Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z ROZMARYNU 4,5-6%EKSTRAKT Z TRUSKAWKI

EKSTRAKT Z SOI 40%

Cena:   8.88 zł

Suchy ekstrakt z ziaren soi owłosionej (Glycine max. ) standaryzowany na zawartość izoflawonów: genisteiny i daidzeiny - 40%.
Izoflawony należą do grupy fitohormonów, czyli substancji regulujących wzrost i dojrzewanie roślin oraz fitoestrogenów, czyli substancji pochodzenia roślinnego, które wykazują aktywność estrogenową lecz same nie są estrogenami. Związki te mają bardzo podobny do naturalnych estrogenów człowieka wpływ na skórę, lecz działają znacznie słabiej. Dzięki specyficznej budowie chemicznej wiążą się z receptorem estrogenowym w skórze.
Estrogeny czyli żeńskie hormony płciowe, są jednym z czynników decydującym o odmienności skóry u mężczyzn i kobiet. Dzięki nim skóra kobieca jest bardziej miękka i delikatna w dotyku niż skóra mężczyzn. Odpowiedni poziom estrogenów zapewnia odpowiednie nawilżenie, jędrność i napięcie skóry. Estrogeny zmniejszają wydzielanie łoju i powodują, że jest on o wiele rzadszy, co ułatwia mu opuszczanie ujść gruczołów łojowych. 
Spadek wydzielania estrogenów w wieku 45 - 50 lat, w tzw. okresie menopauzalnym, uważany jest za jeden z czynników starzenia się skóry. Skóra kobiety zmienia wówczas swoją gęstość, traci sprężystość, elastyczność i jednolity koloryt oraz staje się bardziej sucha, cienka i wiotka. Pojawiają się nie-mimiczne zmarszczki. Naczynia krwionośne są bardziej kruche, łatwo ulegają uszkodzeniu oraz źle przewodzą substancje odżywcze i tlen co skutkuje poszarzeniem kolorytu cery. Zmniejsza się płaszcz lipidowy skóry, stanowiący jej naturalną barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a więc osłabieniu ulegają także funkcje ochronne skóry. Nierzadko pojawia się również silniejszy łojotok i kłopot z nadmiernym wzrostem włosów na twarzy.

W latach 80-tych i 90-tych przemysł kosmetyczny zaproponował kobietom kremy z hormonami pochodzenia zwierzęcego, np. z wyciągami z łożyska, wyciągami embrionalnymi, płynem owodniowym. Regularne ich stosowanie przez dłuższy okres czasu powodowało, że skóra starzała się wolniej i odzyskiwała dawny blask. Jednak z czasem i jak wykazały liczne badania, okazało się, że efekt tego typu wyrobów kosmetycznych nie ogranicza się jedynie do miejsca aplikacji kremu. Hormony oddziaływały na cały organizm i zakłócały szereg funkcji fizjologicznych. Z tego też powodu w wielu krajach, w tym także w Polsce, zabroniono stosowania w kosmetyce estrogennych hormonów pochodzenia zwierzęcego.
Fakt ten przyczynił się do poszukiwania roślinnych substancji o podobnym działaniu, lecz nie powodujących ogólnoustrojowego działania i niepożądanych efektów ubocznych. 
Karierę fitoestrogenów w kosmetologii zapoczątkowało odkrycie naukowców, iż kobiety w Azji, które spożywają dużo soi, rzadziej cierpią na objawy zespołu klimakteryjnego oraz rzadziej chorują na hormono -zależne nowotwory i choroby naczyniowe.
Wykazano, że genisteina, którą po raz pierwszy wyizolowano z soi w 1931 roku, wykazuje działanie nie tylko estrogenne, ale jest również silnym antyoksydantem, który zapobiega rozwojowi raka oraz starzeniu się skóry pod wpływem promieni słonecznych.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z soi:

*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny - wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;
*hamują działanie metaloproteinaz np. kolagenezy rozkładającej włókna kolagenowe skóry;
*chroni skórę przed uszkodzeniem przez promieniowanie UVB
*stymuluje syntezę kwasu hialuronowego - wzrost nawilżenia i napięcia skóry;
* poszerza naczynia krwionośne - skóra staje się lepiej ukrwiona i odżywiona i w efekcie następuje poprawa jej kolorytu;
*działa przeciwzapalnie i gojąco - przyspiesza leczenie ran i podrażnień poretinoidowych;
*rozjaśnia przebarwienia;
*reguluje nadmierne wydzielanie łoju oraz zmniejsza rozszerzone pory.

