Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z CENTELLA ASIATICA 30%EKSTRAKT Z CZERWONEJ KONICZYNY 20%

EKSTRAKT Z CYTRYNY

Cena:   3.39 zł

Suchy ekstrakt z owocu cytryny zwyczajnej (łac. Citrus limonum L.)), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców cytryny. Proces koncentracji i suszenia odbywa się w odpowiednio niskiej temperaturze, dzięki czemu ekstrakt zachowuje wszystkie składniki aktywne oraz zapach świeżych owoców.

Właściwości zdrowotne i smakowe cytryny cenili już starożytni Rzymianie i Grecy, którzy uważali ją za symbol zdrowia.
Jej kwaśny sok zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin - C, B1, B2, prowitamina A, biotyna, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna oraz minerałów (głównie potas) i kwasów organicznych. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C oraz kwas organiczny w postaci kwasu cytrynowego (ok. 5%). Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników oraz spowalnia utlenianie witaminy C i tym samym przedłuża jej działanie.
Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie. 
Mechanizm działania tego kwasu polega na rozluźnieniu wiązań korneocytów (martwe komórki tworzące warstwę rogową naskórka), co doprowadza do złuszczania zewnętrznej warstwy rogowej. Warstwa rogowa staje się cieńsza, bardziej elastyczna i nawilżona, a skóra dzięki temu ulega odświeżeniu, wygładzeniu, poprawia się jej koloryt. 
Redukując rogowacenie i zabezpieczając przed zapychaniem mieszków włosowych ekstrakt z cytryny jest także pomocny w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu cytryny:

*działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
*aktywuje procesy regeneracji i odnowy skóry;
*nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;
*odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
*działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;
*wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
*rozjaśnia koloryt skóry - rozjaśnienie przebarwień posłonecznych i pozapalnych;

Substancje aktywne: glukoza, fruktoza, sacharoza (cukry); aminokwasy; potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod (sole mineralne); kwas cytrynowy, (kwasy organiczne); witaminy C, B1, B2, prowitamina A, biotyna, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna; rutyna (flawonoid) Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu. 
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla cer dojrzałych, szarych i z przebarwieniami; dla cer suchych oraz dla osób z tłustą i trądzikową skórą
Sugerowane stężenie: 5-100 %, w tym: sera i kremy ok. 5-10%; maseczki do 100%
Ciężar nasypowy: 0,70 g/ml
Rozpuszczalność: w wodzie
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce. 
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z CYTRYNY

Nazwa wg INCI: Citrus Limonum (Lemon) Fruit Powder

Opis: Suchy ekstrakt z owocu cytryny (łac. "Citrus limonum L."), uzyskany w wyniku procesu suszenia rozpyłowego wyselekcjonowanych, świeżych owoców cytryny.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 5-100

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

proszek

Kolor

kremowy

Zapach

charakterystyczny

Rozpuszczalność

w wodzie

Ciężar nasypowy

0,85 g/ml

Drożdże i pleśnie

mniej niż 100 cfu/g

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Citrus Limonum (Lemon) Fruit Powder 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

pondel.nicole  (środa, 08 sierpnia 2012)
Ocena: 2

Moja cera bardzo zaprzyjaźniła się z ekstraktami owocowymi. Nie dość, że bajecznie pachną to jeszcze cudownie działają na skórę. Ekstraktu
cytrynowego używam jako maseczki na twarz w połączeniu z wodą bądź z mlekiem. Ma bardzo fajny bladożółty kolor. Po takiej maseczce moja cera
jest widocznie rozpromieniona i rozjaśniona, ściągnięta. Wszelkie niespodzianki są mniej widoczne i wysuszone. Mimo takich efektów średnio go
polubiłam ze względu na szczypanie podczas nakładania jak i podczas zmywania. Ponadto za bardzo przesuszał moją skórę i często była
podrażniona. Najwidoczniej dla mojej wrażliwej cery ten ekstrakt nie jest wskazany.


bacha_ka  (czwartek, 21 lipca 2011)
Ocena: 5

Ja eksperymentowałam z różnymi formami cytrynowych specyfików na mojej skłonnej do przebarwien skórze i większosć szczypała i podrażniała.
Natomiast ekstrakt bardzo miło mnie zaskoczył - żadnych niemiłych doznań. Zaczęłam od dodania go do od toniku, przez maseczki obecnie
przymierzam sie do ukręcenia letniego kremu, bo działanie i zapach mnie zniewolił:) Buźka jest rozjaśniona, pory sciągniete - super:)


olinex  (niedziela, 28 lutego 2010)
Ocena: 5

Troszkę poszczypało, ale piękny zapach wynagrodził chwilowe męki ;] Buzia po zmyciu maseczki była jasna, nawet lekkie przebarwienia były mniej
widoczne, gładka, a pory już nie siały postrachu na mojej twarzy ;] Idealna dla tłuścioszków ;]


iwi82  (czwartek, 01 października 2009)
Ocena: 5

Super! Używam go w ekspresowym serum, razem z olejem truskawkowym i HA. Daje efekt lekkiego liftingu. Cera jest przyjemna, uspokojona, olej jeszcze
szybciej się wchłania.