Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
KWAS ALFA-LIPONOWYKWAS GLIKOLOWY 57%

KWAS FERULOWY

Cena:   11.38 zł

Kwas ferulowy jest związkiem zaliczanym do kwasów fenolopropenowych, występującym naturalnie min. w ziarnach zbóż takich jak ryż, kukurydza, pszenica i żyto. 
Szczególna funkcja biologiczna kwasu ferulowego polega na jego aktywności antyoksydacyjnej, czyli eliminowaniu reaktywnych form tlenu oraz zmiataniu wolnych rodników (najczęściej nadtlenkowych, hydroksylowych i hydroksynadtlenkowych), które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry. 
Wraz z karotenoidami, tokoferolami, witaminą C oraz niektórymi ekstraktami roślinnymi zaliczany jest do naturalnych składników kosmetvcznych o charakterze przeciwutleniaczy.
Kwas ferulowy łatwo i bezpiecznie wchłania się w warstwę rogową skóry, działa przeciwzapalnie oraz posiada zdolność absorbowania promieniowania słonecznego w pełnym zakresie UVB (między 280 a 320 nm) i częściowo UVA (między 320 a 340 nm). Te właściwości czynią go cennym składnikiem preparatów kosmetycznych (np. lekkich serów antyoksydacyjnych stosowanych pod filtry) uzupełniających ochronę przeciwsłoneczną.
Ostatnie badania (Lin FH, Lin JY, Gupta RD, Tournas JA, Burch JA, Selim MA, Monteiro-Riviere NA, Grichnik JM, Zielinski J, Pinnell SR., Duke University Medical Center -
"Ferulic acid stabilizes a solution of vitamins C and E and doubles its photoprotection of skin")
wskazują również, iż kwas ferulowy doskonale stabilizuje witaminę C, która zastosowana w roztworach wodnych staje się wrażliwa na obecność tlenu, promieniowanie UV i wysoką temperaturę. Dzięki tej właściwości ten naturalny związek jest doskonałym dodatkiem do antyoksydacyjnych serów z witaminą C zwiększając ich efektywność i stabilność.


Literatura:

Ferulic acid - Leslie Baumann

Ferulic and caffeic acids as potential protective agents against photooxidative skin damage

In vitro and in vivo evaluation of caffeic and ferulic acids as topical photoprotective agents.

Substancje aktywne: kwas ferulowy 99%
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu
Aplikacja: sera z witaminą C i kremy o działaniu antyoksydacyjnym i fotoochronnym
Pochodzenie: naturalne - roślinne
Sugerowane stężenie: 0,5 - 1 % 
Ciężar nasypowy: 0,16 g/ml
Rozpuszczalność: w alkoholu etylowym 90% (spirytusie) i glikolu propylenowym
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w następujacych porcjach:

5g, 10g, 30g

jeśli jesteś zainteresowany inną wielkością porcji napisz do nas wiadomosć

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: KWAS FERULOWY

Nazwa wg INCI: Ferulic Acid

Sugerowane % stężenie: 0,5 - 1

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor biało-beżowy

Zapach                                    charakterystyczny

Rozpuszczalność                   w alkoholu etylowym i glikolu propylenowym

Drożdże i pleśnie mniej niż 10 ufc/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Ferulic Acid 99,6%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 
KWAS FERULOWY 5g 11.38 zł

KWAS FERULOWY 10g 20.17 zł

KWAS FERULOWY 30g 53.30 zł

Recenzje klientów:

adwena  (środa, 04 kwietnia 2012)
Ocena: 5

w serum z witaminą C nie widziałam zmiany z jego dodatkiem czy bez.ale przeczytałam o patencie Payota- pine bark i ferulowy(na szczęście jeszcze
ACTA nie działa i mogę sobie sama zrobić;) cudowna skóra!promienna,świeża,wygładzona!tylko niestety,alkohol potrzebny do jego rozpuszczenia
podrażnia mi skórę na dłuższą metę,a glikolu nie chcę


renjul  (wtorek, 04 sierpnia 2009)
Ocena: 4

Stosowałam w serach z witaminą C, ale oststnio wypróbowałam serum tylko z kwasem ferulolowym. Buzia po nim gładziutka, tylko ten zapach ;-)