Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z BRZOSKWINIEKSTRAKT Z CYTRYNY

EKSTRAKT Z CENTELLA ASIATICA 30%

Cena:   13.17 zł

Suchy ekstrakt z ziela centella asiatica standaryzowany na zawartość glikozydu kwasu azjatykowego - azjatykozydu 12,8%.
Azjatykozyd wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, leczące rany, stymulujące ziarninowanie i bliznowacenia. Przyspiesza leczenie ran, oparzeń i zmian skórnych takich jak trądzik, opryszczka, pokrzywka.
Pozostałe trójterpenowe składniki centelli działają przeciwobrzękowo oraz stymulują skórę właściwą do wytwarzania kolagenu.
W tradycyjnej indyjskiej medycynie (Ayuwerda) centella asiatica była używana w leczeniu trądu, ran i łuszczycy. Obecnie ekstrakt ten jest doskonałym i bardzo cenionym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji twarzy i ciała.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z centella asiatica:

*stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny - wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry, zapobieganie rozstępom;
*stymuluje bliznowacenie skóry i zmienia strukturę blizn (np. rozstępów) - wygładzenie i zmniejszenie ich przebarwienia;
*stymuluje syntezę kwasu hialuronowego - wzrost nawilżenia i napięcia skóry;
*działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie - przyspiesza leczenie ran, oparzeń, wyprysków, zmian trądzikowych;
*stymuluje krążenie i działa przeciwobrzękowo - profilaktyka i leczenie cellulitu;
*wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej;
* wzmacnia skórę głowy, przyspiesza wzrost włosów;
* łagodzi ukąszenia owadów.

Piśmiennictwo:
Advanced formulation and pharmacological activity of hydrogel of the titrated extract of C. asiatica.

Nutritional support for wound healing.

Effects of Centella asiatica extract on dermal wound healing in rats.

Effect of the triterpenoid fraction of Centella asiatica on macromolecules of the connective matrix in human skin fibroblast cultures.

[Asiaticoside; active constituent of Centella asiatica, initiating agent of the new growth in the early stage of cicatrization of skin ulcers.]

[Topical chemotherapy for the treatment of burns].

New innovations in scar management.

Synonimy: wąkrota azjatycka, pępownica azjatycka, tygrysi pazur, gotu kola.
Substancje aktywne: trójterpeny i glikozydy (azjatykozyd; madekasozyd; kwasy azjatykowy; kwas madeksowy; kwas betulinowy); związku kumarynowe; kwasy fenolowe; fitosterole; poliiny, alkaloidy (hydrokotylina), gorycz walarynę (welarynę); kwas glutaminowy; serynę; alaninę; witaminy A, C, K, E - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: przeciwzmarszczkowe preparaty dla cery dojrzałej; regenerujące i nawilżające dla cery suchej, podrażnionej i naczynkowej; antybakteryjne i przeciwzapalne dla cery trądzikowej; preparaty zwalczajace cellulit.
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar właściwy: 0,42 g/ml
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie, etanolu i glikolu propylenowym.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10g


Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down


TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z CENTELLA ASIATICA 12%

Nazwa wg INCI: Centella Asiatica Extract

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z ziela centella asiatica zawierający 30% trójterpenów, w tym  10% azjatykozydu.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor brązowo-zielony

Zapach                                   charakterystyczny

Rozpuszczalność                   rozpuszczalny w wodzie

Drożdże i pleśnie mniej niż 10 ufc/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Centella Asiatica Extract 100%

Dodatkowe informacje:

Zawartość azjatykozydu: 10%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

azywczak  (piątek, 18 stycznia 2013)
Ocena: 5

Stosuję jako dodatek do kremów (cera bardzo naczyniowa ale uczulona na pochodne kasztanowca), dla mnie rewelacja - naczynka wyraźnie zmniejszone,
buzia gładka. Jedyny minus - kolor, który brudzi i to bardzo, więc do stosowania raczej wieczorem.


myszka2020  (czwartek, 17 listopada 2011)
Ocena: 5

Robię sobie czasem serum z centellą, żelem ha, niacynamidem i olejem - świetnie działa na wypryski, podsusza istniejące krostki, ładnie działa
też na ogólny wygląd cery.


monika_slusarczyk  (niedziela, 09 sierpnia 2009)
Ocena: 5

Cantellę stosuję tylko wyłącznie na noc, na wypryski. Dzięki temu niespodzianki, z którymi męczyłabym się ponad tydzień, znikają po ok. 3
dniach. Może to jeszcze nie cud, ale już duży postęp, którego nie osiągnęłam za pomocą żadnych innych specyfików.


medeis  (czwartek, 09 kwietnia 2009)
Ocena: 1

Zachęcona tyloma pozytywnymi opiniami postanowilam kupić. Niestety...nie tylko, że na moją cerę nie działa, to jeszcze jej szkodzi. Pojawiały
się dodatkowe wypryski po zastosowaniu centelli, solo jak i w serum. Nie polecam.


ankah  (niedziela, 22 czerwca 2008)
Ocena: 5

Wspaniały produkt!Efekt widać już po jednokrotnym użyciu przede wszystkim pięknie goi wszelkie niechciane niespodzianki stosuję w połączeniu z
ceramidami. Słyszałam o rewelacyjnym działaniu centelli na skórę pod oczami więc wklepuję i czekam na efekty. Dam znać:) Szczerze polecam


_MORE

Zobacz także.