Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
ABSOLUT WANILIOWYALANTOINA

ABSOLUT WETIWEROWY

Cena:   9.70 zł

Naturalny absolut wetiwerowy uzyskany w wyniku ekstrakcji korzeni wetiwerii pachnącej
(łac. Vetiveria zizanioides).
Wetiweria to tropikalna trawa osiągająca wysokość 1,5 metra, pochodząca z półwyspu Indyjskiego i Cejlonu, występująca obecnie w Indiach, Chinach, Japonii, Brazylii, na Haiti, Jawie i na wyspie Réunion. 
W Indiach wetiweria, nazywana Khus lub Khas Khas, rośnie dziko w wielu stanach i odgrywa ważną rolę socjo-ekonomiczną. Jest rośliną uniwersalną, znaną i w różnorodny sposób wykorzystywaną od czasów starożytnych. Z jej korzeni Hindusi wyrabiają parawany, kurtyny i kosze. Kurtyny są wieszane w drzwiach i oknach przynosząc chłód i ulgę w czasie gorącej pory letniej, a spryskane wodą wydają delikatny i przyjemny aromat, który przy okazji działa jako repelent czyli odstrasza owady. Ususzone korzenie służą także do aromatyzowania ubrań. Mieszkańcy stanu Kerala używają w czasie letnich upałów, gdy temperatura przekracza 45 st. C, jako posłania mat uplecionych z korzeni i liści, które działają chłodząco.
Wetiweria znalazła również liczne zastosowania w tradycyjnej hinduskiej medycynie. Pasta i sok ze świeżych korzeni są używane na oparzenia, ukąszenia węży i skorpionów, czyraki, wrzody, bóle głowy i zębów. Pasta z liści leczy reumatyzm, lumbago i zwichnięcia. Natomiast sok ze świeżych korzeni skutecznie zwalcza robaczycę i jest stosowany szczególnie u dzieci.
Jednym z najcenniejszych składników wetiwerii jest olejek eteryczny pozyskiwany poprzez destylację lub ekstrakcję rozpuszczalnikami. Głównymi producentami olejku wetiwerowego - około 300 ton rocznie - są Haiti, Jawa, wyspa Réunion i Indie (ok. 20-25 ton rocznie). Olejek indyjski, obok haitańskiego i z wyspy Réunion, jest zaliczany do najlepszych jakościowo. 
Absolut wetiwerowy jest jednym z najważniejszych składników zapachowych i fiksatorów (utrwalacz zapachu całej kompozycji) stosowanych w perfumach i kosmetykach wysokiej klasy. Jego zapach określa się jako mocny o wyraźnej ciepłej, drzewnej i korzennej nucie z ziemistym tłem w rodzaju mchu. Jest składnikiem baz zapachowych typu fougere, chypre i nowoczesnych drzewno-aldehydowych. Zapewnia długotrwałe uczucie świeżości oraz niezwykłą trwałość zapachu przez cały dzień. W krajach swojego pochodzenia znany jest jako "olejek spokoju". Jego niezwykły aromat stawia na nogi, a jednocześnie uspokaja, ma działanie kojące. Jest zaliczany do tzw. zapachów męskich i jest obecny w najbardziej luksusowych męskich wodach toaletowych: Ultraviolet Man Paco Rabanne, Eternity For Men Calvina Cleina, Vetiver Guerlaina, Christian Dior Fahrenheit 32. Chętnie sięgają po niego również kobiety - wetiwer jest jednym ze składników nuty bazy, cieszących się ogromną popularnością na Wyspach Brytyjskich perfumach Kate firmowany przez modelkę Kate Moss.
Absolut oprócz zapachowych ma także inne właściwości. Doskonale pielęgnuje skórę, zwłaszcza dojrzałą, źle ukrwioną, suchą i ze stanami zapalnymi, np. trądzikiem. Działa przeciwzmarszczkowo i łagodzi podrażnienia.

Piśmiennictwo:

Julia Lawless - "The illustrated encyclopedia of Essential Oils".

R.R. Rao, M.R. Suseela - "Vetiveria zizanioides (Linn.) nash a multipurpose eco-friendly Grass of India".

Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".

