Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
WAGA ELEKTRONICZNA 0,01-200 gWITAMINA A RETINOID
Dostępność:

Ilość w magazynie: 13
Przeciętny czas dostawy:
24 h

WERSENIAN DWUSODOWY (EDTA)

Cena:   2.58 zł

Kwas etylenodiaminotetraoctowy (EDTA) w postaci soli dwusodowej.
Należy do przeciwutleniaczy kompleksujących (chelatujących) kationy metali, w tym ciężkich, w środowisku wodnym, co wpływa na spowolnienie procesów oksydacyjnych inicjowanych przez światło oraz śladowe ilości metali, np. żelaza.
Wykazuje ponadto działanie konserwujące, zmiękcza twardą wodę i stabilizuje pianę w systemach detergentowych.
Wersenian dwusodowy jest stosowany w produktach kosmetycznych o kwaśnym i neutralnym pH.

Aplikacja: emulsje typu kremy i sera, w tym szczególnie sera z witaminą C (jako chelator); emulsje i toniki z kwasem migdałowym (jako konserwant); szampony.
Skład chemiczny: zobacz Techniczną Specyfikację Produktu
Pochodzenie: syntetyczne
Postać fizyczna: biały proszek
Sugerowane stężenie: 0,01% - 0,2% w kremach, serach i tonikach; 0,1% w szamponach
Ciężar nasypowy: 0,80 g/ml
Stabilność: stabilny w roztworach o neutralnym i kwaśnym pH
pH (5% roztwór): 4,0-5,0
Rozpuszczalność: w wodzie 
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i suchym miejscu.

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: Wersenian dwusodowy (EDTA)

Nazwa wg INCI: Disodium EDTA

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 0,01 – 0,2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor biały

Zapach                                     bez zapachu

Ciężar nasypowy 20oC 0,80 g/ml

Rozpuszczalność w wodzie

pH (5% roztwór) 4,0- 5,0

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Disodium EDTA 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry i oczu.

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i suchym miejscu.

 

:

Recenzje klientów:

marianna  (piątek, 26 października 2007)
Ocena: 4

Składnik dzięki któremu wyzbyłam się obaw przed zastosowaniem ekstraktów roślinnych w serach z witamina C. Jak to jest z jonami matali ciezkich
i wit C - wiadomo...mi zebrało się na odwagę...właśnie dzięki EDTA :)


Iza Tilde  (środa, 17 października 2007)
Ocena: 5

Znacząco przedłuża trwałość preparatów np. z witaminą C lub innymi kwasami. Za równie niską cenę warto go dodać do każdego swojego
produktu.