Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON ACTIVIN 95%EKSTRAKT Z POMARAŃCZY

EKSTRAKT Z PINE BARK 95%

Cena:   5.74 zł

Suchy ekstrakt z kory sosny nadmorskiej (Pinus pinaster Ai. syn. Pinus maritima) standaryzowany na zawartość proantocyjanidyn - 95%. 
Pine bark jest najsilniejszym ze znanych antyoksydantów pochodzenia roślinnego, silniejszym od witaminy E, witaminy C czy koenzymu Q10. Jest w stanie zregenerować nieaktywną witaminę C i ochronić witaminę E przed utlenieniem przedłużając okres działania obu związków w organizmie.
Zawiera 40 biologicznie czynnych flawonoidów, w tym proantocyjanidyny.
Proantocyjanidyny to oligomery i polimery katechiny oraz epikatechiny - inne nazwy to: procyjanidyny, pycnogenol lub skróty OPC, OPCs.
Wykazują silną aktywność przeciwutleniającą i wyjątkową zdolność usuwania wolnych rodników ponadtlenkowych i nadtlenkowych oraz likwidowania tlenku azotu, kwasu podchlorawego i bardzo toksycznego nadazotanu.
Pycnogenol obecny w Pine bark jest doskonale wchłaniany przez skórę oraz posiada wysokie powinowactwo do białek budujących skórę czyli kolagenu i elastyny.
Wykazuje silną aktywność hamującą wobec kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, wszystkich enzymów związanych z degradacją kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z Pine bark:
*chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*zapobiega przebarwieniom posłonecznym;
*łagodzi skutki poparzeń słonecznych;
*wzmacnia włókna kolagenu i elastyny- wzrost jędrności i elastyczności skóry;
*polepsza mikrokrążenie - profilaktyka cellulitu;
*wzmacnia naczynia włosowate skóry - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej;
*działa miejscowo przeciwzapalne i przeciwbakteryjne - przyspieszone gojenie drobnych otarć i zadrapań naskórka.

Piśmiennictwo:
Pycnogenol accelerates wound healing and reduces scar formation.

From ancient remedies to modern therapeutics: pine bark uses in skin disorders revisited.

Protection from Inflammation, Immunosuppression and Carcinogenesis Induced by UV Radiation in Mice by Topical Pycnogenol

Oligomeric proanthocyanidins - OPCs - Monograph.

Synonimy: Pycnogenol, Pygenol, Leukoantocyjanidyny, OPC, Oligomeryczne Proantocyjanidyny, PCO, Pinus maritima, Pinus pinaster..
Substancje aktywne: katechiny, epikatechiny, taxiofolina (polifenole); pycnogenol (flawonoidy) - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu
Aplikacja: sera, kremy i toniki antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe, antybakteryjne i przeciwzapalne; preparaty posłoneczne i anty-cellulit.
Stabilność: bardziej stabilny w roztworach wodnych niż alkoholowych i kwaśnych niż zasadowych. W formulacjach nie należy łączyć z glikolami polietylenowymi.
Sugerowane stężenie: 0,5-2 % 
Ciężar właściwy: 0,33g/ml 
pH (1% roztwór): 2,5 - 4,4
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i estrach.
Przechowywanie: w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z PINE BARK 95%

Nazwa wg INCI: Pinus Pinaster Extract

Opis: suchy ekstrakt z kory sosny śródziemnomorskiej standaryzowany na zawartość proantocyjanidyn (pycnogenolu).

Nr CAS: 90082-75 0

Sugerowane % stężenie: 0,5-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor: bordowo-brązowy

Zapach: charakterystyczny

Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie

Ciężar właściwy: 0,33 g/ml

Drożdże i pleśnie: mniej niż 100 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 8 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Pinus Pinaster Extract 100%

Dodatkowe informacje:

Zawartość pycnogenolu: 99,77%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

AnjaPi  (czwartek, 23 lipca 2015)
Ocena: 5

Pine Bark z nowej dostawy, w przeciwieństwie do poprzedniego, rozpuszcza się idealnie! W serum antyoksydacyjnym pomaga w gojeniu sie ranek.


aso@wp.pl  (poniedziałek, 13 maja 2013)
Ocena: 5

nigdy nie myślałam, że zachwycę się jakimś ekstraktem, a jednak. Pine bark dodaję do hydrolatu i spryskuję nim twarz rano i wieczorem, niby
nic a efekty są. Cera rano jest uspokojona (mam naczynka) i rozpromieniona. Naprawdę szczerze polecam :-)


myszka2020  (poniedziałek, 21 listopada 2011)
Ocena: 5

Czasem mam problem z rozpuszczeniem go, ale pomaga włożenie zlewki do ciepłej kąpieli wodnej, choć czasem i tak zostanie troszkę farfocli
:)rnrnJednak pine bark działa bardzo dobrze, rozjaśnia moją skórę, uelastycznia, działa podobno też fajnie na naczynka, no i jest skutecznym
antyoksydantem, robię więc często sera z jego udziałem.rnrnBarwi trochę skórę, używam więc najczęściej wieczorem, w jakimś gęstszym serum
z olejem, żelem ha, dodatkami i lecytyną.


aga666  (piątek, 25 września 2009)
Ocena: 2

jestem bardzo niezadowolona z pine bark - nie chce się rozpuszczac i zostaja grudki, poza tym nie zauważylam zeby dzialalo


niezamienna  (poniedziałek, 12 listopada 2007)
Ocena: 5

Cudo :) Stosuję go w serum antyoksydacyjnym i w serum z trikenolem. Pachnie śrenio, trochę barwi skóre, ale wygładza ją, napina i... jakoś
rozpromienia. Rewelacja!


_MORE

Zobacz także.