lekko korzenny), który dla niektórych osób może być nieco trudny w odbiorze.
Kwiaty kocanki to jedne z najpopularniejszych kwiatów służących do układania suchych bukietów. Jej bardzo trwałe kwiatostany, które przez kilka miesięcy po zasuszeniu utrzymują intensywne - żółte, czerwone i rdzawe – barwy, są źródłem potocznej nazwy kocanki, zwanej też nieśmiertelnikiem (ang.Everlasting). Popularna jako roślina ozdobna, w tradycyjnej medycynie kocanka uznawana była za roślinę pomocną w leczeniu zapaleń i przewlekłego kaszlu, zapalenia oskrzeli, gorączki, bólu mięśni, zapalenia żył oraz dolegliwości wątrobowych. Kocanka zwalcza również reakcje alergiczne, np. astmę.
Hydrolat z kocanki to niezwykle rzadki i niezwykle cenny w pielęgnacji skóry składnik. Jego właściwości wynikają z zawartości licznych, specyficznych związków chemicznych, zwłaszcza diketonów, charakterystycznych tylko dla kocanki.
Hydrolat posiada bardzo korzystny wpływ na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia, sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, stłuczeń i zaczerwienień skóry, przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych. W przypadku drobnych zranień, hamuje krwawienie i uśmierza ból. Jednocześnie wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Posiada także intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, sprzyja również redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry.
Ponadto hydrolat z kocanki posiada właściwości antyoksydacyjne, działa antybakteryjnie oraz redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry.

Produkt posiada certyfikat organizacji ECOCERT . Konserwanty użyte w celu przedłużenia trwałości i zachowania czystości mikrobiologicznej produktu znajdują się także na liście dopuszczonej do użytku przez organizację .

Hydrolat można stosować w formie samodzielnego toniku.

Sposób użycia: spryskać Hydrolatem twarz, szyję i dekolt, a po chwili jego nadmiar zetrzeć płatkiem kosmetycznym.
Substancje aktywne: flawonoidy (kwercetyna, kemferol, apigenina, luteolina, naringenina, galangina, gnafalina); kwasy fenolowe; trójterpeny (kwas ursolowy, fitosterole);  diketony; żywice; glikozydy;  pochodne alfa-pironu i floroglucinolu; pochodne acetofenonu; olejki eteryczne (octan nerylu, nerol, geraniol, pinen, limonen, kurkumen, kariofylen, helipyron, furfural, eugenol) (szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu).
Aplikacja: preparaty dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi; dla cery dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi; jako kuracja wspomagająca gojenie po peelingach i innych inwazyjnych zabiegach kosmetycznych.
Sugerowane stężenie: 5-100 %
Ciężar właściwy: 1 g/ml
pH: 5,0 – 6,0
Stabilny pomiędzy: 4,0 – 6,5 pH
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.

Przechowywanie: Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze nie przekraczającej 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
50 ml, 100 ml, 150 ml, 500 ml

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKOLOGICZNY HYDROLAT Z KWIATU KOCANKI

Nazwa wg INCI: Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water

Opis: Hydrolat otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów Helichrysum Italicum

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

przezroczysta ciecz

Kolor

bezbarwny

Zapach

charakterystyczny

Ciężar właściwy 20oC

1 g/ml

Rozpuszczalność

rozpuszczalny w wodzie

pH

5,0 – 6,0

Stabilny przy pH pomiędzy

4,0 – 6,5

Pozostałość po odparowaniu (6h)

min. 0,1 %

Bakterie tlenowe

max. 100 ufc/g

Drożdże i pleśnie

max. 10 ufc/g

Zarazki chorobowe

wolne w 1g ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb

mniej niż 20 ppm

 

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):
Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water 99,4%
Konserwanty:
Geogard 221 (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol) 0,6%

DANE DODATKOWE

Rozpuszczalność:

Woda

Etanol 20%

Etanol 50%

Glikol propylenowy

Sodium Laureth Sulfate

Mirystynian izopropylu

Olej słonecznikowy

Olej mineralny

MR

MR

MR

MR

MR

N

N

N

MR – mocno rozpuszczalny
WR – wolno rozpuszczalny
R – rozpuszczalny
TR – trochę rozpuszczalny
SR – słabo rozpuszczalny
BSR – bardzo słabo rozpuszczalny
N – nierozpuszczalny

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce lub temperaturze nie przekraczającej 25oC. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

* jako tonik do twarzy – codziennie po umyciu rano lub/i wieczorem zwilżonym hydrolatem płatkiem kosmetycznym przetrzyj całą twarz oraz szyję i dekolt;
*przed zastosowaniem olejku do twarzy - gdy olejek zaaplikujesz na wilgotną skórę, przetartą przed aplikacją hydrolatem, wzrośnie jego efektywność;
*jako kompres na podrażnione, opuchnięte i podkrążone okolice oczu – zwilż hydrolatem 2 płatki kosmetyczne i przyłóż je na 5-10 minut na zamknięte powieki. Świetny efekt daje zastosowanie zimnego hydrolatu, który jest przechowywany w lodówce;
*jako gojący i łagodzący okład w przypadku lekkiego oparzenia skóry (również oparzenia słoneczne), siniaków, krwiaków, ran pourazowych, zabiegów dermatologicznych (np. peelingi mechaniczne, mezoterapia igłowa). Okład stosuj kilka razy w ciągu dnia. Hydrolat możesz również stosować w postaci mgiełki do częstego spryskiwania ran i urazów;
*jako tonik łagodzący podrażnienia stosowany po goleniu lub depilacji;
* do rozrabiania peelingów i maseczek w proszku (glinki, błota).

 

Recenzje klientów:

Nikt jeszcze nie recenzował tego produktu.
Aby dodać recenzję, zaloguj się.