Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z JABŁKA CUKROWEGOEKSTRAKT Z KORZENIA POKRZYWY 0,8%

EKSTRAKT Z KASZTANOWCA 20%

Cena:   5.26 zł

Suchy ekstrakt z nasion kasztanowca Wilsona (Aesculus wilsonii) standaryzowany na zawartość escyny - 20%.
Escyna należy do saponin trójterpenowych i działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz przywraca im elastyczność, zapobiega procesom zapalnym żył i ich kruchości oraz tworzeniu żylaków. Zapewnia prawidłowe krążenie krwi, przyspiesza wchłanianie wylewów i wysięków powstałych na skutek uderzenia.
Dzięki obecności escyny ekstrakt z nasion kasztanowca jest jednym z najcenniejszych ekstraktów stosowanych w pielęgnacji cery naczynkowej.
Ekstrakt jest ponadto wartościowym składnikiem preparatów kosmetycznych o działaniu wzmacniającym skórę, zwiększających jej elastyczność, nawilżających, wygładzających, oczyszczających i odświeżających, zwłaszcza w postaci preparatów myjących.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z kasztanowca:

*wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych - profilaktyka obrzęków i cieni pod oczami; pielęgnacja cery naczynkowej;
*stymuluje krążenie i działa przeciwobrzękowo - profilaktyka i leczenie cellulitu;
*łagodzi oparzenia oraz rumień posłoneczny;
*działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie - przyspiesza gojenie ran, wyprysków i zmian trądzikowych;
*działa ściągająco i przeciwłojotokowo;
*przeciwstarzeniowo - hamuje aktywność enzymu hialuronidazy, odpowiedzialnego za rozkład kwasu hialuronowego w skórze, co przyspiesza jej starzenie.

Piśmiennictwo:
A horse chestnut extract, which induces contraction forces in fibroblasts, is a potent anti-aging ingredient.
Horse Chestnut (Aesculus hippocastanum) Mary C. McLellan, RN, BSN
Kasztanowiec zwyczajny
B. Bednarczyk-Cwynar, L. Zaprutko - "Trójterpenoidy w kosmetyce i kosmetologii"; Polish J Cosmet, 20034

Substancje aktywne: trójterpeny (escyna); flawonoidy; taniny; kumaryny; sterole; olejki eteryczne; skrobia - szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: emulsje do twarzy i pod oczy dla cery naczynkowej; antybakteryjne i przeciwzapalne dla cery tłustej i trądzikowej; preparaty przeciwstarzeniowe i posłoneczne dla wszystkich rodzajów cer; preparaty zwalczające cellulit; żele myjące.
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar nasypowy: 0,47 g/ml
Rozpuszczalność: całkowicie rozpuszczalny w wodzie.
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:
5 g, 10 g, 30 g

Jeżeli chcesz poznać szczegóły, kliknij na jedną z poniższych zakładek arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU

Produkt: EKSTRAKT Z KASZTANOWCA 20%

Nazwa wg INCI: Horse Chestnut Extract

Opis: Standaryzowany suchy ekstrakt z Aesculus wilsonii. zawierąjcy 20% escyny

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna proszek

Kolor brązowy

Zapach charakterystyczny

Rozpuszczalność w wodzie

Ciężar nasypowy 0,47 g/ml

Drożdże i pleśnie mniej niż 100 cfu/g

Metale ciężkie (j. Pb) mniej niż 10 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Horse Chestnut Extract 100%

Wskazówki dotyczące użycia:

Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:

Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.

Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

elag  (niedziela, 19 lipca 2015)
Ocena: 5

Świetny ekstrakt - naczynka mniej widoczne i przy okazji wysusza krostki, najczęściej używam z liposomami.


pondel.nicole  (środa, 08 sierpnia 2012)
Ocena: 5

Bardzo przyjemny ekstrakt dla naczynkowej cery. Dodaję go do serów, eliksirów, maseczek, gdzie bardzo fajnie się spisuje. Ma ciekawy zapach, taki
kasztanowy. Moja skóra bardzo go lubi, jest uspokojona, rozjaśniona, mięciutka i widocznie mniej się przetłuszcza.


myszka2020  (czwartek, 17 listopada 2011)
Ocena: 5

Kasztan świetnie rozjaśnia skórę i cudownie działa na naczynka, dobrze rozpuszcza się w kąpieli wodnej, używam w formulacjach z żelem
hialuronowym, liposomami na naczynka, niacynamidem oraz wybranym olejem.


malutka243  (sobota, 05 listopada 2011)
Ocena: 5

Świetny składnik dla naczynkowców, kręcę z nim serum z hydrolatem, NMF, panthenolem, algami bioferment, lecytyną i maceratem z kasztana -
świetnie łagodzi, wzmacnia naczynka, ładnie przysusza krostki.


florissima  (sobota, 26 czerwca 2010)
Ocena: 5

Wspaniały ekstrakt - hojnie dosypywany do balsamu do nog zmniejsza pajączki i jakby lekko zmniejsza obrzęk. Do twarzy też super, łagodzi
"buraka" chyba najlepiej ze wszystkich stosowanych przeze mnie składnikow na naczynka:)


_MORE

Zobacz także.