Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z OWSA 7%EKSTRAKT Z PESTEK WINOGRON ACTIVIN 95%

EKSTRAKT Z PAPAJI

Cena:   5.20 zł

Suchy ekstrakt z owoców papaji (łac. "Carica papya.").
Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Meksyku i od najdawniejszych czasów jest uprawiana w Ameryce Środkowej. Dzisiaj hoduje się ją w wielu krajach tropikalnych. Bardzo smaczne owoce zawierają enzym proteolityczny papainę. Papina zmiękcza i usuwa obumarłe warstwy naskórka nie naruszając zdrowej skóry. Miąższ owoców jest bogaty w beata-karoten (prowitamina A) oraz witaminę C. Zawiera tez sporo potasu, wapnia, żelaza, magnezu i bardzo dużo karotenoidów i flawonoidów regulujących przepuszczalność naczyń włosowatych. W papai występują ponadto cukry (glukoza, fruktoza i sacharoza) oraz witaminy B1, B2, B6, PP i E. 
Ekstrakt z papaji zastosowany w peelingu enzymatycznym, delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka oraz działa łagodząco, pomagając w regeneracji podrażnionej (np. retinoidami) skóry. Pomaga również pozbyć się widocznych oznak poretinoidowego łuszczenia naskórka. Ekstrakt łączy zalety delikatnie złuszczającego, oczyszczającego i rozjaśniającego działania papainy z odżywczymi , nawilżającym i ujędrniającym działaniem cukrów, witamin i minerałów w nim zawartych.
Ekstrakt z papaji wykazuje także działanie nawilżające włosy i oraz chroni je przed wysuszeniem. 

Piśmiennictwo:
Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".
Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć - "Roślinne surowce kosmetyczne"

Substancje aktywne: papaina; sacharoza, glukoza i fruktoza (cukry); aminokwasy; potas, wapń, żelazo, magnez (sole mineralne); witaminy C, B1, B2, B6, PP i E; karotenoidy
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i zmęczonych, dla cer naczynkowych i dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów; odżywki i maseczki do włosów
Sugerowane stężenie: 5-100 %; w tym: sera i kremy ok. 5-10%; maseczki do twarzy do 100%
Ciężar nasypowy: 0,56 g/ml
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

10 g, 30 g, 100g.

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z PAPAJI

Nazwa wg INCI: Carica Papaya (Papaya) Fruit Powder

Opis: Suchy ekstrakt z owocu papaji (łac. „Carica papaya L.”)

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor pomarańczowy

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                     w wodzie

Ciężar nasypowy g/ml 0,56 g/ml

Drożdże i pleśnie mniej niż 300 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Carica Papaya (Papaya) Fruit Powder 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

Ella78  (piątek, 10 czerwca 2011)
Ocena: 4

Bardzo fajnie nawilża i łagodzi lekko wysuszoną skórę po kuracji kwasam czy retinoidami. Ekstrat mieszkam "na oko" z wodą destylowaną
tak by powstała zawiesina i smaruję skórę do wyschnięcia, po czym zmywam i ponownie nakładam r-r aż do zużycia mieszanki. Kupiłam z
ciekawości, zapewne jeszcze się skuszę.