Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z ANANASAEKSTRAKT Z BANANA

EKSTRAKT Z ARBUZA

Cena:   5.01 zł

Suchy ekstrakt z arbuza zwyczajnego (łac. "Citrullus lanatus L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców arbuza. Proces koncentracji i suszenia odbywa się w odpowiednio niskiej temperaturze, dzięki czemu ekstrakt zachowuje wszystkie składniki aktywne oraz kolor i zapach świeżych owoców.
Arbuz to jednoroczna roślina. Pochodzi z pustyń i stepów Afryki, gdzie przez tubylców zbierany jest do dziś. Arbuzy hoduje się również w Europie - w Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, Bułgarii, Rumuni, Węgrzech oraz na Ukrainie.
Sok z arbuza zawiera aż 92% wody, ale także wiele cennych składników o działaniu antyoksydacyjnym, odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Współczesne badania potwierdzają dobroczynny wpływ tego owocu na zdrowie i urodę, a szczególnie właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami. Sok zawiera magnez, kwas foliowy, beta karoten oraz witaminy B2, B6 oraz C. Jednak najcenniejszymi składnikami obecnymi w arbuzie są antyoksydanty glutation i likopen - bardzo silny antyoksydant, z grupy karotenoidów, obecny w czerwonych owocach i warzywach. Ich obecność sprawia, iż stosowany w kosmetykach ekstrakt z arbuza zapobiega fragmentacji DNA w fibroblastach i keratynocytach, chroni ważne składniki komórki przed działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji na słońce. 
Ekstrakt jest także doskonałym składnikiem maseczek na skórę o działaniu zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Pomaga także przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:
*działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień po nadmiernej ekspozycji na słońce;
*nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;
*odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
*działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;
*działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie

Piśmiennictwo:
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".

Substancje aktywne: glukoza, fruktoza, maltoza, glukoza (cukry); wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, potas (sole mineralne); kwas cytrynowy, kwas jabłkowy (kwasy organiczne); witaminy C, B2, B6, karotenoidy - likopen; aminkowasy
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: toniki dla wszystkich rodzajów cer; sera antyoksydacyjne dla wszystkich rodzajów cer; sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i zmęczonych i dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów;
Sugerowane stężenie: 5-100 %; w tym: sera i kremy ok. 5-10%; maseczki do 100%
Ciężar nasypowy: g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszcza się w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100g.


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z ARBUZA

Nazwa wg INCI: Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Powder

Opis: Suchy ekstrakt z owocu arbuza zwyczajnego (łac. „Citrullus lanatus L.”), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców granatu.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor różowy

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność rozpuszcza się w wodzie

Ciężar nasypowy 0,50 g/ml

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Powder 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

czarneoczka  (poniedziałek, 22 marca 2010)
Ocena: 4

1 gwiazdkę odejmuję za zapach,faktycznie jakiś taki dziwny...ale pozostałe 4 należą się za niesamowite działanie łagodzące nawet bardzo
podrażnionej skóry,po rozpuszczeniu w wodzie dodaje parę kropli oleju i wtedy żel nabiera bardzo fajnej kremowej konsystencji a skóra po takiej
maseczce jest miła w dotyku miękka i uspokojona


olinex  (niedziela, 28 lutego 2010)
Ocena: 3

Ekstrakt z arbuza dostaje ode mnie 3 gwiazdki za trudność w rozrobieniu. Ekstrakt połączony z wodą momentalnie zmienia się w coś w rodzaju
żelu i jak zostaną (a zostają) jakieś grudki to nie da się ich już później rozbić. Ma śmierdzący słodki zapach, co mi nie odpowiada i
długo go jeszcze czuje po zmyciu maseczki. Plus za szybką zmywalność i za efekty: buzia jest gładka, delikatnie ściągnięta, nawilżona i
elastyczna.