Twój koszyk jest pusty.

Wyślij koszyk znajomemu

Twój koszyk jest pusty
DrukujE-mail
EKSTRAKT Z KASZTANOWCA 20%EKSTRAKT Z KWIATU LOTOSU

EKSTRAKT Z KORZENIA POKRZYWY 0,8%

Cena:   5.31 zł

Suchy ekstrakt z korzenia pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) standaryzowany na zawartość fitosteroli - 0,8%.
Pokrzywa jest pospolitym chwastem występującym w Eurazji, Ameryce Płn. oraz powszechnie w Polsce. Jej cenne właściwości lecznicze znali i doceniali już starożytni lekarze Hipokrates i Dioskurides, a w wiekach średnich św. Hildegarda i Paracelsus. Wykorzystywana była także jako surowiec włókienniczy do wyrobu włókna, z którego wyrabiano sieci, powrozy, liny oraz grube tkaniny. Później wyparły pokrzywę bawełna i jedwab, ale w okresie I wojny światowej, gdy brakowało surowców importowanych, włókna z pokrzywy znów zastosowano do wyrobu ubrań. W farbiarstwie artystycznym pokrzywa używana jest do barwienia wełny na kolor szarozielony, a jedwabiu na kolor śmietankowy.
Pokrzywa ma również długą tradycję stosowania w medycynie ludowej. Korzeń pokrzywy stosowano w dolegliwościach nerek gdyż w większym stopniu niż liście, działa moczopędnie. Skutecznie łagodzi też dolegliwości spowodowane przerostem gruczołu krokowego. Wodne wyciągi z pokrzywy, stosowane zewnętrznie, to stary, domowy środek wzmacniający włosy oraz oczyszczający gruczoły potowe i łojowe.
Korzeń pokrzywy jest obfitym źródłem wielu cennych i łatwo przyswajalnych substancji, które wpływają na prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci a najważniejsze z nich to: związki o charakterze lipidów i steroli (głównie beta - sitosterol), lecytyna, lignany, sole mineralne, rozpuszczalna krzemionka.
Fitosterole należą do naturalnych (pochodzenia roślinnego) substancji antyandrogennych (najczęściej beta-sitosterol), które obniżają stężenie cholesterolu, hamują syntezę androgenów (testosteron), pobudzają regenerację nabłonków, zapobiegają zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych i powstawaniu zaskórników (wągrów). Ponadto normalizują wydzielanie łoju i keratynizację (rogowacenie) naskórka oraz działają przeciwzapalnie. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie zapobiegając ich łamliwości, wypadaniu i rozdwajaniu. 
Dzięki zawartości fitosteroli korzeń pokrzywy posiada potwierdzone badaniami działanie hamujące łysienie o podłożu androgenowym.
Sole mineralne w postaci związków wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi regulują przemiany energetyczne w komórkach, wpływają na rozwój tkanki łącznej oraz wywierają pozytywny wpływ na ogólną kondycję skóry.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z korzenia pokrzywy:
*aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie ran;
*chroni skórę przed nadmiernym rogowaceniem i zapewnia gładkość naskórka;
*odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;
*działa sebostatycznie, czyli normalizuje wydzielanie łoju oraz zmniejsza pory;
*działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;
*wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;
*poprawiają ukrwienie i koloryt skóry;
*wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko powstawania obrzęków;
*wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu;
* zapobiega przetłuszczaniu się włosów;
*działa przeciwłupieżowo;
*nadaje włosom połysk;
*wzmacnia paznokcie.

Piśmiennictwo:
Eliza Lamer-Zarawska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok - "Fitoterapia i leki roślinne"

Krzysztof Jędrzejko, Bożena Kowalczyk, Barbara Bacler - "Rośliny kosmetyczne".

Ryszard Glinka - "Receptura kosmetyczna"

Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć - "Roślinne surowce kosmetyczne"
Pokrzywa - Urtica w fitoterapii

Nettle

Substancje aktywne: fitosterole (głównie beta - sitosterol); lecytyna; lignany; rozpuszczalna krzemionka; wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź (sole mineralne);
Szczegóły patrz: Techniczna Specyfikacja Produktu.
Aplikacja: sera, kremy i maseczki dla wszystkich rodzajów cer a szczególnie dla osób z tłustą i trądzikową skórą; sera i kremy łagodzące oparzenia słoneczne i podrażnienia po zastosowaniu kwasów i retinoidów; sera i odżywki do włosów; kremy i sera do rąk i paznokci; ujędrniające i antycellulitowe balsamy i sera do ciała.
Sugerowane stężenie: 1-2 %
Ciężar nasypowy: g/ml
Rozpuszczalność: w roztworach wodno-olejowych
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

Produkt dostępny w porcjach o następujących wielkościach:

5 g, 10 g, 30 g,


Jeżeli chcesz poznać specyfikację techniczną, kliknij na poniższą zakładkę arrow down

TECHNICZNA SPECYFIKACJA PRODUKTU


Produkt: EKSTRAKT Z KORZENIA POKRZYWY 0,8%

Nazwa wg INCI: Urtica dioica (Nettle Root) Extract

Opis: suchy ekstrakt z korzenia Urtica dioica L. standaryzowany na zawartość fitosteroli - 0,8%.

Nr CAS:

Sugerowane % stężenie: 1-2

SPECYFIKACJA ANALIZY

Forma fizyczna

proszek

Kolor

brązowy

Zapach

charakterystyczny

Rozpuszczalność

w roztworach wodno-olejowych

Ciężar nasypowy

0,56 g/ml

Drożdże i pleśnie

mniej niż 300 cfu/g

Metale ciężkie (j. Pb)

mniej niż 20 ppm.

Skład wg INCI (Łącznie z substancjami czynnymi, rozpuszczalnikami, konserwantami, antyoksydantami i innymi dodatkami):

Urtica dioica (Nettle Root) Extract 100%

Wskazówki dotyczące użycia:
Zgodnie z dostępnymi informacjami, nie zanotowano działań toksycznych w postaci podrażnienia skóry.

Przechowywanie:
Przechowywać w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce.
Chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.

 

Recenzje klientów:

katichan  (wtorek, 03 listopada 2015)
Ocena: 4

pokrzywa - idealna do zniszczonych i osłabionych włosów. Dodaję do maski z ecliptą i brahmi, plus parę kropel olejku jojoba, włosy są po niej
miękkie i nawilżone, mniej się przetłuszczają.


Grzegorz66  (wtorek, 27 lipca 2010)
Ocena: 5

JA DAJE DO KAPSUŁEK I ŁYKAM TO 4-RAZY DZIENNIE
CZUJE SIĘ REWEJACYJNIE MAM NADZIEJE ŻE NIC MI NIEBĘDZIE BO NIEPISALI CZY MOZNA TO STOSOWAC
DOUSTNIE...


malinowa  (czwartek, 03 grudnia 2009)
Ocena: 5

Uwaga! Surowiec silnie regenerujący!
Pierwsze opakowanie zużyłam do włosów, aby je wzmocnić i nadać blasku. Efektem ubocznym było
zmniejszenie przetłuszczania się skóry głowy. Z kolei drugie opakowanie przeznaczyłam na twarz. Oprócz znacznej poprawy kolorytu zauważyłam,
że ekstrakt bardzo przyspiesza gojenie i ujędrnia, co przy retinoidach jest niezwykle istotne. Słowem polecam.