Nazwa botaniczna: Vetiveria zizanioides
Nazwa angielska: Vetiver Absolute
Kraj pochodzenia: Indie
Metoda uprawy: zbiór dziko rosnących traw
Użyta część rośliny: korzeń 
Otrzymywanie: ekstrakcja heksanem i alkoholem etylowym

Substancje aktywne: vetiverol, vetivol, vetivenen, vetivone, felandren, khusimon, khusimol, 
vetvalen, vetiazulen, vetiselinen, vetiselinenol, 
Kolor: ciemno-brązowy
Zapach: wyraźny i bogaty, ciepły, ciężki, ziemisty, korzenny, dymny 
Intensywność zapachu: mocny
Nuta zapachu: podstawy
Harmonia zapachów: drzewo sandałowe, ylang ylang, tuberoza, jaśmin, tonka, kardamon, liście fiołka, mąkla tarniowa, lawenda, szałwia muszkatołowa, mimoza, róża, paczula, cedr, kadzidłowiec, wanilia, ylang ylang, imbir 
Konsystencja: średnia
Rozpuszczalność: w tłuszczach i alkoholu etylowym

Właściwości: uspokajający, kojący, odprężający, tonizujący, wzmacniający nerwy, równoważący, afrodyzyjny, oddziałujący na zmysły
Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry suchej, dojrzałej, źle ukrwionej, ze stanami zapalnymi, np. trądzikiem
Rodzaj formulacji kosmetycznych: pachnidła wodno-alkoholowe i olejowe; wody po goleniu; mleczka i balsamy do ciała; sera i kremy do twarzy; olejki do ciała
Zalecane stężenie: sera i kremy do twarzy, mleczka do ciała: 3-5 kropli na 10 ml; 7-25 kropli na 25 ml; 20-60 kropli na 100 ml; 
Przeciwwskazania: nie powinien być stosowany w pierwszych miesiącach ciąży. 
Bezpieczeństwo użytkowania: generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. 
Nie stosować wewnętrznie i na skórę w postaci nie rozcieńczonej.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

2 g , 5 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: ABSOLUT WETIWEROWY

Nazwa wg INCI: Vetiveria Zizanioides (Vetiver) Root Oil

Opis: absolut uzyskany w wyniku ekstrakcji heksanem korzeni wetiwerii pachnącej ("Vetiveria zizanioides" L).
Nr CAS: 8016-96-4
Sugerowane % stężenie: 0,5-3

 

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna ciecz 
Kolor ciemno-brązowy
Zapach charakterystyczny 
Ciężar właściwy 20oC 0.986 - 1.011g/ml
Współczynnik refrakcji 1.5210 - 1.5300
Rozpuszczalność w tłuszczach i alkoholu etylowym

Skład wg INCI (łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Vetiveria Zizanioides (Vetiver) Root Oil 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
generalnie olejek nie toksyczny, nie powodujący podrażnień i uczuleń. 

Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

gratre2  (środa, 25 marca 2015)
Ocena: 5

dziś dostałam i...jestem oszołomiona. Cudowny, dymny, ziemisty, gorzkawy ale i słodko- kwaśny... nie umiem tego opisać.ale niewątpliwie TYLKO
dla amatorek/ i amatorów/ niepospolitych aromatów!


22rafal  (piątek, 25 października 2013)
Ocena: 3

Trwały i przyjemny ale nie jest niestety korzenny,ziemisty i dymny a z czymś takim właśnie kojarze zapach olejku.jest tak słodki że aż jest to
podejrzane...


multicolor  (wtorek, 16 sierpnia 2011)
Ocena: 5

Jest gęsty ale daje się nalać przez zakraplacz.Ja ten zapach odbieram jako świeży.Woda kolońska z samego tylko tego olejku daje zapach
czystości ale nie jest charakterystyczna i z niczym innym nie da się porównać.Kompozycje zmienia nieznacznie,tylko je utrwala i dodaje
głębi.Zmieszany sam z alkoholem jest szary jak grey wettiver.


Anna34  (piątek, 07 maja 2010)
Ocena: 5

Swietny! Kojarzy mi się z dymem i czyms ostrym? Pieprznym? Sama nie wiem, ale kupiłam męzowi i nie wiem czy mu dam, tak bardzo mi sie podoba:):):)


florissima  (środa, 13 maja 2009)
Ocena: 5

Drzewny - zgodnie z opisem - mocny, dość osobliwy zapach. Idealny do męskich kosmetyków, ale do moich damskich "pachniuchów" nadaje
się również, głownie jako "szczypta" przyprawiająca całość. Polecam amatorkom oryginalnych wyrafinowanych zapachów.


_MORE

Zobacz także.