Piśmiennictwo:

Genistein and daidzein stimulate hyaluronic acid production in transformed human keratinocyte culture and hairless mouse skin. 

Retinoid-induced epidermal hyperplasia in human skin organ culture: inhibition with soy extract and soy isoflavones. 

Cutaneous photodamage, oxidative stress, and topical antioxidant protection. 

Novel aspects of intrinsic and extrinsic aging of human skin: beneficial effects of soy extract. 

Enhancing Sunscreens Naturally

Photoprotective effect of isoflavone genistein on ultraviolet B-induced pyrimidine dimer formation and PCNA expression in human reconstituted skin and its implications in dermatology and prevention of cutaneous carcinogenesis.

Isoflavone genistein: photoprotection and clinical implications in dermatology.

Substancje aktywne: izoflawony: genisteina i daidzeina; białko; witaminy B1, B2, B6, PP, E, K, A i C; potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo. 
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. 
Aplikacja: przeciwzmarszczkowe i nawilżające preparaty dla cery dojrzałej suchej i przetłuszczającej się; regenerujące i przeciwzapalne dla cer podrażnionych retinoidami; 
przeciwtrądzikowe i regulujące nadmierne wydzielanie sebum.
Sugerowane stężenie: 1-3 % 
Ciężar właściwy: 0,58 g/ml 
Rozpuszczalność: w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z SOI 40%

Nazwa wg INCI: Glycine Soja (Soybean) Extract

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z ziaren soi owłosionej zawierający 40% fitoestrogenów: daidzeiny i genisteiny

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-3

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor beżowy

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                   rozpuszczalny w wodzie

Drożdże i pleśnie mniej niż 10 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Glycine Soja (Soybean) Extract 100%

Dodatkowe informacje:

Zawartość genisteiny: 30%

Zawartość daidzeiny: 10%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

myszka2020  (piątek, 18 listopada 2011)
Ocena: 5

Mój ulubiony antyoksydant, po beta-glukanie. Skóra po niej jest piękna - nabiera blasku, uspokaja się, jest ładnie nawilżona, zyskuje ładny
koloryt, czuję, że soja odżywia i działa naprawdę bardzo dobrze.


Blackmaiden  (poniedziałek, 31 sierpnia 2009)
Ocena: 5

na mnie gołym okiem koleżanki zauważyły wygładzenie cery (używam soi z q10 jako zestaw więc nie jestem w stanie powiedziec któremu z nich
zawdzięczać to, ale myśle, ze ten duet jest nie do zastąpienia :)


malinowa  (środa, 27 maja 2009)
Ocena: 5

Ekstrakt z soi stosuję od niedawna, ale już mogę pokusić się o ocenę. Jestem w pełni usatysfakcjonowana działaniem soi. Bardzo dobrze nawilża
skórę, odżywia i regeneruje. Znikają niespodzianki, zaczerwienienia, buzia staje się promienna. Ekstrakt daje szybkie i zauważalne rezultaty.
Warto, naprawdę warto!!!


ezieta  (środa, 07 maja 2008)
Ocena: 5

To moj podstawowy skladnik w pielegnacji. Do pielegnacji cery dojrzalej jest idealna, ladnie laczy sie i rozpuszcza w roztworach. Na efekty jej
dzialania dlugo czekac nie trzeba:)


bettty  (wtorek, 22 kwietnia 2008)
Ocena: 5

Bardzo mi służy serum z soją :) koi, goi, wygładza i rozpromienia skórę :) polecam szczególnie na podrażnienia poretinowe :)


_MORE

Zobacz także.